TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 27.4.2021.
Počela je sezona jagoda, a to znači samo jedno – vrijeme je za #mljac recept u kojem će podjednako uživati mlađi i odrasli.
Točnije, budući da smo zakoračili u nešto toplije vrijeme, jagode u kombinaciji sa čokoladom se nameću kao fantastičan duo, a pogotovo pridodamo li svemu laganu pripremu i jednostavan recept, nova omiljena slastica je tu.

Foto: @h_belma_
Upravo zato, ovog puta odlučili smo isprobati jedan zanimljiv recept koji smo pronašli na dragoj gourmet adresi za slastice, Instagram profilu @ h_belma_. Naime, riječ je o ukusnim čokoladnim zalogajima koji su upotpunjeni jagodama, a s obzirom na to da je recept koji smo odlučili podijeliti sa vama vrlo praktičan, nema baš nikakvog razloga da već danas ne zasladite sa ovim čokoladnim savršenstvom.

Foto: @h_belma_
Sastojci za biskvit:
Sastojci za ganache:
Za dekoraciju:
Priprema za biskvit:
Prvo umutite jedno bjelance u snijeg pa dodati jedno žumance i 25 g šećera. Izmiksati pa dodati 25 g brašna i jednu malu kašiku praška za pecivo. Otopiti 30 g maslaca sa 30 g čokolade pa dodati u smjesu. Izmiksati pa izliti u pravougaoni kalup obložen papirom za pečenje (dimenzije otprilike 29 cm x 9 cm). Peći na 180 °C dvadesetak minuta. Ohladiti i odvojiti od papira. Kalup obložiti folijom pa vratiti biskvit. Poredati cijele jagode na biskvit. U međuvremenu napraviti ganache.
Priprema za ganache:
Zagrijati 320 ml slatkog vrhnja pa dodati 200 g čokolade za kuhanje. Ostaviti jednu minutu pa miješati dok se ne otopi i sjedini sve skupa. Preliti preko jagoda. Umutiti 180 ml slatkog vrhnja pa dodati tri velike kašike Nutella namaza. Premazati preko ohlađenog ganacha, pa dekorisati jagodama i listićima badema. Ostaviti u frižideru na 2-3 sata i to je to. Savršeno čokoladan i osvježavajući kolač je spreman. Prijatno!

Foto: @h_belma_

Foto: @h_belma_
***
Naslovna fotografija: @h_belma_
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Adelisa Mašić
Ako ste u potrazi za mjestom koje spaja ugodan ambijent, raznovrsnu ponudu i ozbiljno dobar slatki meni, restoran Nafaka u Visokom je adresa koju vrijedi upamtiti
Smješten u mirnijem dijelu grada, ovaj restoran već na prvi pogled osvaja toplim interijerom i opuštenom atmosferom, a ono što se dešava na tanjirima dodatno potvrđuje zašto se o njemu sve češće priča.
Nafaka nudi širok izbor jela: od klasičnih comfort opcija, preko bogatih porcija koje su idealne za ručak, do pizza, pasti i raznih specijaliteta koji se lako uklapaju i u porodične ručkove i u opuštena večernja druženja.
Posebno se ističu jela s piletinom u različitim varijantama, ali i ponuda koja jasno pokazuje da se ovdje razmišlja o raznolikim ukusima.
Ipak, dio koji nas je posebno privukao i zbog kojeg bismo se vrlo lako vratili jeste slatki meni.
Palačinke i vafli u Nafaki zauzimaju važno mjesto na meniju: pažljivo osmišljeni, bogato servirani i zamišljeni kao desert kojem se vrijedi posvetiti. Kombinacije se kreću od čokolade i pistacija do voćnih varijanti i hrskavih dodataka.
Vrijedi spomenuti i da Nafaka radi catering, što je odlična opcija za sve one koji žele provjerenu ponudu i van restorana, bilo da je riječ o privatnim proslavama, poslovnim događajima ili manjim okupljanjima.
Ako planirate posjetu, restoran se nalazi na adresi Šareni Hanovi bb i lako je dostupan svima koji traže mjesto za opušten obrok ili slatku pauzu.

Foto: @nafaka_cafe_restaurant
Upravo spoj ugodnog prostora, raznovrsnih jela i pažljivo pripremljenih deserata čini Nafaku mjestom kojem se vrijedi vratiti.
Foto: @nafaka_cafe_restaurant
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!