TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 11.12.2014.
U ulici maršala Tita u Sarajevu nalazi se slatka oaza za sve ljubitelje vrhunske kave i originalnih bečkih slastica. Aida je caffe slastičarnica sa stogodišnjom tradicijom, koja je postala mjesto gdje ćete moći isprobati ukusnu expresso kavu, neodoljive slastice i uživati u odličnom interijeru, koji je savršena simbioza bečke i bh.kulture.
U Aidi ćete pronaći originalnu Sacher tortu, ali i Mozart tortu koja je često izgovaran zahtjev u njihovoj sarajevskoj poslovnici. Tu su i makaroni, voćni kolači, kao i čokoladne torte koje vas prvo osvajaju svojim izgledom, a onda i okusom.
Kako je nastalo ime 'Aida'?
Već 1913. godine Josef Prousek otvorio je svoju prvu kafe-slastičarnu u Beču. S obzirom da je bio veliki ljubitelj Verdi-a, 1925. preimenovao je svoju kompaniju u "Aida", po istoimenoj Verdijevoj operi. Ovo ime ima poseban značaj za Bosnu i Hercegovinu, jer je upravo to jedno od najčešće korištenih imena među ljepšim spolom. To svakako pomaže našem brendu u ovoj zemlji.
Odakle ste crpili inspiraciju za interijer vaše caffe slastičarnice?
Aida u Bosni i Hercegovini urađena je po najvećim standardima. Možemo se čak pohvaliti da zajedno sa poslovnicom u Jeddah, spadamo u najekskluzivnije opremljene "Aide". Temeljni dizajn urađen je u poznatoj talijanskoj dizajnerskoj kući, a domaći arhitekti uradili su i svoj dio posla. Ono po čemu je Aida specifična je da ona često svoje objekte opremljuje materijalima koji dolaze iz države u kojoj se nalazi, pa je tako i kamen kojim je urađen pod upravo iz Bosne i Hercegovine. Interesantno je da su već i druge austrijske kompanije izrazile želju da koriste isti kamen u svojim objektima u Beču. Aida nastoji da svojim interijerom zaokruži austrijsku kulturu poznatim ličnostima i slikarima iz Austrije, pa tako i interijer dosta prati proizvode koje Aida prodaje.
Vaša slastičarnica se može pohvaliti sa stogodišnjem tradicijom. Koji kolači i sladoledi se mogu naći u vašoj ponudi? A kave?
Trenutno se u našoj slastičarnici nalazi preko 100 proizvoda. Osim originalne bečke Sacher torte, već danas možemo reći da je ekskluzivna Mozart torta najdraža Bosancima. Aida definitivno ima odlično slatko rješenje za svakog kupca. Što se tiče kafe, višestruko nagrađivana Aida espresso ima poseban značaj za naš brend. Upravo je taj proizvod onaj zbog kojeg se gosti konstantno vraćaju. Ova visoko kvalitetna kafa se i danas, nakon stotinu godina radi pod specijalnim i tajnim receptom, čije mješavine uspostavlja isključivo vlasnik kompanije, gospodin Michael Prousek. Pored klasičnog espressa, Aida nudi niz drugih vrsta kafa, od one sa šlagom bez šećera, pa do bezkofeinske kafe.
Da li si kupci mogu kreirati slasticu po vlastitim željama?
S obzirom da se sav asortiman Aide proizvodi u Beču, za sada nažalost kupci ne mogu kreirati slastice, ali bosansko osoblje čini sve da udovolji zahtjevima klijenata i prilagodi proizvod prema njihovim željama koliko je to moguće. Nadamo se da će u budućnosti Aida izgraditi i pogon u našoj zemlji, čime bi se ova opcija potpuno otvorila.
Fashion TV jedan je od vaših poznatih klijenata. Kakve ste slastice pripremali za njih?Tko se još nalazi na listi vaših poznatih klijenata?
