TEKST:

DATUM OBJAVE: 15.6.2021.

Kad vam zatreba nešto slatko, kremasto, jednostavno i brzo, ovo je recept koji će zasigurno riješiti sve vaše dileme.

Još ako su banane vaše omiljeno voće, onda je obožavanje na najjače!

Ponovno nas je znatiželja za ukusnim slasticama odvela na Instagram profil @hoceskomad gdje smo i pronašli zanimljiv recept koji smo morali odmah isprobati. Stoga predlažemo da se i vi već danas uvjerite u isto i napravite ovu jednostavniju tortu s bananama bez pečenja.

Foto: @hoceskomad

Sastojci:

  • 1 litar mlijeka
  • 3 kesice pudinga od vanilije
  • 5 kašika šećera
  • 300 grama keksa
  • 1 pavlaka
  • 200 grama margarina ili maslaca
  • 2-3 šake čokoladnih mrvica ili narendane čokolade + za dekoraciju
  • 2-3 banane

Foto: @hoceskomad

Način pripreme:

Spojiti prašak za puding i šećer i kratko promiješati. Odvojiti dio mlijeka da se razmuti smjesa pudinga i šećera, a ostatak mlijeka staviti kuhati i kad prokuha maknuti sa strane, uliti razmućenu smjesu i skuhati puding.

U još vrući puding umiješati narezani maslac, a nakon toga i kiselo vrhnje. Kekse razlomiti prstima na male komade i isto ubaciti u smjesu te sve lagano promiješati. Na kraju umiješati čokoladne mrvice ili narendanu čokoladu.

Foto: @hoceskomad

Kalup promjera 26 cm namazati maslacem i u njega staviti pola smjese. Očistiti banane, razrezati ih po dužini na pola i poredati u protvanu. Preko banana staviti ostatak smjese i kašikom je utisnuti između banana te posuti kolač čokoladnim mrvicama ili narendanom čokoladom.

Tortu staviti u hladnjak na hlađenje 2-3 sata.

Foto: @hoceskomad

Za još ukusnih recepata pratite profil @hoceskomad.

***

Naslovna fotografija: @hoceskomad
Tekst: Ana Bošnjak 


Bonjour

Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo

TEKST: Adelisa Mašić

Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo

Kako se Bonjour Edit polako približava kraju, rituali postaju još jednostavniji. Dan 12 ne traži recepte, kupovinu ni planiranje. Traži samo da od onoga što već imaš napraviš mali, lijep trenutak.

Danas pravimo mini snack board. Ne za goste, ne za Instagram, nego za sebe. Onaj tanjir koji ne mora biti savršen, ali izgleda kao da si mu posvetila malo pažnje.

 



Snack night je idealan za večeri kada nisi gladna za ‘pravu večeru’, ali želiš nešto grickati. I još bolje, kada želiš da to izgleda lijepo, a ne kao da si sve pojela direktno iz pakovanja.

 



Kako napraviti mini snack board?  

Uzmi male tanjire ili dasku za rezanje i složi snackove koje već imaš kod kuće. Poenta nije količina, nego kombinacija.

Možeš uključiti:

• komadiće sira
• orašaste plodove ili bademe
• krekere ili tostirani hljeb
• masline ili sušeno voće
• nekoliko kockica čokolade


 



Nije važno šta tačno biraš. Bitno je da složiš, a ne samo izvadiš. Da razmisliš o bojama, teksturama i rasporedu, makar na dvije minute.

 



Zašto snack night?  

Zato što način na koji jedemo često utiče na to kako se osjećamo. Mini snack board pretvara obično grickanje u mali ritual. Sporiji zalogaji. Manje nesvjesnog jedenja. Više uživanja.

 



Ovo nije ‘zdrava večera’ niti pravilo kako treba jesti. Ovo je samo podsjetnik da i male stvari mogu izgledati lijepo i imati svoj trenutak.

 



Za kraj  

Ako želiš, zabilježi današnji snack night u našem free mjesečnom kalendaru. Jedna fotografija tanjira, detalja ili samo bilješka da si večeras sebi napravila mali estetski predah je sasvim dovoljna.


anigif


I za kraj, kao mali znak pažnje, na kraju Bonjour Edit serijala čeka i giveaway: Bonjour notes i limitirana Bonjour tote torba, za sve one koje su ovih 15 dana birale male rituale. Za učešće je potrebno samo da ispuniš kratki Forms koji smo podijelili u prvom tekstu serijala.

 



Vidimo se sutra, u novom Bonjour Edit izazovu!

Foto: @foodfotoaestetic


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!