TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 24.10.2018.

Prozračno i hrskavo tijesto te sočno punjenje – štrudle su jedna od najdražih slastica iz našeg djetinjstva i jelo uz koje povezujemo uspomene na brojna obiteljska druženja. Kolač koji datira još iz vremena Osmanskog carstva jedan je i od nama najdražih vjesnika jeseni, barem kada je u pitanju naša ljubav prema hrani i jesenskoj trpezi. Zbog toga smo pronašli recept za štrudlu koja spaja lješnja

Potrebni sastojci:

  • 1,5 kg jabuka
  • 80-100 g šećera
  • 4 žlice grožđica
  • rum
  • sok od limuna
  • cimet
  • klinčić u prahu
  • šećer za posipanje
  • maslac
  • 100 g krušnih mrvica
  • 3 žlice ribanih lješnjaka

Priprema:

Pospite grožđice rumom i pustite da odstoje. Pripremite tijesto (možete ga sami napraviti ili kupiti).
Jabuke ogulite, izrežite na tanke listiće i prelijte s limunovim sokom. Dodajte malo šećera, klinčiće te cimet.

Za mrvice s orasima prvo otopite maslac na tavi. Dodajte krušne mrvice i na jačoj vatri zapecite dok ne budu zlatno-smeđe boje. Pred kraj umiješajte orahe, kratko ostavite na vatri i opet skinite.

Zagrijte pećnicu na 180° C i posudu za pečenje premažite maslacem. Tijesto odmah postavite na papir za pečenje kako biste kasnije gotovu štrudlu lakše prenijeli na lim. Mrvice s orasima pospite preko polovice tijesta. Preko toga dodajte jabuke i grožđice. Ostatak tijesta premažite s malo maslaca, rubove utisnite i zarolajte štrudlu. Krajeve dobro zatvorite i štrudlu na papiru za pečenje prenesite na lim.
Ovisno o tijestu premazati rastopljenim maslacem (tijesto za štrudle) ili jajetom (lisnato tijesto) i peći 40-50 minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Izvadite gotovu štrudlu, ohladite i pospite šećerom u prahu. Dobar tek!



Bonjour

Evo gdje uživati u Pumpkin Spice Latte u Sarajevu, a za ljubitelje eksperimenata tu je i kućna verzija

TEKST: Adelisa Mašić

Evo gdje uživati u Pumpkin Spice Latte u Sarajevu, a za ljubitelje eksperimenata tu je i kućna verzija Evo gdje uživati u Pumpkin Spice Latte u Sarajevu, a za ljubitelje eksperimenata tu je i kućna verzija

Sezona jesenjih dana ne može proći bez Pumpkin Spice Lattea: napitka koji je postao sinonim za cozy trenutke.

Spoj kafe, mlijeka i začina poput cimeta, muškatnog oraščića i klinčića donosi toplinu i miris jeseni u svaku šolju.

 



Upravo zato ga mnogi doživljavaju kao mali ritual: prvi gutljaj budi nostalgiju, a svaki naredni podsjeća zašto se jesen voli. 

 



Pumpkin Spice Latte nije samo kafa, nego i ugođaj: savršen za druženja, šetnje gradom ili mirne trenutke kod kuće.

 



Za sve koji žele uživati u ovom napitku u Sarajevu, možete ga pronaći u Mrvici, Kawi, Brunchu Sarajevo i Napoli Coffee House, a ako volite eksperimente, lako ga možete napraviti i kod kuće.

 



Mini recept za Pumpkin Spice Latte kod kuće:

1 šolja mlijeka

1 espresso ili jaka crna kafa

½ kašičice mješavine začina (cimet, muškatni oraščić, klinčić, đumbir)

1 kašičica pirea od bundeve (opcionalno)

malo šećera ili meda po ukusu


Zagrijte mlijeko i umutite ga dok ne postane pjenasto. Dodajte espresso, začine i pire od bundeve, pa sve promiješajte. Po želji ukrasite šlagom i pospite cimetom.

 



Bilo da ga pijete vani ili spremate sami, Pumpkin Spice Latte je mali podsjetnik da jesen može biti posebno lijepa.

Foto: @oliviatps


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!