TEKST:
DATUM OBJAVE: 27.5.2021.
Domaći kolač koji volimo „od malih nogu“ i koji nas svojim okusom vraća u najranija sjećanja, zasigurno su oblatne.
Jednostavne za pripremu, biti će odlična slastica u vrućim, ljetnim danima, kao slatki komad na pikniku ili uz omiljenu kavu na balkonu.
Tajna dobrog okusa oblatni leži u smjesi kojom ćemo premazati kore. To može biti samo jedan okus, ali ako istinski uživate u slasticama, neka to onda budu dva različita okusa. Na Instagram profilu @hoceskomad pronašli smo recept za crno-bijele oblatne koji donosimo u nastavku.
Crna krema:
Izmutiti snijeg od bjelanjaka pa u njega dodati šećer, keks, kakao i rum (po ukusu).
Bijela krema:
Pjenasto izmutiti žumanjke sa šećerom, dodati margarin i sve fino izmiksati.
Biti će vam potrebno 6 listova oblatni.
Na oblatnu namazati polovicom bijele kreme, zatim staviti list oblatne, premazati polovicom crne kreme te ponoviti postupak. Staviti na kraju teret na oblatne i ostaviti preko noći u hladnjaku. Dobar tek i uživajte!
Još ukusnih slanih i slatkih recepata pronađite na profilu @hoceskomad
***
Naslovna fotografija: @hoceskomad
Tekst: Ana Bošnjak
TEKST: Ilda Lihić-Isović
Lukomir je jedno od "onih" mjesta. Selo koje ne viče „dođi“, ali kad jednom dođete više ga ne zaboravljate.
Smješteno visoko na obroncima Bjelašnice, ovo je najviše stalno naseljeno selo u BiH… mjesto gdje vrijeme uspori, signal nestane, a vi, po prvi put nakon dugo vremena, osjetite tišinu koja vas ne plaši.
U Lukomiru još uvijek postoji redoslijed: dan počinje kafom na pragu, a završava pogledom u planinu.
Put do Lukomira
Do Lukomira se ne dolazi slučajno. Put vodi preko vijugavog makadama, kroz pejzaže koji se mijenjaju kako raste nadmorska visina i taman kada pomislite da ste sve vidjeli, otvori se pogled koji ne staje.
Foto: @blokkdennis
Kuće sa krovovima od lima, drvene kapije, šarenilo cvijeća, vjetar koji nosi miris planine… a tu su i nane s maramama koje sjede na pragovima, vunene čarape što se suše na štriku, dim koji izlazi iz kućica i najavljuje ručak, i onaj neobjašnjivi mir kao da ste zakoračili u nečiju uspomenu.
Foto: @iddavanmunster
Ovdje nema kafića sa chic interijerom. Nema wi-fi šifre, ali ima klupa ispred kuće, domaćina koji vas pozdravlja kao da vas zna i hladan sok od zove ili mente koji će, vjerovatno, biti nešto najbolje što ste probali.
Šta nikako ne želite propustiti?
Pita. Kratko i jasno. Kad se pita iznese na sto, sve stane. Domaća jufka, sir s Bjelašnice, a toplina dolazi direktno iz pećnice i iz pogleda domaćice koja vas mjeri da vidi treba li još jedan komad. (Treba, uvijek treba!)
Praktični savjeti:
Kada ići? Najljepše u kasno proljeće i ranu jesen.
Kako stići? Makadamski put zahtijeva oprez. Organizovani izleti su plus.
Šta ponijeti? Gotovinu, planinarsku odjeću i puno prostora u memoriji telefona.
Šta ostaviti? Očekivanja i brzinu.
Foto: @balkan.fanatic
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!