Upoznajte Nermu i njene homemade slastice ukrašene cvijećem koje dijeli na profilu 'So i čokolada' - Bonjour.ba - bh.lif...

Upoznajte Nermu i njene homemade slastice ukrašene cvijećem koje dijeli na profilu 'So i čokolada'

Tekst:

Emina Smaka

GOURMET
12.4.2022.

Nedavno je našu pažnju na Instagramu privukao jedan mladi profil namijenjen tortama, koje izgledaju preukusno, a oduševile su nas jestive dekoracije poput cvijeća i voća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Odlučili smo saznati više o osobi koja stoji iza profila, Nermi Mehanović, te je upitati o kakvim slasticama se radi, koje su joj omiljene i da li u budućnosti možemo očekivati i njenu slastičarnicu u Sarajevu. Nerma kaže kako je veliki zaljubljenik u kreiranje kako slatkih tako i slanih jela, a uvijek unaprijed ima razrađenu viziju izgleda torte. Da li Nerma ima i viziju za svoju slastičarnicu, otkrijte u nastavku.  


Foto: Muna Nazak 


Zanimljiv naziv profila 'So i Čokolada', odakle inspiracija za ovo ime?

Ideja je bila ukomponirati slano i slatko i tako je sve počelo. Obično kada birate naziv ili ime za nešto, to traje danima, međutim ja sam ovaj naziv odabrala za manje od sat vremena, uz malu suprugovu pomoć. Čokolada je nekako bila prirodan izbor, a so je tu kao 'pojačivač okusa' :)  

 

Foto: Muna Nazak

Profil na Instagramu je jako mlad, da li ste se i prije bavili kreiranjem slastica ili je ovo početak?

Već godinama uživam u pripremi hrane općenito, a posebno slastica. Profil je nastao nekako spontano, uz sugestiju i nagovor porodice i prijatelja da, za početak,  ono što stvaram za svoje najbliže na jedan zanimljiv način pokušam predstaviti i Instagram publici.

 

Foto: Muna Nazak

Torte izgledaju ukusno i homemade, ali u isto vrijeme kao da pripadaju gourmet časopisu, kako biste opisali vašu estetiku?

Hvala na komplimentu :) Prije nego što kreiram tortu, već imam jasnu ideju kako torta treba na kraju izgledati. Za ukrašavanje koristim samo jestive dodatke, od cvijeća do voća, i baš kao što ste rekli, cilj je da to izgleda homemade ali istovremeno i elegantno i na neki način romantično.

 

Foto: So i čokolada

Da li kreirate samo torte ili pravite i kolače?

Trenutno je fokus na tortama ali ću se svakako truditi da periodično ponudim nešto novo, tako da će se tu naći mjesta i za neke ukusne kolače.


Foto: So i čokolada


Koliko vam je vremena potrebno za kreiranje jedne torte? Koju tortu preporučujete našim čitateljima u proljetnom periodu?

Zavisno od kompleksnosti izrade konkretne torte, od nekoliko sati do tri dana. U proljetnom periodu moj lični izbor bi bili Cheesecake i Pavlova mada su sve torte u ponudi takve da odgovaraju svakom godišnjem dobu.

 

Foto: So i čokolada

Koja je vaša omiljena torta?

Nekako sam vezana za svaku i zaista zavisi od momenta i želje za određenom vrstom slatkog. Ako bih baš morala birati, to bi bila torta od mrkve, između ostalog i radi toga jer je prva objava na profilu bila upravo ta torta.

 

Foto: Aida Redžepagić

Da li maštate možda o svojoj slastičarnici i šta novo spremate u narednom periodu?

Profil je i nastao kao uvod u jednu poslovnu priču nastalu iz ljubavi prema kreiranju slastica koja treba da bude u skorijoj budućnosti zaokružena slastičarnicom, malo drugačijom od onoga što se trenutno nudi u gradu Sarajevu. Ne bih da otkrivam previše detalja, samo ću reći da sam sigurna da ćete jednako uživati u ambijentu naše slastičarnice kao sto uživate u ukusu 'So i čokolada' torti.

 

Foto: Muna Nazak

* * * 
Naslovna fotografija: Muna Nazak 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno