TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 22.11.2024.
Blagdani su iza ugla, a Sarajevo već polako ulazi u svoje najljepše blagdansko ruho.
U zraku se već osjeti da se blagdanska atmosfera približava, a s njom i ona posebna čarolija koja preplavljuje gradske ulice. Grad se polako preobražava u čarobno mjesto gdje su boje, svjetlost i miris blagdanskih delicija nezaobilazni simboli veselog vremena koje dolazi.

Već na samom početku blagdanske sezone, prve zimske noći donose sa sobom niz dekoracija i blagdanskih izloga koji čine da ulice zasvijetle u punom sjaju. Sada već poznata crvena mašna ponovno krasi grad, a holiday spirit polako dolazi i na izloge omiljenih dućana i gourmet lokacija. Jedan od prvih koji nam je privukao pažnju je izlog sarajevske slastičarnice So i Čokolada. Svojim šarmantnim izgledom i toplim blagdanskim detaljima, ovaj izlog već sada unosi dozu magije u svakodnevicu prolaznika.

U srcu izloga, crvene kugle koje se savršeno slažu s toplim osvjetljenjem interijera, stvaraju atmosferu koja donosi pravi cozy, blagdanski ambijent. Tonovi crvene u harmoniji s mekim svjetlom pozivaju sve da zastanu i upijaju ugođaj koji je stvoren s toliko pažnje. Ovaj slastičarski izlog nije samo ukras – on je pravi poziv na uživanje u blagdanskoj atmosferi koja dolazi s novim zimskim, sezonskim okusima i specijalitetima.


Ovaj maleni, ali upečatljivi detalj već je kreirao posebno topao i šarmantan ambijent na gradskim ulicama, stoga, željno iščekujemo i svaki naredni ukrašeni izlog i trenutak kada će čitav grad zasjati posebnom, blagdanskom magijom i tisućama lampica.

TEKST: Bonjour.ba
U samom centru Sarajeva, među ulicama koje još čuvaju dah prošlosti, smjestio se Kiren, restoran koji ne želi biti samo adresa za dobar obrok, već mali bijeg od svakodnevice.



To je onaj tip mjesta u kojem se ritam grada utiša, a topla svjetlost i mirisi iz kuhinje stvaraju atmosferu zbog koje poželite ostati duže nego što ste planirali.



Prirodni materijali, tople nijanse i svjetlost koja pada tačno tamo gdje treba čine da u Kirenu svaki kutak odiše idejom doma, ali u profinjenijem, modernijem smislu – dovoljno jednostavnom da se osjećate opušteno, a s dovoljno estetike da poželite zabilježiti trenutak.



A onda dolazi ono zbog čega se gosti vraćaju.
Kuhinja Kirena oslanja se na anatolijske i bh. korijene, ali ispričane savremenim jezikom. Ovo nije mjesto koje kopira tradiciju, nego je nadograđuje. Svaki začin ima svoju svrhu, svaki sos svoju ulogu, a svaki tanjir je fino izbalansiran između poznatog i neočekivanog. To je kuhinja koja nudi nostalgiju i iznenađenje u istom dahu.
Naša degustacija krenula je lagano, gotovo tiho, ali nezaboravno.


Prvo stiže kremasti hummus, jednostavan, a zavodljiv. Svilenkasta tekstura, suptilni začini i onaj trenutak u kojem spontano pomislite: „moram probati opet“. Minimalizam, ali bogat; lagan, ali upečatljiv.

Zatim dolaze Anatolian mini sarmice, male, uredne, potpuno drugačije. Tradicija u modernom formatu i taman toliko dobre da ih dijelite... ili ipak ne. Nestaju brže nego što stignete izgovoriti „još jednu“.

Potom Aegean style patlidžan, Egej u svom najnježnijem izdanju. Lagano, aromatično i vizualno toliko lijepo da je gotovo šteta narušiti prve utiske viljuškom.


Okusi Mediterana koji vam na trenutak izmjeste misli iz gradske užurbanosti.


A na kraju kralj među klasikama, jelo koje nosi cijeli potpis Kirena. Hünkar Beğendi: janjeće rame na dimljenom pireu od patlidžana sa zrelim kaşar sirom. Elegantno, bogato, upečatljivo. Jelo koje govori tiho, ali ostavlja snažan trag.



Zato se u Kirenu kaže da se ovdje ne dolazi samo na obrok. Dolazi se po doživljaj. Po priču. Po mir. Po trenutak koji ostaje.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!