TEKST:

DATUM OBJAVE: 15.6.2021.

Kad vam zatreba nešto slatko, kremasto, jednostavno i brzo, ovo je recept koji će zasigurno riješiti sve vaše dileme.

Još ako su banane vaše omiljeno voće, onda je obožavanje na najjače!

Ponovno nas je znatiželja za ukusnim slasticama odvela na Instagram profil @hoceskomad gdje smo i pronašli zanimljiv recept koji smo morali odmah isprobati. Stoga predlažemo da se i vi već danas uvjerite u isto i napravite ovu jednostavniju tortu s bananama bez pečenja.

Foto: @hoceskomad

Sastojci:

  • 1 litar mlijeka
  • 3 kesice pudinga od vanilije
  • 5 kašika šećera
  • 300 grama keksa
  • 1 pavlaka
  • 200 grama margarina ili maslaca
  • 2-3 šake čokoladnih mrvica ili narendane čokolade + za dekoraciju
  • 2-3 banane

Foto: @hoceskomad

Način pripreme:

Spojiti prašak za puding i šećer i kratko promiješati. Odvojiti dio mlijeka da se razmuti smjesa pudinga i šećera, a ostatak mlijeka staviti kuhati i kad prokuha maknuti sa strane, uliti razmućenu smjesu i skuhati puding.

U još vrući puding umiješati narezani maslac, a nakon toga i kiselo vrhnje. Kekse razlomiti prstima na male komade i isto ubaciti u smjesu te sve lagano promiješati. Na kraju umiješati čokoladne mrvice ili narendanu čokoladu.

Foto: @hoceskomad

Kalup promjera 26 cm namazati maslacem i u njega staviti pola smjese. Očistiti banane, razrezati ih po dužini na pola i poredati u protvanu. Preko banana staviti ostatak smjese i kašikom je utisnuti između banana te posuti kolač čokoladnim mrvicama ili narendanom čokoladom.

Tortu staviti u hladnjak na hlađenje 2-3 sata.

Foto: @hoceskomad

Za još ukusnih recepata pratite profil @hoceskomad.

***

Naslovna fotografija: @hoceskomad
Tekst: Ana Bošnjak 


Bonjour

Medenjaci pretvoreni u adventski vijenac: Slatkiš koji će vašem stolu dati pravi blagdanski šarm

TEKST: Ada Ćeremida

Medenjaci pretvoreni u adventski vijenac: Slatkiš koji će vašem stolu dati pravi blagdanski šarm Medenjaci pretvoreni u adventski vijenac: Slatkiš koji će vašem stolu dati pravi blagdanski šarm

Miris medenjaka, toplina cimeta i ona meka blagdanska svjetlost teško je zamisliti prazničnu sezonu bez tog osjećaja doma koji se pojavi čim upalimo prvu adventsku svijeću.

Ove godine, društvene mreže preplavio je jedan poseban trend: adventski vijenac napravljen u potpunosti od medenjaka. Jestiv, dekorativan i tako cozy, ovaj vijenac spaja sve ono što volimo u decembru: DIY, blagdansku kreativnost i mirise koji vraćaju najljepše uspomene.

Upravo takav jedan primjer stigao nam je od Nikoline, kreatorke iza Mart dizajn profila, čiji je mirisni, ručno rađeni vijenac odmah privukao pažnju.

Za sve koji žele unijeti još više topline u svoj dom, donosimo recept koji je Nikolina podijelila sa nama za medenjake i korak-po-korak upute kako pretvoriti jednostavno tijesto u najšarmantniju božićnu dekoraciju koju ćete staviti na sto.
 
 


 

Adventski vijenac od medenjaka: recept i koraci koje može svako pratiti


Potrebni sastojci za tijesto:

  • 150 g maslaca sobne temperature

  • 150 g smeđeg šećera

  • 1 jaje

  • 115 g meda

  • 1 kašičica arome vanilije

  • 400 g glatkog brašna

  • 1 kašičica sode bikarbone

  • 1 kašičica začina za medenjake


Za početak, u većoj posudi pomiješajte glatko brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake kako bi se mirisi ravnomjerno rasporedili kroz cijelo tijesto. U drugoj posudi izmutite maslac i šećer dok ne postanu kremasti, zatim dodajte jaje i ponovo kratko izmutite. Kada se smjesa poveže, umiješajte med i aromu vanilije. 

medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba3

Suhe sastojke potom lagano dodajte u ovu kremastu smjesu i umijesite mekano, pomalo ljepljivo tijesto, baš takvo treba biti, pa nemojte dodavati više brašna. 

Na kraju ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider najmanje dva sata da se lijepo stisne i bude lakše za oblikovanje.

medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba4
 

Kako oblikovati adventski vijenac od medenjaka?


Kada se tijesto dovoljno ohladilo, razvaljajte ga na debljinu od oko 3–4 mm, idealno direktno na papiru za pečenje kako biste ga kasnije lakše prebacili. 

Zatim, pomoću okruglog rezača, manjeg tanjira ili bilo kojeg okruglog predmeta, izrežite veliki vanjski krug promjera oko 30 cm, a potom i manji unutarnji krug od približno 10 cm  tako dobijate bazu za svoj jestivi adventski vijenac. 

Od preostalog tijesta izrežite pahuljice, zvjezdice ili kombinaciju oblika koji vam se najviše sviđaju, jer će upravo oni dati volumen i slojevitost gotovom vjencu. Sve dijelove pecite 9–11 minuta na 180°C, dok rubovi ne poprime laganu zlatnu nijansu. 

medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba1

Nakon što se ohlade, pripremite glazuru tako što ćete pomiješati šećer u prahu s nekoliko kapi limuna, prilagođavajući gustinu po potrebi. Prebacite glazuru u vrećicu za ukrašavanje i iscrtajte rubove pahuljica i zvjezdica, pa ih ostavite da se potpuno osuše oko pola sata. 

Kada je sve spremno, počnite slagati vijenac: na osnovni krug lijepite pahuljice malom količinom glazure i slažite ih u lagani preklop kako bi izgledale bogato, razigrano i dekorativno. Na kraju dodajte suhe naranče, anis, štapiće cimeta ili čipkaste mašnice za dodatnu teksturu i vintage šarm. 

Postavite četiri male svijeće i vaš cozy, mirisni i potpuno jestivi adventski centerpiece je spreman da ukrasi blagdanski stol.


medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba5

 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba

Foto: @martdizajn


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!