Sarajevska kocka: Suvenir zanimljive simbolike koji želite u vašoj kolekciji

DIZAJN SAVJETI
24.8.2016.

Sarajevska kocka službeni je suvenir starog grada u Sarajevu, te sadrži pet važnih elemenata - Sahat kulu, sarajevsku katedralu, Begovu džamiju, staru pravoslavnu crkvu i židovsku sinagogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupola je jedan od veoma čestih elemenata koji se susreću na čaršiji - kupola na Sebilju, Brusa bezistanu i kao takva također je našla svoje mjesto u Sarajevskoj kocki. Oni su okruženi različitim formama koje predstavljaju starogradske zanate, te asociraju na krovove brojnih zanatskih radnji na Baščaršiji. Sarajevska kocka predstavlja četiri religije, pa je zbog toga simbolično izgrađena od četiri vrste drveta: oraha, bukve, hrasta i jasena.

Kako je nastala 'Sarajevska kocka'?       

Nakon što je općina Stari grad raspisala konkurs za izradu zvaničnog suvenira, započelo je kreiranje Sarajevske kocke. Zadatak je bio kreirati suvenir koji će predstavljati odraz njene tradicije te kulturne, historijske i materijalne baštine. S obzirom da je kocka jedan od najčešćih motiva koje srećemo u Starom Gradu, autor Aid Rifatbegović je u sklopu toga obuhvatio sve elemente koje stari grad predstavlja i time obezbijedio pobjedu na pomenutom konkursu. Pored Sahat kule, kao univerzalnog simbola, u Sarajevskoj kocki su predstavljeni i elementi zvonika sarajevske katedrale i stare pravoslavne crkve, munare Begove džamije i sinagoge Stari hram. Interesantno je spomenuti da je kocka simbolično izrađena od četiri vrste drveta - oraha, bukve, hrasta i jasena, s obzirom da predstavlja četiri religije.

sarajevska kocka suvenir2

Tko potpisuje kreativni koncpet kocke?

Umjetnik Aid Rifatbegović potpisuje kreativni koncept Sarajevske kocke. On je zaslužan i za izradu mnogih kreativnih rješenja širom svijeta. Pored Sarajeva, kroz projekt CUBE su predstavljeni i drugi gradovi. Njujorška i bečka kocka su već dostupne u prodaji, a priprema se i izrada suvenira za druge svjetske gradove.

sarajevska kocka izrada

Gdje se proizvodi Sarajevska kocka?

Dio proizvodnje se odvija u Sarajevu, a u posljednjih nekoliko mjeseci kroz projekat ''Ekonomsko osnaživanje Srebrenice“ većina proizvodnje je izmještena u taj grad čime je zaposleno 15 mladih osoba. Pod pokroviteljstvom Ambasade Velike Britanije i portala Posao.ba uskoro će zaposlenje dobiti još  10 mladih osoba u Srebrenici. Također, dio proizvodnje njujorške kocke se odvija u New Yorku u sklopu kompanije Bey Designs gdje se proizvode i dodatni suveniri za područje SAD-a.

Gdje se može kupiti 'Sarajevska kocka'?

Sarajevska kocka se može kupiti klikom ovdje. Nakon narudžbe, kocka će biti dostavljena na Vašu kućnu adresu u roku od 48h. Također, Sarajevsku kocku možete kupiti u raznim suvenirnicama širom Sarajeva.

sarajevska kocka suvenir3

 

 

Foto via Sarajevska kocka

 

DIZAJN SAVJETI , 24.8.2016.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

  Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

  Povezani članci

  Članci iz rubrike

  Tekst by:

  BONJOUR.ba

  Podijeli:

  Posljednje objavljeno