TEKST:

DATUM OBJAVE: 27.5.2021.

Domaći kolač koji volimo „od malih nogu“ i koji nas svojim okusom vraća u najranija sjećanja, zasigurno su oblatne.

Jednostavne za pripremu, biti će odlična slastica u vrućim, ljetnim danima, kao slatki komad na pikniku ili uz omiljenu kavu na balkonu.

Tajna dobrog okusa oblatni leži u smjesi kojom ćemo premazati kore. To može biti samo jedan okus, ali ako istinski uživate u slasticama, neka to onda budu dva različita okusa. Na Instagram profilu @hoceskomad pronašli smo recept za crno-bijele oblatne koji donosimo u nastavku.

Crna krema:

  • 5 bjelanjaka
  • 250 grama šećera u prahu
  • 250 grama petit keksa (mljevenog)
  • rum
  • kakao

Izmutiti snijeg od bjelanjaka pa u njega dodati šećer, keks, kakao i rum (po ukusu).

Bijela krema:

  • 5 žumanjaka
  • 250 grama šećera u prahu
  • 250 grama margarina za kreme

Pjenasto izmutiti žumanjke sa šećerom, dodati margarin i sve fino izmiksati.
Biti će vam potrebno 6 listova oblatni.

Na oblatnu namazati polovicom bijele kreme, zatim staviti list oblatne, premazati polovicom crne kreme te ponoviti postupak. Staviti na kraju teret na oblatne i ostaviti preko noći u hladnjaku. Dobar tek i uživajte!

Još ukusnih slanih i slatkih recepata pronađite na profilu @hoceskomad

***

Naslovna fotografija: @hoceskomad
Tekst: Ana Bošnjak 


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!