SAVJET STILISTICA: KAKAV MODNI STIL I KAKVO UREĐENJE DOMA ODGOVARA 30-OGODIŠNJAKINJAMA? - Bonjour.ba - bh.lifestyle maga...

SAVJET STILISTICA: KAKAV MODNI STIL I KAKVO UREĐENJE DOMA ODGOVARA 30-OGODIŠNJAKINJAMA?

Tekst:

Bonjour.ba

INTERIJERI
18.2.2015.

Prema najnovijim istraživanjima tridesete su godine najvećih promjena kod većine ljudi. U tridesetim postajete sretniji,znate ko ste, šta ste, znate cijeniti prave vrijednosti, znate šta hoćete i postajete opušteniji, prihvatate sebe onakvima kakvi jeste, znate ko su vam istinski prijatelji, te sve više počinjete cijeniti porodične vrijednosti, mir i sreću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eksperimentisanje je završilo, sigurno ste izdefinisali svoj stil oblačenja i stil življenja. Drugim riječima, odrasla ste osoba i bez obzira na to da li ste normcore ili alternativna osoba, vrijeme je da sve na vama i oko vas ukazuje na to ko ste vi. Ne zato, da bi nekome nešto dokazali, nego da bi sve oko vas podržavalo ono što ste postali.

Vjerovatno ste krajem dvadesetih postali svjesni da u neke odjevne predmete treba uložiti. U tridesetim godinama, sve odlučnije se odupirete bacanju novca na nekvalitetne poliesterske krpice, već malo više počinjete cijeniti materijal, izradu i ono što dobijete za potrošeni novac. Ako u svojim dvadesetim niste uložili u bazične komade, onda je vrijeme da to učinite. Tridesete donose nova razmišljanja, drugačija druženja, te u ime svih poslovnih sastanaka, promocija na poslu, vjenčanja prijatelja i koktel partija morate imati i odgovarajuće odjevne kombinacije za te prilike.

30 stil interijer 03

Već ste se sigurno profesionalno dobro pozicionirali i ostvarujete svoje ciljeve sa sve većom lakoćom, i odjednom imate osjećaj da oni party komadi koje ste impulsivno kupovali u vašim dvadesetim godinama ne predstavljaju odraslu i samouvjerenu ženu kojom ste postali. Ono što će vam sigurno pomoći da se oprostite od stare sebe je jedna dobra čistka ormara. Ako ste previše emotivno (a sigurno jeste), vezani za neke komade, onda pozovite nekoga tko će vam strogo i odrješito reći šta sve zaslužuje da leti iz vašeg ormara i života.

U tridesetim godinama savršeni kroj je sve. Sve treba da vam bude fit. Naglašavanje vaših atributa i sakrivanje malih nesavršenosti zahtjeva neimpulsivno, strpljivo, te pomno biranje i kupovinu odjeće. Potrošiti ćete možda više novca odjednom, ali ulažete u komade koji odražavaju vašu sofisticiranost.

30 stil interijer 01

Uložite u jaknu od prave kože, u kašmirski džemper, odrasli kaput, klasični trench, pencil suknju, par sakoa koji vam savršeno pristaju, haljinu za svečane prilike i jedne hlače savršenog kroja. Bez obzira da li volite klasični stil ili alternativu, ovi komadi vam trebaju. Vi ih zaslužujete, a ostalo je stvar stylinga.

30 stil interijer 02

Obratite pažnju i na šminku koja definitivno nije ista za kožu u dvadesetima i kožu u tridesetim godinama. Ako se previše našminkate, dodati ćete sebi godine, stoga uvijek pazite da izgledate svježe.

Na kraju, ne postoji pravilo „kako se odijevati u skladu sa svojim godinama“. Odjeća je vizualna ekstenzija naše ideje o nama samim te i onoga za šta smo sposobni. Baš iz tog razloga, nekada je teško izbaciti komade koji nose toliko uspomena sa sobom. Neki nose sa sobom ono što smo bili i što nikada više nećemo biti - spoznanje koja je sve intenzivnija kako godine prolaze.

