Kako se nositi sa strahom? - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Kako se nositi sa strahom?

Tekst:

Emina Smaka

POSAO & ŽIVOT
28.10.2023.

Imajući na umu skoro pa svakodnevna dešavanja koja mogu i imaju negativan uticaj na naše emocije, prirodno se u nama stvara osjećaj anksioznosti i straha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Strah je emocija koja se javlja uslijed zamišljene, a najčešće sasvim stvarne moguće opasnosti ili prijetnje. Skoro uvijek je povezana s događajima koji se potencijalno mogu desiti ili ponoviti u budućnosti. Strah je urođena emocija pa je tako i lako prepoznajemo, no pravi izazov se javlja onda kada trebamo reagovati i nositi se s njom na zdrav i siguran način. 

U nastavku donosimo i 3 koraka koji vas mogu odvesti korak bliže do razrješavanja vaše situacije. 


Nije vaša krivica 

Za osobe koje se susreću s nekim oblikom fizičkog ili emotivnog nasilja, posebno ako je riječ o dužem periodu izloženosti, često dođu do mišljenja da su možda oni/-e odgovorne za isto. Potrebno je znati da bez obzira na vaše odluke, ništa ne opravdava nasilje. Do te spoznaje nije lako doći, no dobro je podsjećati se na isto dok tražite rješenje za vašu situaciju. 

 Potražite pomoć 

Osjećaj srama i krivice za mnoge osobe koje se suočavaju sa strahom bilo kojeg oblika dovodi do šutnje. Nažalost, mnogo je onih koji se sami nose sa svojim emocijama i strahom. Potražiti pomoć će vas najprije dovesti do slobode. Ukoliko se u vašem krugu prijatelja ili porodice ne osjećate sigurno govoriti, potražite stručnu pomoć. Uz pomoć organizacija možete doći i do besplatnih usluga psihologa i s njima kreirati sigurnosni plan. 

 Imajte vjere u vrijeme ispred vas

Nakon što se suočite sa strahom i dođete do rješenja, posljedice će ostati. Stoga je važno znati da ste napravili ispravnu odluku, da ste sigurni u svoj sigurnosni plan te da ste na kraju okruženi ljudima koji su vam podrška. 

 U svijetu punom izazova, strahovi su neizbježni, ali ne moraju nas definirati.

,,Onima koji su ugroženi mnogo znači da znaju da nisu sami. Nikada nemojte dozvoliti da vam iko kaže da je ono što radite nevažno.'' - Desmond Tutu

* * * 
Foto: Pexels.com

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno