Zaboravite na klasične recepte, ovo jelo u obliku zvijezde je hit sezone - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Zaboravite na klasične recepte, ovo jelo u obliku zvijezde je hit sezone

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

GOURMET
27.12.2024.

Tik - tok, tik - tok, vrijeme je da se okupite?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Porodica stiže iz drugih gradova, odmorni ste i spremni samo uživati u zajedničkom društvu i ljubavi? Praznici su prepoznatljivi kao vrijeme okupljanja, smijeha i uživanja koje prati praznična trpeza ispunjena neodoljivim zalogajima. Imajući na umu da i ove godine želite oduševiti svoje prijatelji i porodicu donosimo vam recept kojim ćete ih sigurno oboriti s nogu




Pored toga što želimo da naša gourmet umjetnička djela oduševe nepca našim gostima, cilj nam je i da praznična trpeza vizuelno izazove divljenje. Uz svježe sastojke, efektnu dekoraciju, postavku stola i detalje, dodatno ćete doprinijeti kreiranjem jela sa primamljivim izgledom, kao što je naša blagdanska zvijezda. 




Zahvaljujući svom jedinstvenom obliku i kombinaciji okusa, ova zvijezda je savršena za svaku priliku, od porodičnih večera do svečanih okupljanja kao što je Božić. U nastavku vam donosimo detaljan recept i korake kako da sami napravite ovu gourmet čaroliju u svom domu. Sigurni smo da će postati nezaobilazan dio vašeg prazničnog repertoara!


Slana Blagdanska zvijezda sa pilećom šunkom, sirom i špinatom

Sastojci

Za tijesto

  • 500 g brašna
  • 7 g suhog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 250 ml mlakog mlijeka
  • 50 ml ulja
  • 1 jaje


Za punjenje

  • 200 g Perutnina Ptuj pileće šunke, sitno sjeckane
  • 150 g naribanog sira (edamer, gauda ili mozzarella)
  • 150 g svježeg špinata (blanširanog i ocijeđenog)
  • 2 - 3 kašike krem sira ili pavlake
     



Za premaz

  • 1 jaje
  • Sjemenke susama ili lana za posipanje (opcionalno)

 

Priprema tijesta

U mlakom mlijeku otopite kvasac i šećer, ostavite da se zapjeni. U posudi pomiješajte brašno i so. Dodajte zapjenjeni kvasac, ulje i jaje. Umijesite glatko tijesto i ostavite da se diže 45 minuta.


Priprema punjenja

Blanširajte špinat, dobro ga ocijedite i sitno nasjeckajte. U zdjeli pomiješajte špinat, šunku, naribani sir i krem sir. Posolite i pobiberite po ukusu.




Formiranje zvijezde

Tijesto podijelite na četiri jednaka dijela. Svaki dio razvaljajte u krug promjera 25 - 30 cm.

Prvi krug tijesta stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite dijelom nadjeva. Preko stavite drugi krug tijesta, premažite nadjevom i tako nastavite do četvrtog kruga, koji ostavljate nepremazan.




Rezanje i oblikovanje

Na sredini tijesta stavite čašu kao vodič. Oko čaše narežite tijesto na 16 jednakih traka. Uzmite po dvije susjedne trake i uvrnite ih dva - tri puta prema vani, a zatim spojite krajeve da formirate krakove zvijezde. Ponovite s ostatkom.




Pečenje

Ostavite zvijezdu da odmara 15 minuta. Premažite umućenim jajetom i pospite sjemenkama po želji. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 25 - 30 minuta, dok ne postane zlatno - smeđa.



Veselite li se pripremi ovog ukusnog obroka za svoju porodicu što prije? 

* * *
Foto: Belma Halilović Hodo za Bonjour.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci