Sauna Sarajevo: Gdje uživati u ovom odličnom wellness iskustvu? - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Sauna Sarajevo: Gdje uživati u ovom odličnom wellness iskustvu?

Tekst:

Marija Perić

ZDRAVLJE I NJEGA
30.8.2023.

Sauna je wellness ritual koji Sarajevo jako dobro prepoznaje, ako je suditi po ponudi koju možete pronaći u ovom gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Spa centri i hoteli nude saunu u svojoj standardnoj listi programa i tretmana što će i vas motivirati da izaberete svog favorita. Sauna ima brojne benefite za vaše fizičko zdravlje, ali i iznenađujuće prednosti za mentalno zdravlje. Užurbana rutina i svakodnevica koja krade mnoštvo vaše energije zahtjeva da ponekad zastanemo i pokušamo imati opuštajući moment za sebe.

Sauna može biti savršena prilika za regeneraciju tijela i uma. Poznata je terapija koja se koristi već tisućama godina, a i poznati je wellness trik u skandinavskim zemljama. Da je sauna tradicija koju ćete i vi htjeti dodati na svoj mjesečni plan uvjerit će vas i brojne prednosti koje ćemo navesti u nastavku sa preporukama sauna sa Sarajevo lokacijom.

 Za one koji se pitaju što je uopće sauna, kako izgleda i na što obratiti pažnju, također donosimo maleni vodič. Ovi savjeti pomoći će vam razumjeti kako sauna funkcionira, zašto može biti odlična za vaše zdravlje, ali i oslonit ćemo se na nekoliko mitova o saunama koje je potrebno razbiti.  

 

Što je sauna, kako izgleda i kako funkcionira?
 

Sauna je najčešće zamišljena kao prostorija koja se zagrijava na između 70° do 100° Celzijusa sa visokim postotkom vlage. Dok ste u sauni temperatura vaše kože se može podići do 40° Celzija što će uzrokovati i pojačano znojenje.

Otkucaji vašeg srca rastu dok se tijelo pokušava ohladiti, a čak nije neuobičajeno izgubiti pola litre znoja dok provodite kratko vrijeme u sauni.

 

Vrste sauna
 

Važno je spomenuti i da postoji nekoliko vrsta sauna koje će i Sarajevo ponuda otkriti.

Uz saunu koja koristi izgaranje drveta za zagrijavanje, postoji električno grijanje, infracrvena soba i parna kupelj.

Sauna koja koristi izgaranje drveta obično ima nisku vlažnost i visoku temperaturu, a saune s električnim grijanjem također imaju visoke temperature i nisku vlažnost. Električni grijač, pričvršćen na pod, grije saunu.

  

Infracrvene saune razlikuju se od sauna na drva i sauna s električnim grijanjem. Posebne lampe koriste svjetlosne valove za zagrijavanje tijela osobe, a ne cijele prostorije. Temperature su obično niže od drugih sauna, ali se osoba znoji na sličan način. Infracrvene saune obično imaju temperaturu od oko 60°C.

Parna kupelj uključuje visoku vlažnost i visoku temperaturu.

 

Sauna – Prednosti
 

Bez obzira koju od navedenih sauna koristite, njen učinak na tijelo je gotovo jednak. Otkucaji srca mogu porasti na 100-150 otkucaja u minuti tijekom korištenja saune što može imati pozitivan utjecaj na zdravlje, a pored toga donosimo i ostale benefite.

 

Ublažavanje boli
 

S obzirom na to da sauna može pojačati cirkulaciju, to direktno utječe na smanjenje boli u mišićima, poboljšava pokretanje zglobova, ali i ublažava bolove ako se borite sa artritisom.

 

Smanjenje razine stresa
 

Poboljšanje cirkulacije koju smo spominjali direktno utječe i na vaše raspoloženje. Možete biti mnogo opušteniji, a i raščistiti misli jer toplina opušta um i smanjuje napetost.Poboljšanje kardiovaskularnog sustava
 

Jedna od poznatih prednosti jeste i smanjena opasnost od kardiovaskularnih bolesti. Korištenje saune također može biti povezano s nižim krvnim tlakom i poboljšanim radom srca.

 

Sauna – Mjere opreza
 

Ako imate određene zdravstvene izazove ili niste sigurni je li sauna za vas, posavjetujte se sa svojim liječnikom. Pored toga, pratite preporučeno vrijeme za boravak u sauni i upute korištenja saune. Ne zaboravite piti dosta vode prije i nakon odlaska u saunu i izbjegavajte alkohol prije odlaska u saunu.
 

Sauna – Mitovi
 

Možda ste već ranije čuli ili se susreli sa člancima koji su podijelili određene mitove kad je u pitanju sauna i zdravlje. No, u nastavku otkrivamo koji mitovi se trebaju razbiti.

 

Mit 1 - Znojenjem se uklanjaju toksini
 

Tijekom korištenja saune može doći do pojačanog znojenja, no za uklanjanje toksina iz vašeg tijela brinu se bubrezi, jetra i crijeva. Nema potvrđenog istraživanja koji povezuje znojenje i detoksikaciju tijela.

  

Mit 2 – Korištenje saune pomaže mršavljenju
 

Tijekom korištenja saune moguće je izgubiti oko pola kilograma, ali gubitak težine je posljedica gubitka tekućine, a ne masnoće. Težina će se nadoknaditi čim osoba nešto pojede ili popije.

 

Sauna Sarajevo
 

Sad kad ste se upoznali sa prednostima, mjerama opreza, vrstama saune, ali i mitovima oko korištenja saune, vrijeme je da saznate gdje u Sarajevu odvesti sebe na ovaj wellness tretman.

 

Maab Spa
 

Uz brojne druge wellness tretmane koje možete detaljnije upoznati i na njihovoj stranici, Maab Spa nudi i saunu. U ovom wellness centru smještena je finska (suha) sauna gdje temperatura može narasti i od 60 do 90 stupnjeva Celzijevih. Ako vas zanima cijena sauna, više možete čitati ovdje.

 Malak Regency 
 

Ovaj luksuzni hotel s pet zvjezdica brzo će odgovoriti na vaše potrebe tijekom boravka u Sarajevu, a njihov spa&wellness učiniti da se osjećate kao kod kuće. Uz personalni trening, imate opciju masaže, uživanja uz bazen, ali i saunu. Za više, klik ovdje.

 Amman Spa
 

Uz hammam, tretmane lica, masaže, ali i uređivanje noktiju, u ovom spa centru možete zakazati i termin u sauni. Na njihovoj stranici ovdje možete saznati detalje kao što je privatnost, trajanje termina, ali i cijena.

 Hotel Hills
 

U ovom hotelu možete birati između nekoliko sauna opcija dostupnih za goste hotela. Sve su uređene u posebnom stilu koji će dati dašak luksuza vašem boravku, a za više informacija klik ovdje.

 

***
Foto: Pexels, Unsplash 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno