Zaboravite na klasične recepte, ovo jelo u obliku zvijezde je hit sezone
Tekst:Bonjour.ba, Promotivni članak
GOURMETTik - tok, tik - tok, vrijeme je da se okupite?
Porodica stiže iz drugih gradova, odmorni ste i spremni samo uživati u zajedničkom društvu i ljubavi? Praznici su prepoznatljivi kao vrijeme okupljanja, smijeha i uživanja koje prati praznična trpeza ispunjena neodoljivim zalogajima. Imajući na umu da i ove godine želite oduševiti svoje prijatelji i porodicu donosimo vam recept kojim ćete ih sigurno oboriti s nogu.
Pored toga što želimo da naša gourmet umjetnička djela oduševe nepca našim gostima, cilj nam je i da praznična trpeza vizuelno izazove divljenje. Uz svježe sastojke, efektnu dekoraciju, postavku stola i detalje, dodatno ćete doprinijeti kreiranjem jela sa primamljivim izgledom, kao što je naša blagdanska zvijezda.
Zahvaljujući svom jedinstvenom obliku i kombinaciji okusa, ova zvijezda je savršena za svaku priliku, od porodičnih večera do svečanih okupljanja kao što je Božić. U nastavku vam donosimo detaljan recept i korake kako da sami napravite ovu gourmet čaroliju u svom domu. Sigurni smo da će postati nezaobilazan dio vašeg prazničnog repertoara!
Slana Blagdanska zvijezda sa pilećom šunkom, sirom i špinatom
Sastojci
Za tijesto
- 500 g brašna
- 7 g suhog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 250 ml mlakog mlijeka
- 50 ml ulja
- 1 jaje
Za punjenje
- 200 g Perutnina Ptuj pileće šunke, sitno sjeckane
- 150 g naribanog sira (edamer, gauda ili mozzarella)
- 150 g svježeg špinata (blanširanog i ocijeđenog)
- 2 - 3 kašike krem sira ili pavlake
Za premaz
- 1 jaje
- Sjemenke susama ili lana za posipanje (opcionalno)
Priprema tijesta
U mlakom mlijeku otopite kvasac i šećer, ostavite da se zapjeni. U posudi pomiješajte brašno i so. Dodajte zapjenjeni kvasac, ulje i jaje. Umijesite glatko tijesto i ostavite da se diže 45 minuta.
Priprema punjenja
Blanširajte špinat, dobro ga ocijedite i sitno nasjeckajte. U zdjeli pomiješajte špinat, šunku, naribani sir i krem sir. Posolite i pobiberite po ukusu.
Formiranje zvijezde
Tijesto podijelite na četiri jednaka dijela. Svaki dio razvaljajte u krug promjera 25 - 30 cm.
Prvi krug tijesta stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite dijelom nadjeva. Preko stavite drugi krug tijesta, premažite nadjevom i tako nastavite do četvrtog kruga, koji ostavljate nepremazan.
Rezanje i oblikovanje
Na sredini tijesta stavite čašu kao vodič. Oko čaše narežite tijesto na 16 jednakih traka. Uzmite po dvije susjedne trake i uvrnite ih dva - tri puta prema vani, a zatim spojite krajeve da formirate krakove zvijezde. Ponovite s ostatkom.
Pečenje
Ostavite zvijezdu da odmara 15 minuta. Premažite umućenim jajetom i pospite sjemenkama po želji. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 25 - 30 minuta, dok ne postane zlatno - smeđa.
Veselite li se pripremi ovog ukusnog obroka za svoju porodicu što prije?
* * *
Foto: Belma Halilović Hodo za Bonjour.ba