Pronašli smo dramatičnu biljku koja sama javi kada treba vode, a nije zahtjevna - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Pronašli smo dramatičnu biljku koja sama javi kada treba vode, a nije zahtjevna

Tekst:

Arijana Bošnjak

INTERIJERI
16.2.2024.

Vreva suvremenog života zahtjeva kreiranje umirujućeg okruženja koji će doprinijeti opuštanju i pripremi za svaki novi dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Vjerujemo da ne postoji bolji način za to od unošenja mnoštva zelenila u naš dom. Zelena boja opušta i umiruje um koji je okružen s previše vizualnih podražaja kroz dan. Drugi benefit biljaka, svakako je to što mnoge od njih imaju tu moć da pročiste prostor u kojem boravimo pa pozitivno utječu i na naše fizičko, kao i mentalno zdravlje.

 Jedna od omiljenih biljaka u svakom domu je ona koja svojim imenom govori i o beneficijama koje donosi – Mirna Lily (Spathiphyllum). Upečatljiva i profinjena, ova biljka se očituje velikim i sjajnim zelenim listovima, a kada procvjeta, zaljubit ćete se u neizmjerno elegantan bijeli cvijet koji ju obogati i okupa interijer ugodnim mirisom.
Održavanje biljke Spathiphyllum

Ovaj botanički dragulj mnogi vole, ne samo zbog izgleda, nego i zbog jednostavnog održavanja. Od vas traži samo da joj osigurate mjesto s indirektnim, nježnim svjetlom. Mirna Lily (kako se još naziva Spathiphyllum), miran je po pitanju ostalih zahtjeva.

 Zašto je ovo biljka za koju kažemo da donosi pravu malu revoluciju?

Ne traži previše zalijevanja, a omiljeno nam je to što će vam gotovo sama „reći“ kada joj fali vode. Mnogi ju od milja zovu „drama queen“ jer potpuno spusti listove i na trenutak djeluje kao da je uvenula. Međutim, uz malo vode jako se brzo vraća svom punom sjaju.

 Osim toga što izgleda neodoljivo, ova biljka pročišćava zrak i uklanja toksine iz prostorije te osigurava da svaki vaš udah bude ispunjen svježinom.
Dakle, bez obzira jeste li iskusni ljubitelj biljaka koji želi proširiti svoj zeleni repertoar ili početnik koji započinje svoje zeleno putovanje, pozovite Spathiphyllum u svoj dom i dopustite da njegov miran šarm pretvori vaše utočište u oazu mira i ljepote.

* * *
Naslovna fotografija: Pexels

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno