TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 17.3.2023.
Sezona jagoda tek je počela, stoga u našem uredništvu nismo mogli odoljeti da vam podijelimo jeda recept za koji smo sigurni da ćete rado zapisati u svoje kulinarske rokovnike.
Naime, nakon što smo prethodnih dana uživali u jedinstvenom spoju bijele čokolade i neodoljivih jagoda ovog puta vam donosimo nešto drugačiju poslasticu. Riječ je o slavnom talijanskom desertu – tiramisu čiji okus smo ovog puta obogatili ovim ukusnim voćkama.
Recept za ovaj #mljac desert potpisuje Ines Kolundžić koja se na društvenim mrežama krije iza profila @foodilica. Stoga, ako ste ovih dana poželjeli uživati u nešto drugačijem okusu tiramisua u nastavku donosimo detalje pripreme.
Krema:
Priprema:
Žumanjke i šećer pjenasto izmutite pjenjačom ili mikserom te smjesu kuhajte na pari uz stalno miješanje pjenjačom desetak minuta, nakon čega ćete ju ohladiti (30-ak min). Kremu, dok se hladi, povremeno promiješajte da vam se ne stvore grudice.
Mascarpone sir prvo dobro izmiješajte pa onda dodajte kremu od žumanjaka i šećera te otopljenu bijelu čokoladu potom sve dobro izmiksajte.
Zatim u kremu postepeno dodajte i umiješajte tučeno slatko vrhnje (slatko vrhnje izmiksajte zajedno s pastom od vanilije) te biste nakon toga trebali dobiti glatku kremu.
Umak/preljev od jagoda:
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke (osim vode i gustina) u lončiću i kuhajte dok jagode ne omekšaju. Kada omekšaju sve izmiksajte štapnim mikserom kako bi dobili teksturu preljeva. Zatim ponovno vratite na vatru te dodajte pomiješani gustin s vodom pa kuhajte još 2-3 min. Preljev potom dobro ohladite.
Slaganje i ukrašavanje tiramisua:
Prilikom slaganja tiramisua piškote namočite u soku od jagoda. Na složeni red piškota stavljate polovicu kreme pa na tu kremu prelijte umak/preljev od jagoda. Zatim stavljate još jedan red piškota i na njih ostatak kreme.
Kremu zagladite, pospite prahom od dehidriranih jagoda te rasporedite svježe jagode po vrhu. Tiramisu hladite najmanje 4 sata prije konzumiranja, a idealno bi bilo ostaviti ga hladiti preko noći.
Foto: Ines Kolundžić
TEKST: Ada Ćeremida
Sarajevo je ovog juna postalo epicentar fotografije zahvaljujući četvrtom izdanju Sarajevo Photography Festivala, događaju koji iz godine u godinu potvrđuje svoj status jednog od najvažnijih kulturnih susreta u regiji.
Svečano proglašenje pobjednika takmičarskog programa održano je u četvrtak, 12. juna, u Narodnom pozorištu Sarajeva, dok je odmah nakon toga uslijedilo i otvaranje izložbe finalista u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.
Grand Prix festivala pripao je Robinu Tutengesu iz Francuske, čiji je projekat o mladim borcima naroda Chin u Mijanmaru duboko dirnuo žiri i publiku.
Pored glavne nagrade, dodijeljena su priznanja u čak osam kategorija od dokumentarne i konceptualne fotografije, preko portreta i pejzaža, pa sve do mobilne i modne fotografije.
Dok su reflektori bili usmjereni ka fotografijama na zidovima galerija, ulice Sarajeva donijele su svoju vrstu izložbe, onu u kojoj su učestvovali svi posjetioci festivala. Street style posjetioca festivala i ove je godine bio svojevrsna galerija na otvorenom: neopterećen, eklektičan i autentično sarajevski.
U nastavku pogledajte koga smo sve uspjeli uhvatiti u objektiv i zašto se Sarajevo Photography Festival ne pamti samo po fotografijama, već i po ljudima koji ih posmatraju.
Foto: Monika Andrić za Sarajevo Photography Festival
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!