Štrudla s jabukama za prste polizati
Tekst:Bonjour.ba
GOURMETProzračno i hrskavo tijesto te sočno punjenje – štrudle su jedna od najdražih slastica iz našeg djetinjstva i jelo uz koje povezujemo uspomene na brojna obiteljska druženja. Kolač koji datira još iz vremena Osmanskog carstva jedan je i od nama najdražih vjesnika jeseni, barem kada je u pitanju naša ljubav prema hrani i jesenskoj trpezi. Zbog toga smo pronašli recept za štrudlu koja spaja lješnjake, grožđice i jabuke u kolač koji će s nama provesti brojna prohladna poslijepodnevna u domu.
Potrebni sastojci:
- 1,5 kg jabuka
- 80-100 g šećera
- 4 žlice grožđica
- rum
- sok od limuna
- cimet
- klinčić u prahu
- šećer za posipanje
- maslac
- 100 g krušnih mrvica
- 3 žlice ribanih lješnjaka
Priprema:
Pospite grožđice rumom i pustite da odstoje. Pripremite tijesto (možete ga sami napraviti ili kupiti).
Jabuke ogulite, izrežite na tanke listiće i prelijte s limunovim sokom. Dodajte malo šećera, klinčiće te cimet.
Za mrvice s orasima prvo otopite maslac na tavi. Dodajte krušne mrvice i na jačoj vatri zapecite dok ne budu zlatno-smeđe boje. Pred kraj umiješajte orahe, kratko ostavite na vatri i opet skinite.
Zagrijte pećnicu na 180° C i posudu za pečenje premažite maslacem. Tijesto odmah postavite na papir za pečenje kako biste kasnije gotovu štrudlu lakše prenijeli na lim. Mrvice s orasima pospite preko polovice tijesta. Preko toga dodajte jabuke i grožđice. Ostatak tijesta premažite s malo maslaca, rubove utisnite i zarolajte štrudlu. Krajeve dobro zatvorite i štrudlu na papiru za pečenje prenesite na lim.
Ovisno o tijestu premazati rastopljenim maslacem (tijesto za štrudle) ili jajetom (lisnato tijesto) i peći 40-50 minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Izvadite gotovu štrudlu, ohladite i pospite šećerom u prahu. Dobar tek!