Stan u Banjaluci koji će vas osvojiti svojim upečatljivim crvenim detaljem - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Stan u Banjaluci koji će vas osvojiti svojim upečatljivim crvenim detaljem

Tekst:

Arijana Bošnjak

INTERIJERI
30.10.2023.

Male stvari čine veliku razliku i upravo zbog toga je važno pažnju uvijek pokloniti detaljima, kako u odijevanju, tako i u interijeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Upravo jednim upečatljivim detaljem osvaja i stan za koji je idejno rješenje radila arhitektica Jelena Barać. Ono što ovaj stan čini tako posebnim, jest velika crvena ugaona koja dominira prostorom i ističe se u jakom kontrastu s neutralnim tonovima u ostatku stana.
Osim idilične kombinacije boja, svidjet će vam se i toplina koju u stan unose elementi drva i mnoštvo prirodne svjetlosti, ali i strateški raspoređeni svjetlosni elementi u stanu.

Sukladno već prepoznatljivom stilu arhitektice, dinamiku u stan unose različite teksture, printovi i odvažni detalji, a nešto više o samom uređenju stana rekla nam je i sama Jelena.

 Više detalja o stanu pročitajte u nastavku

Jedan od rijetkih primjera, u kojima klijent nije imao isključivih zahtjeva, ali niti zamjerki na završen projekat enterijera, kod renoviranja stana stare gradnje u samom centru grada Banjaluke.

Enterijer je jednostavan i moderan, minimalistički u svom konceptu. S obzirom na postojeće stanje, koje je bilo dosta opterećeno namještajem i detaljima, ideja je bila novi enterijer u potpunosti osloboditi svega suvišnog. Boje su nježne, tekstura drveta koja se provlači od podnih obloga preko fronti namještaja, terrazzo keramike u blagim sivim tonovima, koja je ujedno i obloga zidova, ali i samog pločastog namještaja, kašmir nijanse bež boje i neprevaziđene bijele.
S obzirom da će stan da se koristi u svrhu iznajmljivanja, trudili smo se da ostavlja utisak atraktivnog, te da kroz pravilan odabir tonova i formi maksimalno posvijetlimo prostor, iako i sam ima dosta prirodne svjetlosti. Na taj način smo ovom stanu dali dodatnu svježinu. Detalj koji razigrava cijelu priču, jeste rubin boja ugaone garniture, koja se ponavlja u spavaćoj sobi na uzglavlju, te oblogama zidova hodnika.
Sve je pojednostavljeno, tako da i u kupatilu preovladava ista podna i zidna obloga. Raspored instalacija smo u potpunosti promijenili, proširili kupatilo na uštrb spavaće sobe koja je u startu izgledala nepotrebno preveliko. Spavaća je pored zone spavanja i odlaganja garderobe dobila i jedan poseban detalj u vidu multifunkcionalnog zida, koji s jedne strane nosi TV, a s druge predstavlja radni prostor, te tako daje osjećaj intimnosti.
Jedna od glavnih prednosti stana je dobra funkcionalna organizacija i raspored koji je funkcionalno isprojektovan. S obzirom da se radi o objektu starije gradnje, kada su prostorije rađene kao doista komfornije, te u stanu od 60 m2 se radila samo jedna spavaća soba, nismo željeli da mijenjamo funkciju, osim što smo uradili izmjenu spavaćeg bloka koji je za današnje uslove bio predimenzionisan, a kupatilo premalo.

Gabarit kuhinje smo zadržali, ali smo unutrašnjost organizovali dosta smjelije, te na taj način riješili i trpezariju, bez da smo prekinuli komunikaciju za izlaz na balkon."

* * *
Foto: Jelena Barać

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno