Zasladite dan uz kremasti tiramisu s jagodama koji se topi u ustima - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Zasladite dan uz kremasti tiramisu s jagodama koji se topi u ustima

Tekst:

Ana Rotim

GOURMET
18.3.2023.

​​​​​​​Sezona jagoda tek je počela, stoga u našem uredništvu nismo mogli odoljeti da vam podijelimo jeda recept za koji smo sigurni da ćete rado zapisati u svoje kulinarske rokovnike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Naime, nakon što smo prethodnih dana uživali u jedinstvenom spoju bijele čokolade i neodoljivih jagoda ovog puta vam donosimo nešto drugačiju poslasticu. Riječ je o slavnom talijanskom desertu – tiramisu čiji okus smo ovog puta obogatili ovim ukusnim voćkama. 

Recept za ovaj #mljac desert potpisuje Ines Kolundžić koja se na društvenim mrežama krije iza profila @foodilica. Stoga, ako ste ovih dana poželjeli uživati u nešto drugačijem okusu tiramisua u nastavku donosimo detalje pripreme.

 



Krema:

  • 750 g mascarpone sira
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 100 g bijele čokolade
  • 150 g šećera
  • 6 žumanjaka
  • 1 žličica paste od vanilije

Priprema:

Žumanjke i šećer pjenasto izmutite pjenjačom ili mikserom te smjesu kuhajte na pari uz stalno miješanje pjenjačom desetak minuta, nakon čega ćete ju ohladiti (30-ak min). Kremu, dok se hladi, povremeno promiješajte da vam se ne stvore grudice.

Mascarpone sir prvo dobro izmiješajte pa onda dodajte kremu od žumanjaka i šećera te otopljenu bijelu čokoladu potom sve dobro izmiksajte.
Zatim u kremu postepeno dodajte i umiješajte tučeno slatko vrhnje (slatko vrhnje izmiksajte zajedno s pastom od vanilije) te biste nakon toga trebali dobiti glatku kremu.





Umak/preljev od jagoda:

  • 250 g smrznutih jagoda
  • 100 ml soka od jagoda
  • 1 žlica limunovog soka
  • 3-4 žlice šećera
  • 1 1/5 žličica gustina
  • 30-ak ml vode


Priprema:

Pomiješajte sve sastojke (osim vode i gustina) u lončiću i kuhajte dok jagode ne omekšaju. Kada omekšaju sve izmiksajte štapnim mikserom kako bi dobili teksturu preljeva. Zatim ponovno vratite na vatru te dodajte pomiješani gustin s vodom pa kuhajte još 2-3 min. Preljev potom dobro ohladite.

Slaganje i ukrašavanje tiramisua:

  • 300-400 g piškota
  • Oko 200 ml soka od jagode
  • 200 g svježih jagoda
  • 15 g dehidriranih jagoda (sameljite ih u sjeckalici, kroz sito ih nanesite po površini tiramisua)


Prilikom slaganja tiramisua piškote namočite u soku od jagoda. Na složeni red piškota stavljate polovicu kreme pa na tu kremu prelijte umak/preljev od jagoda. Zatim stavljate još jedan red piškota i na njih ostatak kreme.

Kremu zagladite, pospite prahom od dehidriranih jagoda te rasporedite svježe jagode po vrhu. Tiramisu hladite najmanje 4 sata prije konzumiranja, a idealno bi bilo ostaviti ga hladiti preko noći.


Foto: Ines Kolundžić

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno