TEKST: Bonjour.ba/PR
DATUM OBJAVE: 9.5.2025.
Sarajevo Photography Festival s zadovoljstvom objavljuje finaliste takmičenja za 2025. godinu, koje donosi izbor fotografskih radova koji istražuju različite stilove, pristupe i teme.
Takmičenje je obuhvatilo osam različitih kategorija: portret, dokumentarna fotografija, život, moda, konceptualna fotografija, pejzaž, event i mobilna fotografija.
Ove godine na Sarajevo Photography Festival pristigle su prijave iz čak 66 zemalja svijeta. Stručni žiri je pažljivo pregledao prijavljene radove i odabrao najbolje radove.
Finalisti takmičenja su: Marijn Fidder, Dileep SS, Ernesto Sumarkho, Anton Azev, Armin Graca, Matteo Trevisan, Caroline Gutman, AndreJa Ravnak, Hasan Merdić, Sara Nicomedi, Saurabh Narang, Armin Durgut, Mariam Magsi, Chloé Kaufmann, Cristina Fontsare, Uschi Groos, Eddy Verloes, Debmalya Ray Choudhuri, Isabelle Hayeur, Ieva Gaile, Mario Heller, Matic Zorman, Pierre & Florent.
Zajedno sa Jeremy Chih-Hao Chuang, Robin Tutenges, Zifan Zhang, Eleonora Lele Bonizzi, Blaž Gutman, Enamul Kabir, Ira & John, Nik Erik Neubauer, Pasha Kritchko, Belmin Islam, Maria Di Stefano, Yasser Alaa Mobarak, Samik Mondal, Mauro Scarfone, Dmitry Ersler, Yanyan Zhao, Gurudas Bate, Simon Chang, Mitar Simikić, Carola Cappellari, Aleksandra Živanović, Giuseppe Cardoni, Milica Mrvić, Katarina Kolenc, Andrej Verzola, Katerina Kouzmitcheva, Domagoj Burilović, Ivan Buvinić, Petra Berčan, Metin Aktaş i Carlos Folgoso.
Pobjednici će dobiti priliku da unaprijede svoj profesionalni status zahvaljujući prepoznavanju njihovog rada od strane međunarodnog žirija, koji čine priznati stručnjaci: Alessia Glaviano (direktorica PhotoVoguea), Kiana Hayeri (nagrađivana dokumentarna fotografkinja), Marina Paulenka (direktorica izložbi u Fotografiska Berlin) i Irfan Hošić (istorčar umjetnosti i kustos).
Grand prix pobjednik osvaja 2.000 eura, a pobjednici svake kategorije dobiće nagrade sponzorirane od strane Canona, kao i prestižnu festivalsku statuu. Ukupan fond nagrada festivala iznosi 8.000 eura.
Ceremonija dodjele nagrada bit će održana u Narodnom pozorištu u Sarajevu, nakon čega će biti svečano otvorena izložba radova nagrađenih autora u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.
Sarajevo Photography Festival 2025. bit će održan od 9. do 15. juna na više lokacija u Sarajevu. Festival će ponuditi bogat program koji uključuje izložbe, radionice, predavanja, promocije knjiga i filmske projekcije.
Foto: Jasmin Agović
TEKST: Bonjour.ba
Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.
Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba.
Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić
U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja
Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?
Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm.
Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.
Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.
Malo začina za uspomenu
Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.
Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.
Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!