TEKST: Emina Smaka

DATUM OBJAVE: 11.4.2022.

Nedavno je našu pažnju na Instagramu privukao jedan mladi profil namijenjen tortama, koje izgledaju preukusno, a oduševile su nas jestive dekoracije poput cvijeća i voća.


Odlučili smo saznati više o osobi koja stoji iza profila, Nermi Mehanović, te je upitati o kakvim slasticama se radi, koje su joj omiljene i da li u budućnosti možemo očekivati i njenu slastičarnicu u Sarajevu. Nerma kaže kako je veliki zaljubljenik u kreiranje kako slatkih tako i slanih jela, a uvijek unaprijed ima razrađenu viziju izgleda torte. Da li Nerma ima i viziju za svoju slastičarnicu, otkrijte u nastavku.  


Foto: Muna Nazak 


Zanimljiv naziv profila 'So i Čokolada', odakle inspiracija za ovo ime?

Ideja je bila ukomponirati slano i slatko i tako je sve počelo. Obično kada birate naziv ili ime za nešto, to traje danima, međutim ja sam ovaj naziv odabrala za manje od sat vremena, uz malu suprugovu pomoć. Čokolada je nekako bila prirodan izbor, a so je tu kao 'pojačivač okusa' :)  

 

Foto: Muna Nazak

Profil na Instagramu je jako mlad, da li ste se i prije bavili kreiranjem slastica ili je ovo početak?

Već godinama uživam u pripremi hrane općenito, a posebno slastica. Profil je nastao nekako spontano, uz sugestiju i nagovor porodice i prijatelja da, za početak,  ono što stvaram za svoje najbliže na jedan zanimljiv način pokušam predstaviti i Instagram publici.

 

Foto: Muna Nazak

Torte izgledaju ukusno i homemade, ali u isto vrijeme kao da pripadaju gourmet časopisu, kako biste opisali vašu estetiku?

Hvala na komplimentu :) Prije nego što kreiram tortu, već imam jasnu ideju kako torta treba na kraju izgledati. Za ukrašavanje koristim samo jestive dodatke, od cvijeća do voća, i baš kao što ste rekli, cilj je da to izgleda homemade ali istovremeno i elegantno i na neki način romantično.

 

Foto: So i čokolada

Da li kreirate samo torte ili pravite i kolače?

Trenutno je fokus na tortama ali ću se svakako truditi da periodično ponudim nešto novo, tako da će se tu naći mjesta i za neke ukusne kolače.


Foto: So i čokolada


Koliko vam je vremena potrebno za kreiranje jedne torte? Koju tortu preporučujete našim čitateljima u proljetnom periodu?

Zavisno od kompleksnosti izrade konkretne torte, od nekoliko sati do tri dana. U proljetnom periodu moj lični izbor bi bili Cheesecake i Pavlova mada su sve torte u ponudi takve da odgovaraju svakom godišnjem dobu.

 

Foto: So i čokolada

Koja je vaša omiljena torta?

Nekako sam vezana za svaku i zaista zavisi od momenta i želje za određenom vrstom slatkog. Ako bih baš morala birati, to bi bila torta od mrkve, između ostalog i radi toga jer je prva objava na profilu bila upravo ta torta.

 

Foto: Aida Redžepagić

Da li maštate možda o svojoj slastičarnici i šta novo spremate u narednom periodu?

Profil je i nastao kao uvod u jednu poslovnu priču nastalu iz ljubavi prema kreiranju slastica koja treba da bude u skorijoj budućnosti zaokružena slastičarnicom, malo drugačijom od onoga što se trenutno nudi u gradu Sarajevu. Ne bih da otkrivam previše detalja, samo ću reći da sam sigurna da ćete jednako uživati u ambijentu naše slastičarnice kao sto uživate u ukusu 'So i čokolada' torti.

 

Foto: Muna Nazak

* * * 
Naslovna fotografija: Muna Nazak 


Bonjour

Ovo je trik koji te smiri brže od meditacije (i znaš ga od djetinjstva)

TEKST: Bonjour.ba

Ovo je trik koji te smiri brže od meditacije (i znaš ga od djetinjstva) Ovo je trik koji te smiri brže od meditacije (i znaš ga od djetinjstva)

Prebrzi smo. Na poslu, u razgovorima, u očekivanjima od sebe... U danima koji počinju s listom obaveza, a završavaju osjećajem praznine koji ne znamo objasniti, svi zapravo tražimo isto, a to je trenutak mira.

