TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 4.7.2021.

Vjerujemo da već znate da prilog može savršeno upotpuniti glavno jelo jer upravo on može biti dodatni izvor vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari koje glavno jelo možda ne sadrži.

No, ako su vam pomalo dosadili pire i riža, vjerujemo da ćete podjednako uživati i u prilozima koje vam u nastavku savjetujemo.

Obogatite svoje omiljeno jelo sa ukusnim, zdravim i kreativnim prilozima.

Foto: unsplash.com

Kus kus

Instant-kus-kus dostupan je u gotovo svim supermarketima, a najbolje od svega je činjenica je dovoljno preliti ga vrućom slanom vodom (šolja vode na 2/3 šalice kus-kusa) i voila. Također, bitno je napomenuti da ne  pretjerate sa vodom kako se ne bi kus kus pretvorio u kašu.

Quinoa ili kvinoja

Sastojci:

  • 1 šoljica kvinoje
  • 2 šoljice vode
  • so po želji

Priprema: (omjer 1:2)

Prvi korak je dobro isprati kvinoju pod mlazom vode, da se skine gorki sloj Zatim prebaciti u lonac, dodati vodu i malo soli, pa poklopiti Kuhati na jakoj vatri dok ne zakuha

Kad zakuha, smanjiti na minimum, te ostaviti da se lagano kuha 15 minuta Nakon 15 minuta maknuti s vatre, ali još 3 minute ne otvarati poklopac, da upije preostalu vlagu

Nakon 3 minute otvoriti poklopac i promiješati vilicom Prebaciti na tanjir i ravnomjerno rasporediti da se prije ohladi i zaustavi proces kuhanja... i to je to. Prilično brzo i jednostavno. Također, kuhanu quinou možete začinite mljevenom crvenom paprikom i svježim bosiljkom uz dodatak mozarelle sira.

Pire od graška

Sastojci:

  • 400 g zelenog (smrznutog) graška
  • 1 vezica mješavina suhih začina
  • 2 kašike kiselog vrhnja (20% masti)
  • 50 g maslaca
  •  So

Priprema:

U posudu za kuhanje stavite grašak, maslac i vezicu začinskog bilja, nalijte hladnu vodu. Stavite kuhati na najjaču temperaturu. Kada grašak prokuha smanjite temperaturu na najnižu, poklopite posudu i kuhajte oko 20 minuta, da grašak omekša. Kada je grašak skuhan izvadite vezicu začina, procijedite grašak i sačuvajte tekućinu u kojoj se kuhao. Stavite grašak u blender i ulijte oko 0,5 dl vode u kojoj se kuhao i kratko izmiksajte. Dodajte vrhnje, posolite po ukusu i još malo izmiksajte da se grašak i vrhnje dobro sjedine.

***

Naslovna fotografija:  unsplash.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

TEKST: Adelisa Mašić

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.

Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala. 

 



Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.

 



A kako ga obilježiti?   

Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati. 

 



Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.

 



Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.

 



Potrebno vam je: 

  • 200 g tamne čokolade, 

  • 100 g putera, 

  • 100 g šećera, 2 jaja 

  • 80 g brašna. 

Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.

 



Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.

 

 

Foto: @manon.dbn


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!