TEKST:

DATUM OBJAVE: 27.5.2021.

Domaći kolač koji volimo „od malih nogu“ i koji nas svojim okusom vraća u najranija sjećanja, zasigurno su oblatne.

Jednostavne za pripremu, biti će odlična slastica u vrućim, ljetnim danima, kao slatki komad na pikniku ili uz omiljenu kavu na balkonu.

Tajna dobrog okusa oblatni leži u smjesi kojom ćemo premazati kore. To može biti samo jedan okus, ali ako istinski uživate u slasticama, neka to onda budu dva različita okusa. Na Instagram profilu @hoceskomad pronašli smo recept za crno-bijele oblatne koji donosimo u nastavku.

Crna krema:

  • 5 bjelanjaka
  • 250 grama šećera u prahu
  • 250 grama petit keksa (mljevenog)
  • rum
  • kakao

Izmutiti snijeg od bjelanjaka pa u njega dodati šećer, keks, kakao i rum (po ukusu).

Bijela krema:

  • 5 žumanjaka
  • 250 grama šećera u prahu
  • 250 grama margarina za kreme

Pjenasto izmutiti žumanjke sa šećerom, dodati margarin i sve fino izmiksati.
Biti će vam potrebno 6 listova oblatni.

Na oblatnu namazati polovicom bijele kreme, zatim staviti list oblatne, premazati polovicom crne kreme te ponoviti postupak. Staviti na kraju teret na oblatne i ostaviti preko noći u hladnjaku. Dobar tek i uživajte!

Još ukusnih slanih i slatkih recepata pronađite na profilu @hoceskomad

***

Naslovna fotografija: @hoceskomad
Tekst: Ana Bošnjak 


Bonjour

Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti.

TEKST: Adelisa Mašić

Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti. Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti.

Police u kuhinji često kriju male staklenke začina koje čuvamo godinama, ali jeste li se ikada zapitali: može li začinima zapravo isteći rok trajanja?

Iako su sušeni začini poznati po dugotrajnosti, njihova aroma i snaga s vremenom ipak blijede. Koliko dugo će zadržati pun okus zavisi od vrste, načina obrade i najvažnije, od uslova u kojima ih čuvamo.

 



Biljni začini poput bosiljka, origana, timijana, lovora, peršuna ili metvice traju u prosjeku do tri godine, ali nakon tog perioda postaju blaži i manje mirisni.

 



Mljeveni začini poput cimeta, đumbira, kurkume ili paprike gube intenzitet nešto brže, najčešće nakon dvije godine, jer su sitno mljeveni i više izloženi zraku i svjetlu.

 



So je izuzetak: ona traje neograničeno, ali ako je aromatizovana drugim začinima i oni s vremenom gube snagu.

 



Važno je znati da se začini ne kvare u klasičnom smislu: ne mogu izazvati zdravstvene probleme, ali nakon određenog vremena više neće obogatiti jelo onako kao svježi.

 



Najbolji način da to provjerite je jednostavan: pomirišite i okusite. Ako miris nije snažan i prepoznatljiv, vrijeme je da začinu kažete zbogom.

 



Mali savjet: čuvajte začine u dobro zatvorenim posudama, daleko od svjetla i vlage  i uživat ćete u njihovoj aromi duže nego što mislite, jer čak i najmanji prstohvat svježeg začina može promijeniti cijelo jelo.

Foto: @photo.xzera


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!