TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 12.1.2019.

  Krafne su jedna od najdugovječnijih slastica u kojima uživamo bez grižnje savjeti. Uz njih vežemo brojne uspomene, a zahvaljujući maštovitim punjenima i dekoracijama, jednako su atraktivne i ukusne. Od marmelade, čokolade do vanilije, do različitih oblika krofni, od onih u obliku prstena do različitih životinjskih oblika, postale su sinonim za desert koji će obogatiti nedjeljna druženja,

 
Krafne su jedna od najdugovječnijih slastica u kojima uživamo bez grižnje savjeti. Uz njih vežemo brojne uspomene, a zahvaljujući maštovitim punjenima i dekoracijama, jednako su atraktivne i ukusne. Od marmelade, čokolade do vanilije, do različitih oblika krofni, od onih u obliku prstena do različitih životinjskih oblika, postale su sinonim za desert koji će obogatiti nedjeljna druženja, zabave s prijateljima, ali i poslijepodnevnu pauzu.
 

 

krofne1

Zbog toga ne čudi što su upravo one inspiracija za mini foodie trend koji potiče da umjesto klasičnih torti, za vaš slati stol birate torte od krafni. Možete ih posložiti na stalak, poredati jedne na druge tvoreći toranj i dodatno ukrasti simpa natpisima. Bit će osvježenje na svakoj zabavi, potaknut će sjajne komentare na svakom rođendanu i uz to biti sladak povod za razgovor.
Ako niste sigurni kako i vi možete 'pripremiti' neodoljive torte od krafni, ove fotografije će vam biti sjajna inspiracija.


{gallery}2019/2019_01/krofne{/gallery}

Foto: pinterest.com


Bonjour

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

TEKST: Adelisa Mašić

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.

Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala. 

 



Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.

 



A kako ga obilježiti?   

Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati. 

 



Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.

 



Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.

 



Potrebno vam je: 

  • 200 g tamne čokolade, 

  • 100 g putera, 

  • 100 g šećera, 2 jaja 

  • 80 g brašna. 

Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.

 



Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.

 

 

Foto: @manon.dbn


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!