TEKST: Emina Smaka

DATUM OBJAVE: 20.9.2023.

U potrazi za novim gourmet iskustvima, nerijetko zaboravimo na čarobna mjesta u Sarajevu koja nose atribut legendarnih.


Glavni grad Bosne i Hercegovine obiluje raznovrsnom kulinarskom ponudom, ali među modernim restoranima i kafićima, jedno mjesto se ističe svojom tradicijom i neodoljivim šarmom - restoran "Kod Bibana"

Kroz temu najljepših pogleda na Sarajevo, znamo da se u potrazi za sličnim mjestima, a 'Kod Bibana' ćete pronaći lepezu jedinstvenih iskustava. Nezaobilazna je tačka za sve one koji žele osjetiti istinski duh Sarajeva, bez obzira da li je riječ o lokalcima ili turistima. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kod Bibana (@kodbibana)



Dva najvažnija atributa restorana 

Ono što "Kod Bibana" čini posebnim je njegova dugogodišnja prisutnost u srcu grada, ali i nevjerojatna panorama koja se pruža s terase ovog restorana. Smješten na obroncima Trebevića, restoran nudi spektakularan pogled na Sarajevo, koji se posebno ističe za vrijeme zalaska sunca. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Arija Rizvic (@arija_rizvic)



Kulinarski doživljaj "Kod Bibana" je prava poslastica za sva čula. Restoran nudi nacionalnu kuhinju, a njihovi specijaliteti oduševljavaju goste svojom autentičnošću i bogatim okusima.
 

Za lokalce je ovaj restoran mjesto susreta s prijateljima i porodicom, mjesto na kojem se slave posebni trenuci i gdje se uvijek može osjetiti toplina tradicije i gostoprimstva. Za turiste, ovo je pak prilika da se upuste u istinsko sarajevsko iskustvo, da probaju najbolje što bosanska kuhinja ima za ponuditi i da uživaju u jedinstvenom pogledu na grad.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @van_ica

* * * 
Naslovna fotografija: Privatna arhiva


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!