TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 27.4.2021.
Počela je sezona jagoda, a to znači samo jedno – vrijeme je za #mljac recept u kojem će podjednako uživati mlađi i odrasli.
Točnije, budući da smo zakoračili u nešto toplije vrijeme, jagode u kombinaciji sa čokoladom se nameću kao fantastičan duo, a pogotovo pridodamo li svemu laganu pripremu i jednostavan recept, nova omiljena slastica je tu.
Foto: @h_belma_
Upravo zato, ovog puta odlučili smo isprobati jedan zanimljiv recept koji smo pronašli na dragoj gourmet adresi za slastice, Instagram profilu @ h_belma_. Naime, riječ je o ukusnim čokoladnim zalogajima koji su upotpunjeni jagodama, a s obzirom na to da je recept koji smo odlučili podijeliti sa vama vrlo praktičan, nema baš nikakvog razloga da već danas ne zasladite sa ovim čokoladnim savršenstvom.
Foto: @h_belma_
Sastojci za biskvit:
Sastojci za ganache:
Za dekoraciju:
Priprema za biskvit:
Prvo umutite jedno bjelance u snijeg pa dodati jedno žumance i 25 g šećera. Izmiksati pa dodati 25 g brašna i jednu malu kašiku praška za pecivo. Otopiti 30 g maslaca sa 30 g čokolade pa dodati u smjesu. Izmiksati pa izliti u pravougaoni kalup obložen papirom za pečenje (dimenzije otprilike 29 cm x 9 cm). Peći na 180 °C dvadesetak minuta. Ohladiti i odvojiti od papira. Kalup obložiti folijom pa vratiti biskvit. Poredati cijele jagode na biskvit. U međuvremenu napraviti ganache.
Priprema za ganache:
Zagrijati 320 ml slatkog vrhnja pa dodati 200 g čokolade za kuhanje. Ostaviti jednu minutu pa miješati dok se ne otopi i sjedini sve skupa. Preliti preko jagoda. Umutiti 180 ml slatkog vrhnja pa dodati tri velike kašike Nutella namaza. Premazati preko ohlađenog ganacha, pa dekorisati jagodama i listićima badema. Ostaviti u frižideru na 2-3 sata i to je to. Savršeno čokoladan i osvježavajući kolač je spreman. Prijatno!
Foto: @h_belma_
Foto: @h_belma_
***
Naslovna fotografija: @h_belma_
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Adelisa Mašić
Kuhinja je prostor u kojem se ne okupljamo samo zbog obroka, to je mjesto razgovora, jutarnjih rituala i malih trenutaka mira.
Detalji poput tanjira, zdjela i šolja čine da ti trenuci izgledaju još ljepše. Ove jeseni, JYSK je ponudio kolekciju posuđa koja spaja jednostavnost skandinavskog dizajna s toplinom prirodnih tonova.
U fokusu su keramičke zdjele i tanjiri u nijansama bež, sive i maslinaste, s ručno izraženim teksturama koje svako serviranje hrane pretvaraju u mali estetski užitak.
Šolje za kafu dolaze u mat finišu i obliku koji savršeno pristaje ruci, idealne za trenutke kada dan započinje mirisom omiljenog napitka.
Tu su i čaše jednostavnih linija koje jednako dobro izgledaju na dnevnom stolu i u elegantnim večernjim postavkama. Iako minimalističko, ovo posuđe odiše toplinom i lako se uklapa u svaki stil kuhinje: od rustikalnog do modernog.
Bez obzira praviš li večeru za prijatelje ili samo želiš da tvoj doručak izgleda ljepše, JYSK posuđe dokazuje da ljepota doma često leži u detaljima.
U nastavku izdvajamo komade iz JYSK ponude: od tanjira i zdjela do šolja i čaša koje će svaku trpezu pretvoriti u mali, svakodnevni ritual uživanja:
Foto: @eleonoretoulin
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!