TEKST: Ada Ćeremida
DATUM OBJAVE: 22.5.2025.
Ponekad se u poznatim mjestima kriju neočekivana slatka iznenađenja.
Smješten u ulici Zelene beretke 9, među kaldrmama koje spajaju Baščaršiju s Titovom ulicom, Hotel Astra već više od dvije decenije predstavlja prepoznatljivo mjesto sarajevskog Starog Grada.
Nedavno smo pisali o njegovom renoviranom restoranu, a sada smo se vratili kako bismo otkrili još jedan detalj vrijedan pažnje. Iza svojih visokih prozora skriva se desert koji nas je iznenadio jednostavnošću i ukusom.
Ali prije nego pređemo na desert, moramo spomenuti prostor koji ga okružuje. Interijer restorana Hotela Astra osmišljen je u neutralnim tonovima, sa geometrijskom keramikom, zlatnim detaljima na rasvjeti i plišanim stolicama u maslinasto zelenoj boji.
Riječ je o ugodnom ambijentu koji jednako poziva na jutarnju kafu, popodnevni predah ili kraći susret uz desert.
Upravo u takvom okruženju dolazi do izražaja San Sebastian cheesecake – torta koja je devedesetih godina nastala u baskijskom restoranu La Viña, u španskom gradu San Sebastiánu. Poznata je po specifičnoj karameliziranoj površini i bogatoj, mekanoj unutrašnjosti. Zapečena izvana, a nježno kremasta iznutra, ova torta je jednostavna, a izražajna – bez podloge, bez previše dodataka, i upravo zato efektna.
U kafiću Hotela Astra, San Sebastian cheesecake poslužuje se s prelivom od čokolade, koji dodatno naglašava njegov bogat i pun ukus. Svaki zalogaj donosi balans između kremaste unutrašnjosti i blage gorčine karameliziranog vrha, dok čokolada dodaje diskretnu dozu intenziteta.
U gradu punom historije i tradicije, lijepo je otkriti nova mjesta koja nude jedinstvena iskustva. Sebastian torta u kafiću Hotela Astra upravo je takvo otkriće spoj jednostavnosti i sofisticiranog ukusa.
Ako tražite novo omiljeno mjesto za desert u Sarajevu, možda ste ga upravo pronašli.
Foto: Bonjour.ba
TEKST: Ada Ćeremida
Ponekad se u poznatim mjestima kriju neočekivana slatka iznenađenja.
Smješten u ulici Zelene beretke 9, među kaldrmama koje spajaju Baščaršiju s Titovom ulicom, Hotel Astra već više od dvije decenije predstavlja prepoznatljivo mjesto sarajevskog Starog Grada.
Nedavno smo pisali o njegovom renoviranom restoranu, a sada smo se vratili kako bismo otkrili još jedan detalj vrijedan pažnje. Iza svojih visokih prozora skriva se desert koji nas je iznenadio jednostavnošću i ukusom.
Ali prije nego pređemo na desert, moramo spomenuti prostor koji ga okružuje. Interijer restorana Hotela Astra osmišljen je u neutralnim tonovima, sa geometrijskom keramikom, zlatnim detaljima na rasvjeti i plišanim stolicama u maslinasto zelenoj boji.
Riječ je o ugodnom ambijentu koji jednako poziva na jutarnju kafu, popodnevni predah ili kraći susret uz desert.
Upravo u takvom okruženju dolazi do izražaja San Sebastian cheesecake – torta koja je devedesetih godina nastala u baskijskom restoranu La Viña, u španskom gradu San Sebastiánu. Poznata je po specifičnoj karameliziranoj površini i bogatoj, mekanoj unutrašnjosti. Zapečena izvana, a nježno kremasta iznutra, ova torta je jednostavna, a izražajna – bez podloge, bez previše dodataka, i upravo zato efektna.
U kafiću Hotela Astra, San Sebastian cheesecake poslužuje se s prelivom od čokolade, koji dodatno naglašava njegov bogat i pun ukus. Svaki zalogaj donosi balans između kremaste unutrašnjosti i blage gorčine karameliziranog vrha, dok čokolada dodaje diskretnu dozu intenziteta.
U gradu punom historije i tradicije, lijepo je otkriti nova mjesta koja nude jedinstvena iskustva. Sebastian torta u kafiću Hotela Astra upravo je takvo otkriće spoj jednostavnosti i sofisticiranog ukusa.
Ako tražite novo omiljeno mjesto za desert u Sarajevu, možda ste ga upravo pronašli.
Foto: Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!