Sve što trebate znati o sorti Sauvignon Blanc otkrili su nam iz tima Fina Vina - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Sve što trebate znati o sorti Sauvignon Blanc otkrili su nam iz tima Fina Vina

Tekst:

Bonjour.ba/PR

GOURMET
5.5.2023.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakog prvog petka u petom mjesecu se obilježava internacionalni dan Sauvignon Blanc-a. Tim Fina Vina nam je nešto više rekao o ovoj sorti. U nastavku ćete saznati kako ga servirati i sa kojom hranom upariti.


Iz koje regije dolazi sorta Sauvignon Blanc?

“Ova sorta je jedna od najstarijih na svijetu i dolazi iz Francuske. Karakteristična je za francuske vinograde oko doline rijeke Loire i Bordeaux. Ime sorte dolazi od francuske rijeci sauve (sauvage) što znači divlji i blanc što znači bijeli.”

Malo je neobično jednu od najraspostranjenijih sorti na svijetu nazvati divljom, ali smatra se da je to zbog oblika lista koji je sličan listu divlje loze. Pored Francuske, uzgaja se i u zemljama: Italija, Srednja Europa, Čile, Kanada, Australija, Novi Zelan, Južna Amerika, SAD. “


Da li uticaj ima klima?

“Naravno, kao što je slučaj sa ostalim sortama i kod Sauvignona je jedan od najznačajnijih faktora koji pravi razliku, to da li je uzgajan u toplom ili hladnijem okruženju.

Vino koje se dobije od Sauvignona gdje vlada hladnija klima je živahno, svijetlo, ima srednju kiselost, te prevladavaju zemljaste arome.


Uz koju hranu preporučujete Sauvignon Blanc?

“Klasična francuska kombinacija su svježi sir i mladi Sauvignon Blanc, dok će ga italijani poslužiti s mozzarellom. Kod toplih predjela lijepo će se kombinovati uz rižoto sa tikvicama ili šparogama. Paše uz jela od morskih plodova, a također i uz bijelo meso.”


Koja vina nam preporučujete iz Vašeg asortimana?

“Imamo velik asortiman vina koji upravo sadrži ovu sortu, a to su vinarije Movia, Zanut, Edi Simčič, Marjan Simčič, Familija Estate i Ščurek. Idealn Sauvignon možete pronaći na službenoj stranici Fina Vina ili u svim bolje opremljenim restoranima, vinotekama i shopovima, poput Šamon promet, Vinoteka Mostar i Neco Trade Supply”.

Kako biste u potpunosti uživali, kušajte ga iz posebne čaše za Sauvignon Blanc koju je, samo za njega, osimislila tvrtka Riedel.

S kojim ćete vi Sauvignonom danas nazdraviti? Naše prijedloge smo Vam dali, a na Vama je samo da uživate. Osvijetlite ovaj dan i napravite pravi “Sauvignon Blanc party. (Mi ga pripremamo!)

Sretan Internacionalni dan Sauvignon Blanc-a! Cheers!

* * *
Foto: Fina Vina Promo

Povezani članci

Najpopularniji članci