TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 17.3.2023.

​​​​​​​Sezona jagoda tek je počela, stoga u našem uredništvu nismo mogli odoljeti da vam podijelimo jeda recept za koji smo sigurni da ćete rado zapisati u svoje kulinarske rokovnike. 


Naime, nakon što smo prethodnih dana uživali u jedinstvenom spoju bijele čokolade i neodoljivih jagoda ovog puta vam donosimo nešto drugačiju poslasticu. Riječ je o slavnom talijanskom desertu – tiramisu čiji okus smo ovog puta obogatili ovim ukusnim voćkama. 

Recept za ovaj #mljac desert potpisuje Ines Kolundžić koja se na društvenim mrežama krije iza profila @foodilica. Stoga, ako ste ovih dana poželjeli uživati u nešto drugačijem okusu tiramisua u nastavku donosimo detalje pripreme.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Foodilica (@foodilica)



Krema:

  • 750 g mascarpone sira
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 100 g bijele čokolade
  • 150 g šećera
  • 6 žumanjaka
  • 1 žličica paste od vanilije

Priprema:

Žumanjke i šećer pjenasto izmutite pjenjačom ili mikserom te smjesu kuhajte na pari uz stalno miješanje pjenjačom desetak minuta, nakon čega ćete ju ohladiti (30-ak min). Kremu, dok se hladi, povremeno promiješajte da vam se ne stvore grudice.

Mascarpone sir prvo dobro izmiješajte pa onda dodajte kremu od žumanjaka i šećera te otopljenu bijelu čokoladu potom sve dobro izmiksajte.
Zatim u kremu postepeno dodajte i umiješajte tučeno slatko vrhnje (slatko vrhnje izmiksajte zajedno s pastom od vanilije) te biste nakon toga trebali dobiti glatku kremu.





Umak/preljev od jagoda:

  • 250 g smrznutih jagoda
  • 100 ml soka od jagoda
  • 1 žlica limunovog soka
  • 3-4 žlice šećera
  • 1 1/5 žličica gustina
  • 30-ak ml vode


Priprema:

Pomiješajte sve sastojke (osim vode i gustina) u lončiću i kuhajte dok jagode ne omekšaju. Kada omekšaju sve izmiksajte štapnim mikserom kako bi dobili teksturu preljeva. Zatim ponovno vratite na vatru te dodajte pomiješani gustin s vodom pa kuhajte još 2-3 min. Preljev potom dobro ohladite.

Slaganje i ukrašavanje tiramisua:

  • 300-400 g piškota
  • Oko 200 ml soka od jagode
  • 200 g svježih jagoda
  • 15 g dehidriranih jagoda (sameljite ih u sjeckalici, kroz sito ih nanesite po površini tiramisua)


Prilikom slaganja tiramisua piškote namočite u soku od jagoda. Na složeni red piškota stavljate polovicu kreme pa na tu kremu prelijte umak/preljev od jagoda. Zatim stavljate još jedan red piškota i na njih ostatak kreme.

Kremu zagladite, pospite prahom od dehidriranih jagoda te rasporedite svježe jagode po vrhu. Tiramisu hladite najmanje 4 sata prije konzumiranja, a idealno bi bilo ostaviti ga hladiti preko noći.


Foto: Ines Kolundžić


Bonjour

Sarajevo: Evo šta se nosilo na ulicama ovih dana

TEKST: Ada Ćeremida

Sarajevo: Evo šta se nosilo na ulicama ovih dana Sarajevo: Evo šta se nosilo na ulicama ovih dana

Sarajevo je ovog juna postalo epicentar fotografije zahvaljujući četvrtom izdanju Sarajevo Photography Festivala, događaju koji iz godine u godinu potvrđuje svoj status jednog od najvažnijih kulturnih susreta u regiji.

Svečano proglašenje pobjednika takmičarskog programa održano je u četvrtak, 12. juna, u Narodnom pozorištu Sarajeva, dok je odmah nakon toga uslijedilo i otvaranje izložbe finalista u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine. 


bonjour_ba_spf_sss_n1

bonjour_ba_spf_sss2

bonjour_ba_spf_sss10


Grand Prix festivala pripao je Robinu Tutengesu iz Francuske, čiji je projekat o mladim borcima naroda Chin u Mijanmaru duboko dirnuo žiri i publiku.

Pored glavne nagrade, dodijeljena su priznanja u čak osam kategorija od dokumentarne i konceptualne fotografije, preko portreta i pejzaža, pa sve do mobilne i modne fotografije.
 

bonjour_ba_spf_sss4


Dok su reflektori bili usmjereni ka fotografijama na zidovima galerija, ulice Sarajeva donijele su svoju vrstu izložbe, onu u kojoj su učestvovali svi posjetioci festivala. Street style posjetioca festivala i ove je godine bio svojevrsna galerija na otvorenom: neopterećen, eklektičan i autentično sarajevski.

U nastavku pogledajte koga smo sve uspjeli uhvatiti u objektiv i zašto se Sarajevo Photography Festival ne pamti samo po fotografijama, već i po ljudima koji ih posmatraju.


bonjour_ba_spf_sss17

bonjour_ba_spf_sss7

bonjour_ba_spf_sss18

bonjour_ba_spf_sss6

bonjour_ba_spf_sss19

bonjour_ba_spf_sss9

bonjour_ba_spf_sss8

bonjour_ba_spf_sss3

bonjour_ba_spf_sss23

bonjour_ba_spf_sss22

bonjour_ba_spf_sss24

bonjour_ba_spf_sss16

bonjour_ba_spf_sss11
 

Foto: Monika Andrić za Sarajevo Photography Festival


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!