TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 6.5.2021.

Aida Krstić kreativna je dama i zaljubljenica u male životne radosti koja je ljubav prema ukusnim delicijama i najkvalitetnijim sastojcima preslikala u svoj obrt Slatko je Slatko.

U njenom potpisu nastaju kulinarske recepture koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, okusom, a ni izgledom. Sve ih priprema u kućnoj radinosti, a često ističe da im u svježini nema premca!

Aidu smo upoznali u sklopu FEEL GOOD majica snimanja kada nam se na setu pridružila i njena kćerka koja joj je bila ogromna podrška, ali i dodatno poticala odlično raspoloženje.
Već tada nas je zarazila svojom energijom i znali smo da je upravo Aida odlična sugovornica na temu pripremu posebne torte za posebnu damu u našem životu.

Foto: Marko Jovančić

Njene detaljne upute i kompletan recept za jednu superukusnu čokoladnu tortu donosimo u nastavku!
Aidine recapture i slastičarske avanture možete pronaći i na njenoj Facebook stranici i Instagram profilu.


***

Čokoladna torta bez glutena, sa vrlo malo šećera, dakle, sladiti se bez grižnje savjesti!

Uključite pećnicu na 170 Celzijusa, donji i gornji grijač.
Oslobodite radnu plohu.
Pripremite sve neophodne posude, formu za pečenje promjera 20 cm (*1), obložite papirom za pečenje, mikser te namjernice koje su neophodne.

Sastojci:

  • 3 jaja sobne temperature
  • 100 g čokolade (min. 50% kakao udjela)
  • 1 supena kašika mlijeka
  • 75 g maslaca
  • 2 supene kašike (ravna) mljevenih lješnjaka
  • 2 supene kašike (ravna) šećera
  • malo soli (vršak noža)
  • začini (*3)

Priprema:

Razdvojiti žumance od bjelanca u odvojene posude.
Otopiti izlomljenu čokoladu u mlijeku (u mikrovalnoj ili na pari *2).
Čim se istopi, skloniti sa pare i brzo umiješati maslac .
Potom dodati jedno po jedno žumance i ujednačiti.
Na kraju u smjesu dodati mljeveni lješnjak i šećer.


U bjelanca dodati sol i mikserom mutiti u čvrst snijeg te špatulom pažljivo dodati gornjoj smjesi.
Dobivenu vazdušastu smjesu usuti u pripremljenu formu te u zagrijanoj pećnici peći oko 20 minuta. Isključiti pećnicu i kolač ostaviti unutra, da se polako ohladi. Potom izvaditi, osloboditi iz forme na mamin najdraži tanjur i tortu ukrasiti.
Ukoliko koristite svježe voće, ukrasite pred samo darivanje/posluživanje. Pustite mašti na volju ?.
Bez sumnje će to biti prava mala umjetnička djela, a mama će biti oduševljena, ne samo pažnjom i trudom, nego uspjehom, jer je recept napisan i za potpune početnice!
Torticu pospite kakaom ili šećerom u prahu. Poslužite sa voćem i/ili sladoledom, vrhnjem ili solo. 

Napomene:

(*1) za formu promjera 26 cm uduplati količine sastojaka.
(*2) topljenje na pari: u manju šerpicu usuti vode toliko, da je metalna posuda u kojoj je čokolada, a koja se postavi na šerpicu, ne dodiruje; staviti na ploču i uključiti na nisku temperaturu dok se čokolada ne otopi.
(*3) dodati u prahu pola kašičice onoga što mama najviše voli: cimet, instant kafa, čili (pa ponekad se mame malkice i ljutnu, zar ne ?), đumbir i sl.

BONJOUR.ba & Slatko je Slatko vas daruju ovom čokoladnom tortom!

Kako bismo vašoj mami uljepšali Majčin dan, u suradnji s brendom Slatko je Slatko na njenu kućnu adresu dostavit ćemo ovu neodoljivu slastičarsku poslasticu u vaše ime.
Kako biste sudjelovali u darivanju, sve što je potrebno jeste da ispod ove objave na Facebooku, u komentarima u jednoj riječi opišete ovaj neodoljivi desert! 
Igramo se do petka, 7.5.2021. u 10h kada u komentarima ispod ove Facebook objave objavljujemo dobitnika! Dobitnika biramo putem Random aplikacije. Sretno!

                 


Bonjour

Tri minute s Tsili i njeni mali trikovi za trenutke koji joj znače

TEKST: Bonjour.ba

Tri minute s Tsili i njeni mali trikovi za trenutke koji joj znače Tri minute s Tsili i njeni mali trikovi za trenutke koji joj znače

Koliko toga može stati u tri minute? Dovoljno da se zaboravi na stresan mail, da se napravi kratka pauza za sebe, ili da se pronađe mali trenutak uživanja usred svakodnevne gužve. 

Upravo u tim kratkim ritualima krije se posebna snaga, u vremenu koje posvetimo sebi, bez obzira koliko ono kratko trajalo.


bonjour_ba_podravka_fini_mini_emina_tsiligkros_02
bonjour_ba_podravka_fini_mini_emina_tsiligkros_022

Za Eminu Tsiligkros, koju pratimo zbog kreativnog i autentičnog pristupa životu, tri minute su i dovoljno za savršen obrok. Fini-Mini nudle, bilo u praktičnim pakovanjima ili u zdjelicama, dokaz su da i mali trenuci mogu postati užitak.

 


bonjour_ba_podravka_fini_mini_emina_tsiligkros_019
bonjour_ba_podravka_fini_mini_emina_tsiligkros_07

Emina Tsiligkros sa Eminom Smakom, glavnom urednicom Bonjour.ba portala


Odmah na početku nam je otkrila svoj favorit: Fini-Mini nudle s piletinom, čiji slatko-slani Teriyaki Chicken okus odmah osvaja svaki zalogaj.

U razgovoru s nama priznaje: “Uvijek pojedem dvije vrećice, a možda i više… začine pola-pola da budu ni preljuti ni bez ukusa.”

Dok Emina miješa začine u svoj instant obrok, smijeh i spontanost ulaze u kadar, a priprema? Gotova za samo tri minute. 


bonjour_ba_fini_mini_emina_tsiligkros_G_5


Klasična instant magija u vrećici  

Fini-Mini nudle dolaze u single pakovanju 75 g sadržanom u 5 pack pakovanju od 375 g za više gušta u jednom potezu. Sve što vam treba, nudle i začini, dovoljno ih je preliti sa 300 mL kipuće vode, sačekati tri minute i imate spreman obrok.

bonjour_ba_podravka_fini_mini_emina_tsiligkros_017
bonjour_ba_fini_mini_emina_tsiligkros_G_3

Okusi? Tu je Kokošji, blagi i aromatični, Goveđi, savršen za dane kada vam se baš ne da kuhati i Povrtni za one koji vole laganiji obrok.

Rezultat je jednostavan, aromatičan obrok bez nereda i stresa.

bonjour_ba_fini_mini_emina_tsiligkros_G_4

Kao što Emina objašnjava, brzinska priprema ne znači kompromis: “Najviše vremena dnevno trošim na rad, crtanje i slikanje, pa kad imam tri minute, nudle su savršene.” 

bonjour_ba_podravka_fini_mini_emina_tsiligkros_04


Čašice koje mijenjaju pravila igre  

Ako tražite praktičniji oblik užitka, Fini-Mini nudle u čašici nude instant obrok bez dodatnog kuhanja. Samo otvorite poklopac do pola, dodajte začine i prelijte kipućom vodom do oznake. Nakon četiri minute, možete uživati u aromatičnom obroku. 

bonjour_ba_fini_mini_emina_tsiligkros_G_2
bonjour_ba_podravka_fini_mini_emina_tsiligkros_011
bonjour_ba_podravka_fini_mini_emina_tsiligkros_013

Spicy Beef donosi pikantnu kombinaciju goveđeg mesa i začina, Teriyaki Chicken slatko-slanu harmoniju sočne piletine i umaka, dok Curry očarava aromatičnim bogatstvom začina.

bonjour_ba_fini_mini_emina_tsiligkros_G_6

Emina kroz igru komentira: “Ako bi bila nudla, bila bih haotična, sa puno čili – ali zabavna i zanimljiva.” I doista, ove čašice spajaju praktičnost i karakter, baš kao i ona.

bonjour_ba_fini_mini_emina_tsiligkros_G_1

Kada instant postane kulinarska avantura  

Instant nudle ne moraju ostati samo klasičan snack, one mogu postati baza za kreativne mini kulinarske projekte. Zamislite hrskave salate s prženim nudlama, noodles a la wok s povrćem ili brzinski stir-fry za užurbane dane. 

bonjour_ba_fini_mini_podravka_emina_tsiligkros_01

Sve što vam treba su Fini-Mini nudle, malo mašte i tri do četiri minute za pripremu. Kao što Emina napominje, najbitnija stvar je uživanje: “Jedina zavrzlama u glavi bit će s čime jesti kašikom, viljuškom ili štapićima.”

bonjour_ba_podravka_fini_mini_emina_tsiligkros_022

Vaš mini trenutak gušta

Tri minute, mali ritual, a velika doza ukusa i inspiracije. Fini-Mini nudle spajaju brzinu, jednostavnost i kreativnost u jednom obroku koji možete prilagoditi svom raspoloženju i fantaziji. 

Ako želite vidjeti kako Emina Tsiligkros kombinuje okuse, miješa začine i uživa u svakom trenutku, ne propustite pogledati cijeli razgovor i kulinarsku avanturu na linku ispod. 

U tri minute možete otkriti cijeli svijet malih užitaka i možda se zaljubiti u instant gušt.

bonjour_ba_podravka_fini_mini_emina_tsiligkros_018

Upetljajte se u vrijedne nagrade  

Ovaj Fini-Mini trenutak sa Eminom Tsiligkros samo je uvod u ono što nas tek čeka, a do tada ne propustite posebnu Fini-Mini nagradnu igru jer ako pokažete da imate petlju, možete osvojiti super nagrade. 

Zato, pridružite se igri jer Fini-Mini trenuci uvijek najbolje izgledaju kad ih dijelimo zajedno.
 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom

Produkcija: Bonjour.ba

Foto i video: Marko Jovančić za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!