Šta pripremiti kao prilog, a da nije riža ili krompir? Imamo tri ideje sa kojima će ručak poprimiti novu dimenziju
Tekst:Ilda Lihić-Isović
GOURMETVjerujemo da već znate da prilog može savršeno upotpuniti glavno jelo jer upravo on može biti dodatni izvor vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari koje glavno jelo možda ne sadrži.
No, ako su vam pomalo dosadili pire i riža, vjerujemo da ćete podjednako uživati i u prilozima koje vam u nastavku savjetujemo.
Obogatite svoje omiljeno jelo sa ukusnim, zdravim i kreativnim prilozima.
Foto: unsplash.com
Kus kus
Instant-kus-kus dostupan je u gotovo svim supermarketima, a najbolje od svega je činjenica je dovoljno preliti ga vrućom slanom vodom (šolja vode na 2/3 šalice kus-kusa) i voila. Također, bitno je napomenuti da ne pretjerate sa vodom kako se ne bi kus kus pretvorio u kašu.
Quinoa ili kvinoja
Sastojci:
- 1 šoljica kvinoje
- 2 šoljice vode
- so po želji
Priprema: (omjer 1:2)
Prvi korak je dobro isprati kvinoju pod mlazom vode, da se skine gorki sloj Zatim prebaciti u lonac, dodati vodu i malo soli, pa poklopiti Kuhati na jakoj vatri dok ne zakuha
Kad zakuha, smanjiti na minimum, te ostaviti da se lagano kuha 15 minuta Nakon 15 minuta maknuti s vatre, ali još 3 minute ne otvarati poklopac, da upije preostalu vlagu
Nakon 3 minute otvoriti poklopac i promiješati vilicom Prebaciti na tanjir i ravnomjerno rasporediti da se prije ohladi i zaustavi proces kuhanja... i to je to. Prilično brzo i jednostavno. Također, kuhanu quinou možete začinite mljevenom crvenom paprikom i svježim bosiljkom uz dodatak mozarelle sira.
Pire od graška
Sastojci:
- 400 g zelenog (smrznutog) graška
- 1 vezica mješavina suhih začina
- 2 kašike kiselog vrhnja (20% masti)
- 50 g maslaca
- So
Priprema:
U posudu za kuhanje stavite grašak, maslac i vezicu začinskog bilja, nalijte hladnu vodu. Stavite kuhati na najjaču temperaturu. Kada grašak prokuha smanjite temperaturu na najnižu, poklopite posudu i kuhajte oko 20 minuta, da grašak omekša. Kada je grašak skuhan izvadite vezicu začina, procijedite grašak i sačuvajte tekućinu u kojoj se kuhao. Stavite grašak u blender i ulijte oko 0,5 dl vode u kojoj se kuhao i kratko izmiksajte. Dodajte vrhnje, posolite po ukusu i još malo izmiksajte da se grašak i vrhnje dobro sjedine.
***
Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović