TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 1.2.2024.
Fine dining restorani pružaju savršen spoj sofisticiranog interijera, vrhunske ponude hrane i pića te pažljivu uslugu.
Ovo je koncept koji određene restorane ističe na listi favorita kao high end mjesta koja vas vode na profinjeno gourmet putovanje, čak i kada ostajete u granicama svoga grada.
Sarajevo je grad koji donosi zaista vibrantnu tapiseriju kada je u pitanju gourmet ponuda. Prepun je restorana koji spajaju tradiciju s raznolikim međunarodnim kulturama i suvremenim utjecajima. Danas zaronite s nama u svijet luksuznog fine dining koncepta kroz 3 restorana koja su se našla na našoj listi favorita.
Svaki od njih očarava posjetioce jedinstvenim šarmom i okusima koji vas uvijek zovu da ih posjetite ponovno.
4 Sobe gospođe Safije
Smješten na adresi Čekaluša 61 u Sarajevu, restoran 4 Sobe gospođe Safije pravi je kulinarski dragulj koji spaja tradiciju s modernom elegancijom. Ovaj restoran smješten je u staroj kući gospođe Safije i nudi jedinstven koncept od nekoliko različitih prostora. Tu se kriju restoran, Wine & Tapas bar, Lounge i Safijina Bašča.
Svaki od ovih prostora priča o prošlosti grada, a intimna atmosfera, kao i vrhunska ponuda vina i hrane, čine ovo idealnim utočištem za sve koji traže sofisticirano iskustvo objedovanja.
Baoli
Baoli je restoran koji obogaćuje ugostiteljsku scenu Sarajeva kroz luksuzni dining i lounge koncept. Chef Almir Halvadžija, s kojim smo radili intervju i koji je s nama podijelio odličan recept za "Tuna steak u sosu od šumskog voća", u Baoli restoranu je kreirao meni baziran na talijanskoj kuhinji.
Osim toga, prave food & wine lovere osvojit će i zavidna vinska karta koja će upotpuniti svaku deliciju koja se nađe na vašem stolu. Poseban začin za kraj su svakako profinjeni ambijent i bašta skrivena od pogleda koji obećavaju opuštenost i uživanje u intimnoj večeri.
Volite li ovakvu atmosferu, zaputite se na adresu Avde Sumbula br. 3, u Sarajevu.

Foto: @simply_namjestaj

Foto: @simply_namjestaj
Wine Club Hedona
Ovo je restoran koji uz fine dining koncept i kušanje vina donosi neodoljivi pogled na Sarajevo. Vinski klub Hedona je okružen vinogradima koji će poslužiti kao savršena kulisa za gourmet uživanje u svakom dijelu godine.
Osim velikog izbora vina, osvojit će vas tradicionalna jela s inovativnim interpretacijama. To je restoran kojem svoju naklonost poklanjaju svi oni koji su željni vrhunske hrane uz ugodan ambijent, a postao je i stalna adresa za nove parove koji svoj veliki dan vjenčanja žele ovjekovječiti upravo na ovoj adresi - G.Kromolj 9, gdje se krije Wine Club Hedona.
* * *
Naslovna fotografija: @mimiarr
TEKST: Adelisa Mašić
Nakon jučerašnjeg dana koji je bio rezervisan za kreativnost i pravljenje vijenca, 8. dan Bonjour Edit izazova vraća nas u kuhinju, ali bez komplikacija i bez puno posuđa.
Danas pravimo brzi desert. Onaj koji se sprema u par koraka, bez pečenja, bez čekanja i bez razmišljanja o kalorijama. Samo mala slatka pauza, bez stresa i bez grižnje savjesti.
Tiramisu je savršen izbor: poznat, lagan i uvijek dobra ideja, ali u verziji bez jaja, koja je jednostavnija za pripremu. Ovo je desert za trenutke kada ti se jede nešto slatko, ali ne želiš provesti sat vremena u kuhinji. Ili kada želiš počastiti sebe ili goste, nečim provjerenim, a brzina je prioritet.
Tiramisu bez jaja – gotov za 10 minuta
Sastojci:
200 g piškota
250 g mascarpone sira
3 dl slatkog vrhnja
50 g šećera u prahu
2 dl jake crne kafe
1 dl ruma (po želji)
kakao u prahu
Priprema:
Mascarpone sjedinite sa šećerom u prahu dok ne dobijete glatku kremu. Slatko vrhnje posebno istucite u čvrst šlag i lagano ga, ručno, umiješajte u mascarpone.
Foto: @vogue_cafe__
U posebnoj posudi pomiješajte kafu i rum. Piškote kratko umačite u tu mješavinu i slažite ih na dno posude ili kalupa. Preko prvog sloja piškota rasporedite polovinu kreme, zatim ponovite postupak s još jednim slojem piškota i završite ostatkom kreme. Površinu poravnajte i obilno pospite kakaom.
Foto: @vogue_cafe__
Tiramisu možete staviti u frižider na nekoliko sati kako bi se stegao, ali ako nemate strpljenja, sasvim je u redu uživati u njemu i ranije, više “na kašiku” nego za rezanje.
Mali ritual dana
Dan 8 nije o savršenom desertu, nego o tome da sebi dozvoliš nešto slatko bez osjećaja da si 'pretjerala'. Brzi recepti imaju tu prednost da ne traže planiranje, samo odluku.
Ako želiš, zabilježi današnji trenutak u našem free mjesečnom kalendaru. Jedna fotografija deserta, kuhinjskog pulta ili samo bilješka da si danas sebi napravila mali slatki predah sasvim je dovoljna.
I za kraj, kao mali znak pažnje, na kraju Bonjour Edit serijala čeka i giveaway: Bonjour notes i limitirana Bonjour tote torba, za sve one koje su ovih 15 dana birale male rituale. Za učešće je potrebno samo da ispuniš kratki Forms koji smo podijelili u prvom tekstu serijala.
Vidimo se sutra, u novom Bonjour Edit izazovu!
Foto: @vogue_cafe__
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!