Saznali smo više detalja o kampanji koja u fokus stavlja uspješne žene iz BiH i njihove priče - BONJOUR.ba - bh.lifestyl...

Saznali smo više detalja o kampanji koja u fokus stavlja uspješne žene iz BiH i njihove priče

POSAO & ŽIVOT
13.11.2020.

Prije nešto više od deset dana online je predstavljena kampanja "Ja glasam za ženu" koja prikazuje snažne i uspješne žene iz Bosne i Hercegovine koje su napravile pozitivne promjene u svojim lokalnim zajednicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj kampanje je motivirati sve glasače da biraju više žena u zakonodavna tijela u BiH. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupljenost žena u zakonodavnim tijelima u Bosni i Hercegovini iznosi 23 posto, dok su na izborima 2016. godine, samo 18 posto izabranih u općinska vijeća bile žene. „Čvrsto vjerujemo da će veća vidljivost i aktivno sudjelovanje žena u javnom i političkom životu biti od koristi građanima. Žene su često one koje rade na inkluziji i potiču saradnju, te su sposobne prevladati etničke, vjerske i druge podjele, imajući na umu dobrobit društva i zajednice“, o kampanji je komentirala zamjenica nizozemskog ambasadora u BiH, Mine Noor.

Kampanja "Ja glasam za ženu" podržana je od strane Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, Vlade Švicarske i Vlade Kraljevine Nizozemske, a implementira je Westminster fondacija za demokratiju u partnerstvu sa CEI Nahla. 
Žene čine polovinu stanovništva u BiH i zaslužuju da budu zastupljene u vlasti u jednakom procentu. Potreban je veći broj žena u politici, na odgovornim funkcijama kako bi se glas žena čuo na mjestima gdje se donose važne odluke. Najbolje je to opisala bivša čileanska predsjednica Michelle Bachellet koja je rekla 'kada jedna žena postane liderka ona se promjeni, kada više žena postanu liderke politika se promijeni', nadodala je Nermina Voloder, izvršna direktorica Westminster fondacije za demokratiju u BiH.

Kako bi pokazale da su žene dobar primjer pozitivnih promjena, svoju priču o uspijehu, karijeri, poduzetništvu, rušenju predrasuda, kao i važnosti međusobne podrške u sklopu kampanje pričaju Jasminka Šahinagić, Jelena Gugič, Vanja Pavlović, Selma Memovič, Subhija Memović, Subija Fazlić, Lejla Hodžić, Melisa Hujić, Zorana Tovilović, Zoe Ibrahimović, Fatima Midžić i Gorica Ivić.

U sklopu video intervjua otkrivale su tko su to dame iz naše zajednice koje njih svojim svakodnevnim radom, potezima i trudom iznova inspiriraju, oduševljavaju i uče novim stvarima. 
Sve intervjue pogledajte na njihovoj službenoj YouTube stranici, a više detalja o kampanji otkrijte klikom na Facebook i Instagram stranicu. 

***
Foto: Promo
Tekst: Promotivni članak

POSAO & ŽIVOT , 13.11.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike