Šta pripremiti kao prilog, a da nije riža ili krompir? Imamo tri ideje sa kojima će ručak poprimiti novu dimenziju - Bon...

Šta pripremiti kao prilog, a da nije riža ili krompir? Imamo tri ideje sa kojima će ručak poprimiti novu dimenziju

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

GOURMET
4.7.2021.

Vjerujemo da već znate da prilog može savršeno upotpuniti glavno jelo jer upravo on može biti dodatni izvor vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari koje glavno jelo možda ne sadrži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ako su vam pomalo dosadili pire i riža, vjerujemo da ćete podjednako uživati i u prilozima koje vam u nastavku savjetujemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obogatite svoje omiljeno jelo sa ukusnim, zdravim i kreativnim prilozima.

Foto: unsplash.com

Kus kus

Instant-kus-kus dostupan je u gotovo svim supermarketima, a najbolje od svega je činjenica je dovoljno preliti ga vrućom slanom vodom (šolja vode na 2/3 šalice kus-kusa) i voila. Također, bitno je napomenuti da ne  pretjerate sa vodom kako se ne bi kus kus pretvorio u kašu.

Quinoa ili kvinoja

Sastojci:

  • 1 šoljica kvinoje
  • 2 šoljice vode
  • so po želji

Priprema: (omjer 1:2)

Prvi korak je dobro isprati kvinoju pod mlazom vode, da se skine gorki sloj Zatim prebaciti u lonac, dodati vodu i malo soli, pa poklopiti Kuhati na jakoj vatri dok ne zakuha

Kad zakuha, smanjiti na minimum, te ostaviti da se lagano kuha 15 minuta Nakon 15 minuta maknuti s vatre, ali još 3 minute ne otvarati poklopac, da upije preostalu vlagu

Nakon 3 minute otvoriti poklopac i promiješati vilicom Prebaciti na tanjir i ravnomjerno rasporediti da se prije ohladi i zaustavi proces kuhanja... i to je to. Prilično brzo i jednostavno. Također, kuhanu quinou možete začinite mljevenom crvenom paprikom i svježim bosiljkom uz dodatak mozarelle sira.

Pire od graška

Sastojci:

  • 400 g zelenog (smrznutog) graška
  • 1 vezica mješavina suhih začina
  • 2 kašike kiselog vrhnja (20% masti)
  • 50 g maslaca
  •  So

Priprema:

U posudu za kuhanje stavite grašak, maslac i vezicu začinskog bilja, nalijte hladnu vodu. Stavite kuhati na najjaču temperaturu. Kada grašak prokuha smanjite temperaturu na najnižu, poklopite posudu i kuhajte oko 20 minuta, da grašak omekša. Kada je grašak skuhan izvadite vezicu začina, procijedite grašak i sačuvajte tekućinu u kojoj se kuhao. Stavite grašak u blender i ulijte oko 0,5 dl vode u kojoj se kuhao i kratko izmiksajte. Dodajte vrhnje, posolite po ukusu i još malo izmiksajte da se grašak i vrhnje dobro sjedine.

***

Naslovna fotografija:  unsplash.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno