TEKST: Emina Smaka
DATUM OBJAVE: 11.4.2022.
Nedavno je našu pažnju na Instagramu privukao jedan mladi profil namijenjen tortama, koje izgledaju preukusno, a oduševile su nas jestive dekoracije poput cvijeća i voća.
Odlučili smo saznati više o osobi koja stoji iza profila, Nermi Mehanović, te je upitati o kakvim slasticama se radi, koje su joj omiljene i da li u budućnosti možemo očekivati i njenu slastičarnicu u Sarajevu. Nerma kaže kako je veliki zaljubljenik u kreiranje kako slatkih tako i slanih jela, a uvijek unaprijed ima razrađenu viziju izgleda torte. Da li Nerma ima i viziju za svoju slastičarnicu, otkrijte u nastavku.

Foto: Muna Nazak
Zanimljiv naziv profila 'So i Čokolada', odakle inspiracija za ovo ime?
Ideja je bila ukomponirati slano i slatko i tako je sve počelo. Obično kada birate naziv ili ime za nešto, to traje danima, međutim ja sam ovaj naziv odabrala za manje od sat vremena, uz malu suprugovu pomoć. Čokolada je nekako bila prirodan izbor, a so je tu kao 'pojačivač okusa' :)

Foto: Muna Nazak
Profil na Instagramu je jako mlad, da li ste se i prije bavili kreiranjem slastica ili je ovo početak?
Već godinama uživam u pripremi hrane općenito, a posebno slastica. Profil je nastao nekako spontano, uz sugestiju i nagovor porodice i prijatelja da, za početak, ono što stvaram za svoje najbliže na jedan zanimljiv način pokušam predstaviti i Instagram publici.

Foto: Muna Nazak
Torte izgledaju ukusno i homemade, ali u isto vrijeme kao da pripadaju gourmet časopisu, kako biste opisali vašu estetiku?
Hvala na komplimentu :) Prije nego što kreiram tortu, već imam jasnu ideju kako torta treba na kraju izgledati. Za ukrašavanje koristim samo jestive dodatke, od cvijeća do voća, i baš kao što ste rekli, cilj je da to izgleda homemade ali istovremeno i elegantno i na neki način romantično.

Foto: So i čokolada
Da li kreirate samo torte ili pravite i kolače?
Trenutno je fokus na tortama ali ću se svakako truditi da periodično ponudim nešto novo, tako da će se tu naći mjesta i za neke ukusne kolače.

Foto: So i čokolada
Koliko vam je vremena potrebno za kreiranje jedne torte? Koju tortu preporučujete našim čitateljima u proljetnom periodu?
Zavisno od kompleksnosti izrade konkretne torte, od nekoliko sati do tri dana. U proljetnom periodu moj lični izbor bi bili Cheesecake i Pavlova mada su sve torte u ponudi takve da odgovaraju svakom godišnjem dobu.

Foto: So i čokolada
Koja je vaša omiljena torta?
Nekako sam vezana za svaku i zaista zavisi od momenta i želje za određenom vrstom slatkog. Ako bih baš morala birati, to bi bila torta od mrkve, između ostalog i radi toga jer je prva objava na profilu bila upravo ta torta.

Foto: Aida Redžepagić
Da li maštate možda o svojoj slastičarnici i šta novo spremate u narednom periodu?
Profil je i nastao kao uvod u jednu poslovnu priču nastalu iz ljubavi prema kreiranju slastica koja treba da bude u skorijoj budućnosti zaokružena slastičarnicom, malo drugačijom od onoga što se trenutno nudi u gradu Sarajevu. Ne bih da otkrivam previše detalja, samo ću reći da sam sigurna da ćete jednako uživati u ambijentu naše slastičarnice kao sto uživate u ukusu 'So i čokolada' torti.

Foto: Muna Nazak
* * *
Naslovna fotografija: Muna Nazak
TEKST: Bonjour.ba
U Italiji se vjeruje da hrana ne liječi samo tijelo, nego i dušu. 'Mangia che ti passa', kažu Italijani, 'Jedi i proći će te'; jedna od najpoznatijih narodnih izreka, koja nije samo savjet, nego način razmišljanja.
To nije puka utjeha, nego filozofija života koja kaže da tanjir tople tjestenine, kap maslinovog ulja i razgovor uz čašu vina mogu popraviti i dan i raspoloženje. Taj italijanski duh, onaj u kojem se hrana ne jede, nego doživljava, ne živi samo u Rimu i Napulju.
Možemo ga pronaći i ovdje, u trenutku kad na maslinovom ulju zamiriše sitno sjeckani luk i prostor se ispuni toplinom doma, te u Tropic i Crvena jabuka marketima, gdje Buonetti tjestenina i njen kuhar podsjećaju da i najjednostavniji obrok može postati trenutak za uživanje ako mu poklonimo samo malo pažnje i topline.
Kad je izbor tjestenine dilema sama po sebi…
Koliko puta ste stajali ispred police s tjesteninom, nesigurni koju izabrati: fettuccine ili tagliatelle, sa jajima ili bez?
Neke izgledaju savršeno za kremaste sosove, druge traže malo maslinovog ulja i par listića bosiljka, a vi stojite, razmišljate i znate da će sve brige nestati onog trenutka kad čujete prvo zveckanje tanjira i miris koji ispuni kuhinju.
Tjestenina ima tu moć da običan obrok pretvori u mali trenutak uživanja, onaj zbog kojeg se sve čini lakšim i ljepšim.
U tom smislu, Buonetti tjestenina savršeno čuva duh Italije u svakoj porciji: rađena po tradicionalnoj recepturi od 100% durum pšenice, prilagođena svakom trenutku i ukusu.
Dolazi u dvije varijante, sa jajima, bogatijeg i punijeg okusa, idealna za mesne i kremaste sosove, te bez jaja, laganija i svestranija, savršena za jednostavna, svakodnevna jela. 
Bez obzira koju odaberete, rezultat je uvijek isti: tanjir koji donosi osjećaj zadovoljstva i miris koji na trenutak pretvara vašu kuhinju u mali italijanski kutak mira.
Kad ne znate šta kuhati, ovaj kuhar definitivno zna
Znamo kako to izgleda... kad otvorite frižider i nemate ideju odakle početi. A ako se odlučite za tjesteninu, tek tada kreće prava dilema: koju izabrati, koji sos, koliko dugo kuhati…
Zato smo ovaj put prepustili odluku onome ko uvijek ima pravi odgovor, a to je Buonetti kuhar. Jednostavan, inspirativan i napisan tako da svako može uživati u kuhanju, bez žurbe i stresa.
Na njegovim stranicama, kroz 48 recepata za četiri godišnja doba, svaka sezona ima svoj ritam: proljeće je svježe, ljeto mirisno, jesen topla, a zima puna okusa koji griju. Stranice prate ritam svakodnevice, pune su malih savjeta koji kuhanje pretvaraju u ritual, a ne obavezu.
U dijelu posvećenom jeseni pronašli smo jelo koje nas je razriješilo svih dilema: fettuccine u mesnom sosu iz rerne.



Uz nekoliko kapi GAEA Kalamata maslinovog ulja i prstohvat Kulino začina, koji svakom zalogaju daje savršen balans, ovo jelo postaje sve što očekujemo od dobre tjestenine: toplo, jednostavno i neodoljivo mirisno.
Federico Fellini je jednom rekao da je život kombinacija magije i tjestenine i teško je s tim ne složiti se. U jednostavnom obroku često se krije mnogo više od hrane: miris doma, osjećaj mira i topline, tišina između dva zalogaja u kojoj sve ima smisla.
Buonetti nas podsjeća da za dobar obrok nije potrebna posebna prilika. Dovoljno je malo vremena, nekoliko kvalitetnih sastojaka i želja da uživamo u onome što stvaramo.
Dok se mirisi šire kuhinjom i prvi zalogaj otkriva savršeni balans ukusa, postaje jasno da je upravo u tim trenucima život najukusniji.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!