Savjet stručnjaka: Napravite sami neodoljiv buket od sezonskog cvijeća - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Savjet stručnjaka: Napravite sami neodoljiv buket od sezonskog cvijeća

Tekst:

Bonjour.ba

INTERIJERI
22.3.2016.

Proljeće je neminovno tu. Unatoč ovoj, nadamo se, kratkoj kišnoj epizodi, možemo ga namirisati. Magnolije, ljubičice, zumbuli, tulipani... sve mirise i boje koje osjetimo i vidimo vanka htjeli bismo nekako prebaciti u svoj dom. Da i on odiše proljećem i svježinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Često se i sami zaustavimo pred izlozima cvjećarnica, divimo se čarobnim rukama koje su napravile sve te lijepe aranžmane. A kod nas – obično ostane na želji da i mi sami nešto takvo napravimo. Stoga smo odlučili potražiti savjet vlasnice čarobnih ruka i cvjećarnice Jolie u Mostaru – Ivane Vučić kako da uz malo truda i mašte pređemo sa želja na djela i proljeće prenesemo i u svoj dom. U nastavku donosimo njene korisne savjete i upute.


***

U nacrtanim vazicama su proljetnice: tulipan, frezija, ranunkul, zumbul... Sve navedene vrste imaju široku paletu boja,od nježnih pastelnih do razigranih i jarkih boja. Prepoznatljivi su također po bogatim mirisima.
Što se tiče aranžiranja ovih cvjetnih vrsta, sve je dozvoljeno. Bez pravila. Mogu se kombinirati međusobno ili koristiti istu vrstu (bilo da se radi o rezanom buketu ili usađenim mini vrtovima), ovisno o trenutku, raspoloženju, ukusu... No kako god, svi, ali baš svi, vole proljetnice i raduju im se.

#ZUMBUL - ona biljka koja kad uđete u prostoriju u kojoj se nalazi, kažete - miriše na proljeće. Može se uzgajati u vrtu i zatvorenim prostorima. Rezani zumbul je jako popularan u vjenčanim buketima za proljetnog vremena, a može stajati čak i u nacrtanoj vazi, kao na našoj slici.

Slika1 zumbul

#RANUNKULE - nježni...prenježni, s tankim laticama formiranim u gusti cvijet. Šarmantni i neodoljivi sa širokom paletom boja.

Slika2 ranunkule

Slika3 ranunkule

#FREZIJA - mirisna i nježna, naizgled krhka. U vazi/ vodi njeni cvjetovi dugo traju i postepeno se rascvjetavaju. Ostavlja jak dojam na osobu koja ih dobije.

Slika4 frezije

#TULIPAN – Njegovo veličanstvo tulipan. Bez njega proljeće ne bi bilo isto. Jednako prekrasan i popularan umotan i ušuškan u dekorativni omot kao i sam bez ikakvih dodataka. 

Slika5 tulipanFoto: Ivana Vučić / Jolie Flowerdesign

 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno