Štrudla s jabukama za prste polizati - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Štrudla s jabukama za prste polizati

Tekst:

Bonjour.ba

GOURMET
24.10.2018.

Prozračno i hrskavo tijesto te sočno punjenje – štrudle su jedna od najdražih slastica iz našeg djetinjstva i jelo uz koje povezujemo uspomene na brojna obiteljska druženja. Kolač koji datira još iz vremena Osmanskog carstva jedan je i od nama najdražih vjesnika jeseni, barem kada je u pitanju naša ljubav prema hrani i jesenskoj trpezi. Zbog toga smo pronašli recept za štrudlu koja spaja lješnjake, grožđice i jabuke u kolač koji će s nama provesti brojna prohladna poslijepodnevna u domu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebni sastojci:

  • 1,5 kg jabuka
  • 80-100 g šećera
  • 4 žlice grožđica
  • rum
  • sok od limuna
  • cimet
  • klinčić u prahu
  • šećer za posipanje
  • maslac
  • 100 g krušnih mrvica
  • 3 žlice ribanih lješnjaka

Priprema:

Pospite grožđice rumom i pustite da odstoje. Pripremite tijesto (možete ga sami napraviti ili kupiti).
Jabuke ogulite, izrežite na tanke listiće i prelijte s limunovim sokom. Dodajte malo šećera, klinčiće te cimet.

Za mrvice s orasima prvo otopite maslac na tavi. Dodajte krušne mrvice i na jačoj vatri zapecite dok ne budu zlatno-smeđe boje. Pred kraj umiješajte orahe, kratko ostavite na vatri i opet skinite.

Zagrijte pećnicu na 180° C i posudu za pečenje premažite maslacem. Tijesto odmah postavite na papir za pečenje kako biste kasnije gotovu štrudlu lakše prenijeli na lim. Mrvice s orasima pospite preko polovice tijesta. Preko toga dodajte jabuke i grožđice. Ostatak tijesta premažite s malo maslaca, rubove utisnite i zarolajte štrudlu. Krajeve dobro zatvorite i štrudlu na papiru za pečenje prenesite na lim.
Ovisno o tijestu premazati rastopljenim maslacem (tijesto za štrudle) ili jajetom (lisnato tijesto) i peći 40-50 minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Izvadite gotovu štrudlu, ohladite i pospite šećerom u prahu. Dobar tek!


Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno