TEKST: Lamija Hadžić

DATUM OBJAVE: 2.12.2024.

Miris cimeta, klinčića i bundeve koji dopire iz šolje, dok zimska magla obavija grad, donosi svu toplinu i čaroliju Pumpkin Spice Lattea.


Pumpkin Spice Latte je šolja topline i utjehe u hladnim danima. Pravi se od bogatog espressa i kremastog mlijeka, dok mu čaroliju daju začini poput cimeta, đumbira, klinčića i muškatnog oraščića. Ovaj napitak često je ukrašen šlagom i prahom začina, pružajući savršeni spoj mirisa i okusa koji griju dušu.

 



Ova popularna kafa brzo je postala nezaobilazan simbol toplih zimskih trenutaka. Inspirisani njenom popularnošću, istražili smo cozy kutke u Sarajevu gdje možete uživati u njenoj aromatičnoj čaroliji.

 

Mrvica Cafe & Bakery 


Adresa: Paromlinska 53

Jelićeva 1

Radno vrijeme: 06:30 - 23:00

 

 

Napoli Coffee House  

Adresa: Ćurčiluk Veliki 23
Radno vrijeme: ponedjeljak - subota 09:00 - 21:00 

 



Brunch Sarajevo

Adresa: Gazi Husrev-begova 61

Radno vrijeme: ponedjeljak 08:00 - 16:00
                          utorak-subota 07:00 - 16:00
                          nedjelja 09:00 - 16:00

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Brunch Sa (@brunchsarajevo)



Kawa 

Adresa: Dženetića Čikma 16
Radno vrijeme: 08:00 - 23:00 

 


* * * 
Naslovna fotografija: @cookingwithsapana


Bonjour

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

TEKST: Adelisa Mašić

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.

Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.

 



Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:

  • 1 kg mekog brašna
  • 1 svježi kvasac
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 4 velike kašike kisele pavlake
  • 500 ml toplog mlijeka
  • 150 ml ulja
  • 130 g margarina
  • 2 jaja


Priprema:

U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so. 

 



Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.


kiflice1bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 


kiflice6bonjour_ba

Foto: @meljorino

Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.


kiflice5bonjour_ba

Foto: @meljorino

Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije. 

Foto: @meljorino


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!