Tko je Virginie Viard – dama koja će naslijediti Karla Lagerfelda na mjestu kreativnog direktora u Chanelu

MODNE VIJESTI
20.2.2019.

Početkom ove godine, po prvi put u trideset godina, koliko je Karl na čelu modne kuće Chanel, slavni dizajner nije se pojavio na kraju revije i pozdravio oduševljenu publiku. To je bio prvi znak koji je dao naslutiti da slijede promjene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada su iz Chanela komentirali da je dizajner umoran, a jučer je cijeli modni svijet s tugom odao počast dizajneru koji je jučer i preminuo u 85.godini… Način na koji je u potpunosti redefinirao ostavštinu Coco Chanel, krenuvši od male crne haljine preko komada od tvida do kultne torbice, razlog je zašto su modni kritičari imali uvijek samo riječi pohvale za kreativnog genija. Bio je briljantan, duhovit i iznimno ljubazan, a njegov dizajnerski staž dug šezdeset godina ostavio je neizbrisiv trag na shvaćanje mode i stila.
Jučer su iz francuske modne kuće i objavili tko će naslijediti Kaiser Karla, kako su ga mediji često i nazivali. Naime, Virginie Viard, direktorici modnog i kreativnog studija kuće Chanel te najbližoj suradnici s kojom je Karl radio više od 30 godina, povjeren je kreativan rad na Chanel kolekcijama. Odluka je to za koju je Alain Wertheimer, CEO Chanel branda, smatrao da će pomoći da nasljeđe koje su ostavili Gabrielle Chanel i Karl Lagerfeld nastaviti da živi.

Kako se rodila ljubav između Karla Lagerfelda i Virginie Vivard?

Često kažu da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena, a kada je u pitanju Karl Lagerfeld, koji je nosio titulu jednog od kraljeva modne scene, stajala je dama koja je u tridesetogodišnjoj karijeri dobila titulu njegove desne ruke. Virginie. Ona je bila odgovorna za implementaciju Lagerfeldovih ideja – dakle, rad s kreativnim timom, ali i cjelokupan proces kupovine tkanina i kontrole kvalitete. S obzirom na to da je bila upoznata sa svim fazama nastanka pojedinih komada – od skice preko krojenja i odabira materijala, a kasnije i predstavljanja na reviji, Karl je često znao istaknuti da je upravo ona ta koja udiše život u njegove ideje i pomaže mu da njegove kreacije ne izgube dodir sa stvarnim svijetom.

Kako je započela karijera Virginie Vivard?

Virginia je bila oduvijek zaljubljena u odjeću. Odrastala je u obitelji čiji su članovi radili u manufakturi za obradu svile, a svoje prve korake u svijetu umjetnosti, napravila je u kazalištu, budući da je obožavala kostime za predstave. Tu je i upoznala Karla, koji ju je pozvao da surađuje s njim u modnoj kući Chloé, a kasnije i u Chanelu. Naposljetku se odlučila fokusirati na modu, a entuzijazam i zadovoljstvo koje je proizlazilo pri realizaciji skica Karla Lagerfelda, učinilo ju je omiljenom gošćom na adresi Rue Cambon, gdje se i nalazi Chanel atelijer. Prvotno je radila samo s haute cuture komadima, a od 2000.godine, bila je dio tima koji je radio i realizaciju ready to wear kolekcija. Virginie ima i prepoznatljiv stil – pomalo zadimljen smokey eyes na očima, ležerna odjeća i neuredna frizura, ukratko, sjajno utjelovljuje francuski chic.

Crash Virginie-Viard1

U intervjuu za francuski magazin Crash, što je i jedan od rijetkih intervjua koje je dala, Virginie je razgovarala o  njenim imperativima kao direktorici studija.
„Za mene, to je stvar intuicije. Radim jednako kao i prije dvadeset godina. I sve ide uistinu glatko, jer je naš studio, prije svega, timski rad. Ne osjećam se kao 'direktor'. Naša hijerarhija se ne osjeti kroz studio, on je besprijekoran. Iako, naravno, tim računa na mene. Nikada nema nekih sukoba. Na kraju, Karl pregleda odjeću s voditeljem studija, ja ni ne moram biti ondje. On je taj koji ima posljednju riječ.“

Viard
Virginie Viard i Cara Delevingne u backstageu Chanel revije 

 

O inspiraciji:
„Prilično sam znatiželjna. Pratim modu, ali me ne inspirira. Imam šesnaestogodišnjeg sina koji me uistinu inspirira, na primjer, volim gledati kako radi svoju zadaću, to mi pomaže da odvratim misli od stvari. Također volim čitati - to je ono što volim najviše uz glazbu, koja na mene jako utječe. Pomaže mi da napunim baterije. Kada posvetite puno vremena poslu, svaki 'drugi' trenutak je dragocjen i bogat. Sada te trenutke doživljavam na posve drugačiji način…“

Na upit novinara magazina Crash o tome pita li se bi li Coco Chanel voljela određenu kolekciju koju predstave, odgovorila je:
„Ne razmišljam o tome. Ono što meni stvara pritisak jeste da sastavim dobru kolekciju. Dan lansiranja dođe jako brzo i kada započnemo fiting, gotovo je i modna revija tu. Kad god imam i najmanju sumnju, sve pokažem Karlu. Kažem mu 'možda nešto nedostaje' i on odmah nađe rješenje.“

vivard3

Virginie Viard, Caroline of Hanover i Caroline de Maigret

 

Upravo je dugogodišnji staž i povezanost s brandom razlog zašto su brojni zaljubljenici u modu na vijest o njenoj novoj ulozi odgovorili s komentarom, da, ako itko poznaje Chanel, to je onda Virginie.
Veselimo se vidjeti u kojem će smjeru rasti i razvijati se modna filozofija branda Chanel te kako će izgledati prva kolekcija u potpisu ove misteriozne kreativke.

 

 

Foto: crash.fr, vogue.com

MODNE VIJESTI , 20.2.2019.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

BONJOUR.ba

Podijeli:

Posljednje objavljeno