TEKST:

DATUM OBJAVE: 27.5.2021.

Domaći kolač koji volimo „od malih nogu“ i koji nas svojim okusom vraća u najranija sjećanja, zasigurno su oblatne.

Jednostavne za pripremu, biti će odlična slastica u vrućim, ljetnim danima, kao slatki komad na pikniku ili uz omiljenu kavu na balkonu.

Tajna dobrog okusa oblatni leži u smjesi kojom ćemo premazati kore. To može biti samo jedan okus, ali ako istinski uživate u slasticama, neka to onda budu dva različita okusa. Na Instagram profilu @hoceskomad pronašli smo recept za crno-bijele oblatne koji donosimo u nastavku.

Crna krema:

  • 5 bjelanjaka
  • 250 grama šećera u prahu
  • 250 grama petit keksa (mljevenog)
  • rum
  • kakao

Izmutiti snijeg od bjelanjaka pa u njega dodati šećer, keks, kakao i rum (po ukusu).

Bijela krema:

  • 5 žumanjaka
  • 250 grama šećera u prahu
  • 250 grama margarina za kreme

Pjenasto izmutiti žumanjke sa šećerom, dodati margarin i sve fino izmiksati.
Biti će vam potrebno 6 listova oblatni.

Na oblatnu namazati polovicom bijele kreme, zatim staviti list oblatne, premazati polovicom crne kreme te ponoviti postupak. Staviti na kraju teret na oblatne i ostaviti preko noći u hladnjaku. Dobar tek i uživajte!

Još ukusnih slanih i slatkih recepata pronađite na profilu @hoceskomad

***

Naslovna fotografija: @hoceskomad
Tekst: Ana Bošnjak 


Bonjour

Nar stoji u zdjeli danima? Evo kako ga oguliti uz jednostavan trik bez nereda i fleka.

TEKST: Adelisa Mašić

Nar stoji u zdjeli danima? Evo kako ga oguliti uz jednostavan trik bez nereda i fleka. Nar stoji u zdjeli danima? Evo kako ga oguliti uz jednostavan trik bez nereda i fleka.

Nar je voće koje često kupimo s najboljom namjerom: zbog okusa, zdravlja i sezone, ali ga onda danima gledamo u zdjeli.

Razlog je gotovo uvijek isti: strah od nereda i fleka koje ostaju po rukama, radnoj površini i odjeći, a koje se ne skidaju baš tako lako. I tako nar stoji, odgađamo ga pojesti i na kraju često završi prezreo ili potpuno zaboravljen.

 



A zapravo, pitanje kako oguliti nar ne mora biti ni komplikovano ni neuredno. Uz jednostavan trik, cijeli proces postaje brz, čist i mnogo ugodniji.

Zašto se naru ipak vrijedi vratiti?  

Nar, poznat i kao šipak, posebno je cijenjen tokom zimskih mjeseci zbog svojih zdravstvenih benefita. Bogat je antioksidansima, vitaminom C i korisnim biljnim spojevima koji jačaju imunitet, pomažu organizmu u borbi protiv upala i doprinose zdravlju srca. 

 



Upravo zato često se preporučuje u periodima prehlada i viroza, ali i kao dio uravnotežene prehrane. Njegove sočne sjemenke lako se uklapaju u salate, jogurt, zobene kaše ili deserte, ali samo ako ih uspijemo izvaditi bez stresa.

 



Trik uz koji nar gulimo bez fleka  

Ako ste se ikada pitali kako oguliti nar bez nereda, odgovor je jednostavan: uz pomoć vode.

 



Nar najprije dobro operite, zatim nožem uklonite gornji dio i lagano ga razrežite na nekoliko većih dijelova. Umjesto da ga čistite na suho, potopite dijelove u veću zdjelu s hladnom vodom. Pod vodom prstima nježno razdvajajte koru i oslobađajte sjemenke.

 



Ono što ovu metodu čini posebno praktičnom jeste to što:

– sok ne prska i ne ostavlja fleke
– bijeli dijelovi kore isplivaju na površinu
– sjemenke same padaju na dno i ostaju čiste

Na kraju je dovoljno ukloniti koru s površine vode i procijediti sjemenke. Bez nereda, bez mrlja i bez gorkih dijelova.

 



Uz ovaj trik, pitanje kako oguliti nar više neće biti razlog da ga odgađate, posebno u sezoni kada nam njegovi benefiti najviše trebaju.

Foto: @pomwonderfuluk


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!