I dok ga pokušavamo “naučiti”, pretvorili smo ga u još jedan zadatak. Kupujemo svijeće, slušamo meditacije, mjerimo dah i brojimo sekunde tišine.

Isprobali smo sve metode i savjete i na kraju otkrili ono najjednostavnije: trik koji stvarno djeluje nije nov. Samo ga više ne primjećujemo. 
 

juha-supa-podravka-juha-21-bonjour-ba
 

Dakle, ovo su 4 male, stvarne stvari koje zaista pomažu kad dan postane previše.

 

Odredi malu pauzu koja ima smisla

 

Svaki dan, u isto vrijeme. Ne kao podsjetnik za sastanak, nego signal za predah. Kad zazvoni, odmakni ruke od tastature, ustani, idi do prozora. Ne piši poruku, ne razmišljaj šta dalje. Pet minuta fizičkog prekida od posla često učini više za fokus nego cijeli vikend odmora.

 

Vrati se onome što miriše poznato


Postoji razlog zašto nas određeni mirisi smire brže nego deset minuta disanja. Kad malo razmisliš, sve ono što stvarno pomaže spaja se u jedan jednostavan čin. U trenutak kad se odvojiš od ekrana, ugriješ prostor, uključiš osjetila i napraviš nešto što miriše poznato. Kokošja juha, recimo.

 

juha-supa-podravka-juha-16-bonjour-ba

juha-supa-podravka-kokosija_gif_bonjour_ba-1

juha-supa-podravka-juha-2-bonjour-ba


Mamin trik koji uvijek upali, bilo da nas uhvati umor, gripa ili samo onaj osjećaj da je dan predug. Dok čekaš da proključa, već si zastala. Dok para ispuni kuhinju, ugriješ i tijelo i misli, a kad sjedneš s tanjirom ispred sebe, sve se poveže: tišina, toplina, ritam, miris.

U tih pet minuta sve se uspori i to bez aplikacija, bez plana, samo s kašikom u ruci.
 

juha-supa-podravka-kokosija_gif_bonjour_ba_3
 

Dodaj toplinu prostoru, ne savršenstvo

 

Umjesto da pališ svijeće “za ugođaj”, probaj ovo: ugasi gornje svjetlo, ostavi samo lampu sa žućkastim tonom. Zatvori laptop, pokrij noge dekicom, napravi fizički kontrast između dana i večeri. Tvoje tijelo reaguje na promjenu ambijenta brže nego mozak i zato toplina djeluje kao brzi “reset”.

A najbolji način da je pojačaš? Pileća juha s ribanom kašom. Ta kombinacija toplog svjetla i toplog tanjira vraća mir u tijelo i prostor… svaki put.
 


juha-supa-podravka-juha-1-bonjour-ba

juha-supa-podravka-juha-11-bonjour-ba

juha-supa-podravka-juha-12-bonjour-ba
 

Uključi osjetila

 

Kad osjetiš da te misli preplavljuju, prebaci fokus na čulo. Dotakni nešto toplo, poslušaj zvuk napolju, pomiriši nešto što voliš.
Ta tri sekunda senzorne pažnje, “vidim, čujem, osjećam”, dovoljne su da se vratiš u sadašnjost.

I upravo tada najbolje prijaju oni mali rituali s mirisom doma. Kao krem juha od gljiva, kad želiš pojačati cozy efekat i ušuškati se u vikend. To su trenuci koji podsjećaju da mir ne tražimo, već ga stvaramo, gutljaj po gutljaj.
 

juha-supa-podravka-juha-22-bonjour-ba

juha-supa-podravka-juha-6-bonjour-ba

juha-supa-podravka-juha-10-bonjour-ba

 

Možda mir nikada nije ni bio stvar tišine, nego jednostavnosti. U nekoliko minuta pauze, u toplom svjetlu, u poznatom mirisu koji sve poveže. Kokošja, pileća ili krem, rekli bismo, svejedno je. Bitno je da miriše na dom i stvori osjećaj.
 

juha-supa-podravka-juha-25-bonjour-ba
 

A ako ti se omakne jedno tiho juuuhuu, to je znak da djeluje.

 
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
 
Bonjour.ba produkcija  
Foto za Bonjour.ba: Marko Jovančić
Video za Bonjour.ba: Marko Jovančić
 


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!