Fashion TV je prijateljska kompanije Aide, a za one koji ne znaju - i ta kompanija potiče iz Beča. Za njih smo radili niz proizvoda, a najčešće čokoladne torte brendirane njihovim logom. Aida se može pohvaliti da je radila specijalitete za gotovo sve najveće kompanije prisutne u Austriji i okolini.
Otvaranjem Aide u Sarajevu zaposlen je velik broj ljudi. Koji je cilj slastičarnice Aide?
Osnovni cilj otvaranja Aide svodi se na naš proizvod. Ispunili smo želju da danas građanka ili građanin Sarajeva konzumira potpuno identičan proizvod u centru Sarajeva, baš onako kako ga konzumira i Bečlija u centru Beča. Naše kulture u mnogočemu imaju zajedničke tačke, a to se sve vidi kroz historiju. Aida je jedan mali simbol Beča u centru Sarajeva i naš ambijent i proizvod savršeno prate tu ideju. Što se tiče naših poslovnih ciljeva, želja nam je da se poslovnice Aide prošire širom Bosne i Hercegovine, čime bi se zasigurno uspostavio potpuno novi nivo kvalitete usluga.
Da li pripremate nešto posebno za blagdanske dane koji slijede?
Aida ima poseban značaj u Beču tokom blagdanskih dana, zbog svog proizvodnog asortimana i ambijenta. I poslovnica u Bosni će pratit taj trend, i obećavamo da će se svaki naš gost lijepo osjećati. To je za nas poenta svega.
{gallery}2014_12/aida{/gallery}
TEKST: Ilda Lihić-Isović
Baščaršija zna imati svoja pravila koja se ne pišu, ali se žive. Jedno od njih, koje svi koji dolaze odavno znaju, glasi: Ko se jednom napije vode sa Baščaršije... opet se vrati.
A tu negdje, među kamenim ulicama, čini se da je dodano još jedno pravilo… sasvim tiho, bez velikih riječi: Ko baklavu iz Baklava Dućana ne proba, kao da nije ni prošao.
Ne treba vam velika tabla ni miris koji se osjeti pola ulice dalje. Dovoljno je da pogledate izlog: crvene kutije, zlatna slova i unutra složene baklave, tanane kore, sirup koji se sjaji taman koliko treba.
Jedna ulica, jedan sto, jedan zalogaj
Pred dućanom drveni sto i dvije-tri stolice s ćilim motivom. Tu sjednu oni što ne vole jesti baklavu s nogu i oni koji znaju da dobra baklava traži čašu vode pored i da je najbolje pojesti je polako, u sjeni tende, gledajući kako Baščaršija živi.
Na kutiji piše: 100% tradicionalno, ručno rađeno, vrhunski kvalitet, autentično. I stvarno je tako. Ovdje nema varanja. “Nema folova." - što bi rekli lokalci. Samo čista priča o tome kako se baklava pravi kad je ne praviš zato što moraš, nego zato što želiš da ostane upamćena.
Dok sjedite ispred Baklava Dućana, čini se da sve drugo stane. Negdje iz ulice dopire glas Amire Medunjanin, sevdalinka u pozadini kao tiha pratnja. Miriše agda iz izloga, slatko, ali ne prejako.
Baklava je ritam Sarajeva. Pod zubima komadići: taman kako treba… pola orah mljeven, pola nasjeckan, da se osjeti. Ni premekano, ni pregrubo. Isto kao i Sarajevo samo: slatko kao agda, slojevito, s mekanim i grubim trenucima.
Nekad vas uhvati miris, nekad zvuk sevdalinke u prolazu, nekad okus, ali uvijek ostane isto. Ko jednom to osjeti, uvijek će znati gdje da se vrati.
Za kraj ne morate ponijeti kutiju, ali bi bilo šteta da ne uzmete bar jednu
Sarajevo ima puno baklava, ali ova ima nešto što se ne može zapakovat: onu pravu mjeru starog zanata, mirnog tempa i okusa koji se pamti.
Foto: Bonjour.ba produkcija
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!