TEKST: Emina Smaka
DATUM OBJAVE: 11.4.2022.
Nedavno je našu pažnju na Instagramu privukao jedan mladi profil namijenjen tortama, koje izgledaju preukusno, a oduševile su nas jestive dekoracije poput cvijeća i voća.
Odlučili smo saznati više o osobi koja stoji iza profila, Nermi Mehanović, te je upitati o kakvim slasticama se radi, koje su joj omiljene i da li u budućnosti možemo očekivati i njenu slastičarnicu u Sarajevu. Nerma kaže kako je veliki zaljubljenik u kreiranje kako slatkih tako i slanih jela, a uvijek unaprijed ima razrađenu viziju izgleda torte. Da li Nerma ima i viziju za svoju slastičarnicu, otkrijte u nastavku.
Foto: Muna Nazak
Zanimljiv naziv profila 'So i Čokolada', odakle inspiracija za ovo ime?
Ideja je bila ukomponirati slano i slatko i tako je sve počelo. Obično kada birate naziv ili ime za nešto, to traje danima, međutim ja sam ovaj naziv odabrala za manje od sat vremena, uz malu suprugovu pomoć. Čokolada je nekako bila prirodan izbor, a so je tu kao 'pojačivač okusa' :)
Foto: Muna Nazak
Profil na Instagramu je jako mlad, da li ste se i prije bavili kreiranjem slastica ili je ovo početak?
Već godinama uživam u pripremi hrane općenito, a posebno slastica. Profil je nastao nekako spontano, uz sugestiju i nagovor porodice i prijatelja da, za početak, ono što stvaram za svoje najbliže na jedan zanimljiv način pokušam predstaviti i Instagram publici.
Foto: Muna Nazak
Torte izgledaju ukusno i homemade, ali u isto vrijeme kao da pripadaju gourmet časopisu, kako biste opisali vašu estetiku?
Hvala na komplimentu :) Prije nego što kreiram tortu, već imam jasnu ideju kako torta treba na kraju izgledati. Za ukrašavanje koristim samo jestive dodatke, od cvijeća do voća, i baš kao što ste rekli, cilj je da to izgleda homemade ali istovremeno i elegantno i na neki način romantično.
Foto: So i čokolada
Da li kreirate samo torte ili pravite i kolače?
Trenutno je fokus na tortama ali ću se svakako truditi da periodično ponudim nešto novo, tako da će se tu naći mjesta i za neke ukusne kolače.
Foto: So i čokolada
Koliko vam je vremena potrebno za kreiranje jedne torte? Koju tortu preporučujete našim čitateljima u proljetnom periodu?
Zavisno od kompleksnosti izrade konkretne torte, od nekoliko sati do tri dana. U proljetnom periodu moj lični izbor bi bili Cheesecake i Pavlova mada su sve torte u ponudi takve da odgovaraju svakom godišnjem dobu.
Foto: So i čokolada
Koja je vaša omiljena torta?
Nekako sam vezana za svaku i zaista zavisi od momenta i želje za određenom vrstom slatkog. Ako bih baš morala birati, to bi bila torta od mrkve, između ostalog i radi toga jer je prva objava na profilu bila upravo ta torta.
Foto: Aida Redžepagić
Da li maštate možda o svojoj slastičarnici i šta novo spremate u narednom periodu?
Profil je i nastao kao uvod u jednu poslovnu priču nastalu iz ljubavi prema kreiranju slastica koja treba da bude u skorijoj budućnosti zaokružena slastičarnicom, malo drugačijom od onoga što se trenutno nudi u gradu Sarajevu. Ne bih da otkrivam previše detalja, samo ću reći da sam sigurna da ćete jednako uživati u ambijentu naše slastičarnice kao sto uživate u ukusu 'So i čokolada' torti.
Foto: Muna Nazak
* * *
Naslovna fotografija: Muna Nazak
TEKST: Adelisa Mašić
Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.
Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala.
Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.
A kako ga obilježiti?
Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati.
Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.
Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.
Potrebno vam je:
200 g tamne čokolade,
100 g putera,
100 g šećera, 2 jaja
80 g brašna.
Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.
Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.
Foto: @manon.dbn
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!