TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 5.12.2024.

Vjerujemo da ste do sada uhvatili ritam u kojem na Bonjour.ba smo uvijek u potrazi za inspirativnim i zanimljivim lokacijama u Bosni i Hercegovini, a jedna od njih je upravo ovaj restoran u Sarajevu.

 

Prvo idemo vidjeti čar koju imate pri samom ulazu. Naime, fasada zgrade s elegantnim arkadnim prozorima uokvirenim raskošnim detaljima, zrači neospornim šarmom francuskog chic momenta. To je mjesto na kojem bi čak i Audrey Hepburn pojela kroasan.

Veliki, privlačni prozori pružaju pogled na stilski uređenu unutrašnjost, dok vanjske stolice u toplijim danima, inspirisane su vintage stilom, stvaraju privlačnu atmosferu za opuštene poslijepodnevne sate.

 



Interijer objekta se nalazi u sklopu Hotela Astra i odiše svježinom i modernim dizajnom dok istovremeno nudi toplinu i udobnost koja čini da se gosti osjećaju kao kod kuće. Već na prvi pogled, prostor privlači pažnju bogatom paletom boja i detalja koji oživljavaju atmosferu.

 



Glavna zidna površina krasi se muralom inspirisanim prirodom gdje se bogati tonovi zelenila, žute i crvene skladno prožimaju, stvarajući dinamičan, ali nenametljiv vizuelni efekat. Ova umjetnička tapeta daje prostoru jedinstven pečat i podsjeća na prozračne vrtove u srcu urbanog okruženja. Namještaj je odabran s posebnim naglaskom na udobnost i estetiku.

Stolice od drveta, obogaćene tapaciranim sjedištima u nijansama plave i maslinaste, donose svježinu i razigranost prostoru. Stolovi s jednostavnim, čistim linijama savršeno se uklapaju u ovaj sklad, dok zlatne lampe na stolovima donose dašak luksuza i sofisticiranosti.
 



Prostor dodatno ukrašavaju pletene viseće lampe koje bacaju toplu i meku svjetlost, naglašavajući opuštenu atmosferu idealnu za neformalne ručkove ili večernje susrete.  Donji sprat ovog restorana karakteriše otvorenost i prozračnost uz visoke stropove blizu prozora koji doprinose osjećaju prostornosti. 

 



Na drugom spratu restorana dominantan element su dva velika, zaobljena prozora koja prostoru donose mnogo prirodnog svjetla i pružaju pogled na ulicu. Dugačak, drveni stol idealan je za društvo koje se odluči za ručak ovdje, a sa svake strane nalaze se udobne, tapacirane stolice u tamnozelenoj boji koje stvaraju elegantan kontrast sa zidovima. 

Za one koji cijene spoj moderne estetike i topline domaćeg ugođaja, ovaj restoran predstavlja pravi izbor. 

* * *
Naslovna fotografija: @hotelastra_sarajevo


Bonjour

Šta se dešava u restoranu Milunka? O njemu svi pričaju, a evo zašto ga morate posjetiti!

TEKST: Dragana Rauš

Šta se dešava u restoranu Milunka? O njemu svi pričaju, a evo zašto ga morate posjetiti! Šta se dešava u restoranu Milunka? O njemu svi pričaju, a evo zašto ga morate posjetiti!

Evo šta smo prvo primijetili… Besprijekorno postavljeni stolovi. Tim mladih, složnih ljudi. Logo izvezen na platnenoj salveti. Nenametljiv i uredan enterijer. Ukratko: sklad koji naslućuje da je Milunka mjesto na kojem stvari funkcionišu baš kako treba.

 

Prvi predstavnik ovog pozitivnog primjera ugostiteljstva je mladi chef Saša Stanivuković. Donio je znanje iz inostranstva, ali ono što je još važnije - vratio ga je kući. Slovenija ga je naučila koliko je važno da sve što izađe iz kuhinje bude jednako iskreno i precizno. Ono što je već imao u sebi su kreativnost, hrabrost i ljubav prema ovom poslu.

 

 

Mi smo uživali u večeri u slijedovima. Jela su na meniju dostupna i pojedinačno, ali zajedno pričaju posebnu priču.

 

integra_hotelIMG_4435

 

Evo kako je to izgledalo: carpaccio s mikrobiljem i biberom, zatim tatarski biftek s wasabi majonezom i uljem od vlasca. Ravioli, nestvarno bogatog ukusa, punjeni pistacijom i tijestom od čak 48 žumanaca. Glavno jelo i favorit mnogih: juneći obrazi, sporo pripremani 12 sati, na kremi od krompira, celera i mrkve. Hrskavo pecivo bez aditiva, sa divljim kvascem, detalj koji možda ni ne primijetiš, ali tvoje tijelo hoće.

 

integra_hotelIMG_4478
 

Ako ste iz Banjaluke, velika je šansa da ste bar jednom probali neki desert iza kojeg stoji Stefan Ilić. Njegovi su prepoznatljivi po tome što izgledaju kao male skulpture, sa neočekivanim i interesantnim ukusima. Zbog tog posebnog, gotovo umjetničkog pristupa, bilo je prirodno da postane dio tima Milunke.

 

integra_hotelIMG_4499
 

Enterijer jasno komunicira šta možeš očekivati na tanjiru. Moderan i uredan, čini da se gost osjeća ugodno, bez da pretjerano odvlači pažnju od glavne teme: kuhinje koja ostavlja najveći utisak. 

Osvjetljenje poziva na romantičnu večeru u dvoje, a lokacija je takva da kad završiš, vrlo lako možeš prošetati jednim od najljepših banjalučkih šetališta pored Vrbasa. Dodatan savjet: za najbolji doživljaj rezerviši večeru i posmatraj zalazak sunca iz bašte.

 

integra_hotelIMG_4403
 

Još jedna interesantna informacija - Milunka nije statična. Vole da uvode tematske večeri, da gosti probaju nešto novo, da svaka posjeta bude drugačija. Japan, Grčka, Španija… Dovoljno je da ih zapratite na Instagramu i uhvatite novo iznenađenje.

 

integra_hotelIMG_4407
 

Takođe, kuhinja stalno osluškuje potrebe gostiju. Meni koji je sada aktuelan važi do kraja ljeta, a onda stiže novi, skrojen po sezoni i željama onih koji se vraćaju. 

 

 

Jedino što se ovdje ne mijenja je tim koji dijeli iste vrijednost i ideja da ugostiteljstvo znači da se svako osjeća dobrodošlo.

 

Foto: Dragana Rauš za Bonjour


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!