TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 24.11.2021.
Sa prohladnim jutrom i i šoljom omiljenog toplog napitka, predlažemo da ovaj dan rezervišete za DIY aktivnosti koje će svakom kutku pridodati blagdanski feeling.
Emilija, DIY blogerica, nedavno je na svom Instagram profilu oduševila mnoge sa super jednostavnim postupkom kreiranja svijeća za blagdane koji sami možete ponoviti.
Pri tome mislimo na motive koji se vama najviše sviđaju, bilo da su pahuljice, jelka, omiljene slastice ili nešto potpuno drugačije, personaliziranje svijeće postat će vam novi omiljeni DIY projekt.
Također, ako ovu svjećicu još zapakirate u slatku ambalažu, dobit ćete odličan DIY blagdanski poklon.
Potrebno:
Priprema:
Odvojite slojeve salvete i ostavite samo onaj na kojem je ilustracija. Izrežite nekoliko motiva koje ćete aplicirati na svijeću. Odaberite svijeću po želji. Prislonite salvetu sa motivom na svijeću i cijelu svijeću omotajte papirom za pečenje. Fenom oprezno zagrijte površinu svijeće. Cilj je lagano otopiti vosak na površini kako bi se on upio u salvetu.
Emilija preporučuje da radite pomalo i oprezno, a cijeli postupak pripreme pogledajte u nastavku.
Nakon što završite ovu DIY malu avanturu, ovih blagdana svakako savjetujemo da zavirite u Emilijin kreativni svijet na Instagramu kako bi pronašli ideje i način kako čarolije blagdana prenijeti i u svoju oazu.
***
Naslovna fotografija: @skare_i_makaze
TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak
Posebni trenuci i praznici imaju svoja zlatna pravila u kojima se baklava podrazumijeva, da orasi, zapečena jufka i agda mirišu kućom. S druge strane, tu su mlađe generacije koje sve češće maštaju o nečem drugačijem poput kremastog kolača koji se topi u ustima.
I tako, svake godine ista dilema za praznik: baklava ili cheesecake? Tradicija ili moderni desert? Šta ako ove godine ne biramo stranu, nego spojimo najbolje iz oba svijeta?
Zamislite to ovako: hrskava jufka, mirisni slojevi cimeta i oraha, slatkasti sirup, ali i baršunasti cheesecake fil. Baklava cheesecake je taj desert koji spaja generacije: one koji vole klasičnu baklavu pronaći će u njemu dobro poznate okuse, dok će ljubitelji cheesecakea uživati u laganoj kremastoj teksturi.
Zašto sami biramo pistacije i orahe?
Kada je riječ o baklavi, svaki sastojak nosi svoju priču. To su okusi djetinjstva, mirisi iz nanine kuhinje i tradicija koja traje generacijama. Zato je važno da biramo najkvalitetnije sastojke i da im damo pažnju koju zaslužuju.
Pistacije? Birajte EuroCompany neoljuštene! Zašto? Jer dolaze u svom prirodnom obliku, a njihova suho pržena, blago slana aroma donosi savršeni balans okusa. Nisu preslane, već taman toliko da istaknu svoju orašastu notu, pružajući intenzivniji doživljaj pri svakom zalogaju. Kada ih sami očistimo, uživamo u njihovoj svježini, mirisu i teksturi, a taj mali ritual pripreme samo pojačava iščekivanje savršenog deserta.
Orasi? Oni su duša baklave, njen nezaobilazan sastojak i nosilac one prepoznatljive, bogate, orašaste arome. Ključ je u tome da budu EuroCompany orasi kako bi dali teksturu i pravi balans između hrskavosti i sočnosti. Nema prečica jer kada sami biramo najbolje orahe, svaki zalogaj dobiva onu autentičnu notu domaće baklave.
Sastojci
Za bazu i slojeve jufke:
Priprema
Priprema jufke:
Baklava sloj:
Pečenje:
Agda ili sirup:
Dok se siječe prvi komad, neko će možda reći: "Ali, ovo nije prava baklava!", a onda će prvi zalogaj promijeniti sve.
Svaki sloj priča priču o tradiciji, ali i o novim ukusima koje smo spremni prihvatiti. Ove godine slavimo oba kolača u jednom zalogaju.
* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!