***

Ukoliko ste zakoračili u tridesete i želite urediti enterijer svog stana, došlo je vrijeme da novac uložite u prave komade namještaja i oplemenite prostor pravima detaljima. Zaboravite na improvizirani namještaj, neuramljenje postere ili crteže, jeftinu posteljinu, plastično posuđe i umjetno cvijeće.
Iako ste u tridesetim godinama i najvjerojatnije radite, jasno je da nemaju svi dovoljno novca da upose dizajnera enterijera i do perfekcije urede svoj stan. Međutim ukusno uređen eneterijer, u kojem ćete uživati možete imati uz par dobrih savjeta ili ideja.

Bilo da živite u vlastitom ili iznajmljenom stanu, pažljivo odaberite paletu boja. Kada birate boju za podloge podova, zidova ili  velikih komada namještaja, razmišljajte dugoročno, tačnije izaberite tonove koji vam neće brzo 'dosaditi'. Tonovi poput bijele, bež, smeđe, pa čak i crne boje uvijek izdržavaju test vremena, jer često mijenjanje velikih stvari, poput podova, sofe, trpezarijskog stola ili prozora je poprilično skupa avantura, s toga bi trebali izabrati boje koje su uvijek u trendu.

30 stil interijer trpezarija


Slojevitost tkanina je nešto što enterijeru uvijek daje dodatnu toplinu i otmjenost. Na vašu jednobojnu sofu, stavite dekorativne jastuke različitih boja ili dezena i vodite računa da se boje istih uklope sa vašim novim tepihom. Zaboravite na jeftine žaluzine i na prozore stavite 'prave' zavjese u dva sloja. Jednobojnu osnovnu zavjesu bogate teksture i dekorativnu koja će se bojom uklopiti sa već spomenutim jastucima i tepihom.

30 stil interijer zavjese


Vremenom ste najvjerojatnije prikupili dovoljno knjiga ili stručnih časopisa da osnujete svoju malu biblioteku, stoga vodite računa da iste smjestite na police napravljene za tu namjenu. Također, neka na policama budu samo knjige ili časopisi, zaboravite na sllatke male detalje koji vas podsjećaju na određeni period života - ipak ste vi odrasla osoba u tridesetim godinama. Radni kutak uvijek možete ukomponovati sa bibliotekom, te ćete uz jednu kvalitetnu dizajnersku radnu stolicu i lampu smeđe- žutog abazura, dodati sofisticiranost vašem prostoru.

30 stil interijer knjiznica


Radite puno, živite brzo  i uvijek imate malo vremena za odmor, zato neka vaša spavaća soba postane vaše utočište. Investirajte u kvalitetan madrac, jastuke na kojima dobro spavate, jorgane koji su topli, a lagani i skupu posteljinu kvalitetnog sastava. Neka vaš novi krevet ima tapacirano zaglavlje na koje ćete se nasloniti dok čitate vašu omiljenu knjigu. Zid iza kreveta obložite jednobojnom tapetom boje lavande koja ima izraženu teksturu, izbacite sve elektronske uređaje (uključujući i TV), i vaša spavaća soba će postati prava oaza mira.

30 stil interijer spavaonica


Tridesete su godine u kojima trebate početi ulagati, tako ako volite umjetnine kupite sebi umjetničku sliku cijenjenog slikara koju ste oduvijek željeli ili pak dobru reprodukciju, a ako pak volite dizajnerski namještaj, priuštite sebi stolicu, lampu ili neki detalj koji će vas uvijek podsjećati na vaša prva ozbiljna ulaganja kada je u pitanju vaš dom. 

Uz sve ove ideje zapamtite da vaš enterijer uvijek odražava vašu osobnost, a sva istraživanja ukazuju na to da kada ugasite 30 svjećica na torti, ulazite u najbolje razdoblje vašeg života. Samim tim vaš enterijer zaslužuje da bude sofisticiran, sexy, šarmantan i zavodljiv, kao što ste i sami.

 

Za MODAMO.info napisale Dina Šiber i Gasha Miladinović, vlasnice ReDesign studija

30 stil interijer d g

 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno