Napredovanje na radnom mjestu: Šta je stakleni strop? - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Ne napredujete na radnom mjestu? Možda je uzrok stakleni strop.

Tekst:

Nevena Divčić

POSAO & ŽIVOT
7.1.2024.

Da li je moguće da naš uspjeh u tolikoj mjeri ovisi od nečega "nevidljivog"?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Glass ceiling, to jeste stakleni strop, predstavlja nevidljivu prepreku koja je kočnica ženama (ili druge grupe koje se tretiraju kao manjina) pri napredovanju u poslovnom svijetu. Sigurni smo da ste se nekad osjećali kao da bez razloga stojite na istom mjestu. Upravo ova metafora ukazuje na postojanje nevidljive barijere koja nas koči, ograničava ili usporava napredak određene skupine.

 Manifestuje se na različite načine, a najčešće kroz predrasude i manjak prilika koje rezultiraju ograničavanjem napredovanja. 


Šta je ženama stakleni strop?

Pretpostavka ne mogu ili ne bi trebale dosegnuti rukovodeće pozicije u kompanijama jer "će prioritet davati porodičnim obavezama". Ovome dodajmo uvjerenje da su žene vođene emocijama te da zbog drugačijeg stila komuniciranja, u odnosu na kolege, neće biti jednako autoritativne ili vješte prilikom vođenja timova ili pregovaranja. Cijela ovo metafora posebno se odnosi na žene kada je riječ o vodećim pozicijama.

 Kako razbiti stakleni strop? 


Ovo podrazumijeva sistemske, kulturološke i organizacijske promjene, na nivou bliskog kruga, kompanije, a zatim i cijelog društva.

Laganim koracima svijet se kreće prema ravnopravnom poslovnom okruženju. Međutim, potrebno je još mnogo kontinuiranog rada na buđenju svijesti i obrazovanju. 

 

* * *
Naslovna fotografija: @ariviere

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno