Studio Vračo – obiteljski brend koji stvara jedinstvene komade namještaja i ukrase za dom

INTERIJERI
9.1.2019.

Vođeni idejom da očuvaju bh.tradiciju zanata i integriraju ju s minimalističkim dizajnom koji će probuditi najdublje i najčišće emocije u čovjeku, nastala je prva kolekcija u potpisu Studio Vraco. Naime, Studio Vračo se rodio kao rezultat porodičnog obrta limarije i bravarije koji je djed Ibrahim Vračo pokrenuo 1975. godine, a onda otac Mirsad i kćerka Emina nastavili razvijati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Vjerujemo u proizvode koji zadovoljavaju visoke zahtjeve za dizajn i održivost, dizajn koji će trajati vaš cijeli životni vijek ili koji će se čak prenositi s koljena na koljeno. Vjerujemo u proizvode koji nisu odraz trenda nego bezvremenskog stila što je i princip na kojima se temelji dizajn Studia Vračo.“ – ovako je kreativna direktorica Studio Vračo opisala nit vodilju ovog brenda koji se ove filozofije pridržava i u svakodnevnom životu Sam kreativan proces nastanka namještaja teče kroz nekoliko faza od dizajna, usuglašavanja, izrade tehničkog rješenja do izrade prototipa, kataloga i marketinga, a ono što je bitno naglasiti jeste da su svi proizvodi izrađeni ručno.

Emina i otac Mirsad

Emina i njen otac Mirsad


Na naš upit gdje pronalaze inspiraciju za dizajn, Emina nam je otkrila:
„Ponajviše nas čovjek i njegova interakcija s predmetima oko sebe inspirira. Također, to mogu biti zaboravljeni predmeti, stvari koje izazivaju našu radoznalost. Ne postoji neki princip! Možemo biti inspirisani sa milion stvari: muzejom, formom neke stare važne, boje, određenom vrstom svjetlosti, fotografijom. Bitno je samo da naše oko vidi ljepotu u nekoj formi.“

Koji su sve komadi dio vaše aktualne kolekcije namještaja?

- Studio Vračo Raw Honesty kolekcija: Lagom konzola, Vraco Sofa Table, Monday Sofa Side Table, Airy stalaža, Karlo noćni ormarić, Console Table za kupatilo. Ova kolekcija nam je uzela jako puno vremena. Željeli smo da kreiramo nešto sto proizlazi iz naših najdubljih i najčišćih emocija što je zaista jedan iscrpljujući proces, ali i naposljetku okrunjen katarzom koju čovjek dozivi kada vidi rezultat.studio vraco namjestaj dom 6

 - Vračo asesoari: Vračo moon lamp, Vračo bunny lamp, Vračo fox lamp, Vračo heart lamp, dream, bisou, Sarajevo natpisi izrađeni od žice. Ideja o nastanku Vračo mjeseca rodila se upravo iz želje da u sobu svoje kćerke unesem više čarolije i topline kroz jedan unikatni ručno rađeni bosanskohercegovački proizvod, a da pritom zadržim minimalistički i eclectic dašak prostora, a istovremeno da ih učim održivom pristupu životu i svijetu oko nas koristeći prirodne materijale… Ove lampe su za male sanjalice, za istraživače… Uvijek sam bila fascinirana kako “hladan” materijal kao metal koji se obrađuje tehnikom ručnog rada može da unese topline u naš dom. Upravo ovo su bile misli vodilje u izradi moon lamp kao i drugih asesoara. Kasnije je mjesec pronašao svoje mjesto i u odraslim spavaćim sobama, dnevnim boravcima, trpezarijama.

 

studio vraco namjestaj dom 5

studio vraco namjestaj dom 9

 - Vračo premium staleže koje nude funkcionalno i jednostavno rješenje za odlaganje u kuhinjama, spavaćim sobama, kao i drugim prostorijama u vašem domu. Ove stalaže daju dašak industrijskog stila u svakom interijeru. Ovdje smo bili inspirisani predivnim stanovima u Berlinu i Kopenhagenu gdje često možemo vidjeti jedan ovakav predmet industrijskog karaktera koji osvježi cijeli prostor.

studio vraco namjestaj dom 4

 

Od čega su izrađeni proizvodi s etiketom Studio Vračo?

Metal koji je obojen tehnikom praskaste boje, powder coated i carrara mramor.


Što čini proizvode brenda Studio Vračo posebnim i drugačijim na domaćem tržištu?

Vodimo se svojom strašću i ljubavi prema dizajnu. Umjesto da pratimo trendove, mi smo najviše fokusirani na to da kroz naše proizvode kreiramo atmosferu gdje se funkcionalnost i estetika spajaju u jednom minimalističkom izrazu, gdje je čovjek i njegova interakcija s namještajem u centru pozornosti. Zaista velik fokus stavljamo na proces izrade našeg namještaja, osjećaj za materijale koje koristimo i na detalje te uvijek razmišljamo o tome da kreiramo dizajn koji će izazvati sklad osjetila u čovjeku. Bitno je naglasiti i da su svi proizvodi ručno rađeni i time želimo očuvati bosansku tradiciju zanata i integrirati ju s minimalističkim dizajnom. Samim time rezultat našeg rada mora biti autentičan.

studio vraco namjestaj dom 3

Sve Vračo proizvode možete naručiti direktno putem www.studiovraco.com, Vračo moon lamp možete kupiti u Bazerdžan Concept Store u Sarajevu, a sve proizvode iz Raw Honesty kolekcije možete naručiti u Atelier No. 1 Concept Store & arhitektonskom studiju u Sarajevo. Rad Studio Vračo možete pratiti putem Instagram profila @vraco_premiumili Facebook stranice Vračo doo.

Fotografija: Studio Vračo, Amila Genjac, Irfan Redžović, Almin Tabak, Thelovestudio

INTERIJERI , 9.1.2019.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

BONJOUR.ba

Podijeli:

Posljednje objavljeno