Sarajevo Film Festival ovogodišnji domaćin nagrade 'Audentia' za podršku ženama u filmu

EVENT
27.7.2020.

Sarajevo Film Festival ove godine bit će domaćin dodjele nagrade 'Audenti'a za najbolju redateljicu, koja će biti dodijeljena peti put, a utemeljilo ju je Vijeće Evrope i njezin fond Eurimages s ciljem promoviranja ravnopravnosti spolova u europskoj filmskoj industriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Audentia' reprezentira “hrabrost” i “odvažnost”, osobine koje su važne u karijeri filmske redateljice. Stoga i Eurimages želi odati priznanje ženama koje su režiju odabrale za životni poziv, čineći istovremeno svoj posao vidljivijim i inspirirajući druge žene da slijede njihove korake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pored statuete koju je dizajnirala umjetnica Ewa Rossano, dobitnici pripada i novčana nagrada u iznosu od 30 000 eura. Na 26. Sarajevo Film Festivalu petu laureatkinju Audentie izabrat će tročlani žiri, a imena članova bit će uskoro objavljena. Nagrada će biti dodijeljena redateljici dugometražnog filma iz jednog od programa ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, kao podrška za njezin sljedeći film.

Audentia je prvi put dodijeljena 2016. godine na Istanbul Film Festivalu, a čast da je prva ponese pripala je rumunjskoj redateljici Anci Damian za film “The Magic Mountain”. U narednim godinama domaćini dodjele bili su filmski festivali u Locarnu (2017), Torontu (2018) i Göteborgu (2019), a priznanje su ponijele Valérie Massadian za film “Milla”, Aäläm-Wärque Davidian za film “Fig Tree” te Mia Engberg za ostvarenje “Lucky One”.
Zbog angažmana na polju borbe za jednakost spolova u filmskoj industriji, Sarajevo Film Festival ima čast da ove godine bude domaćin nagrade Audentia.
Sarajevo Film Festival je i potpisnik povelje 5050X2020 za ravnopravnost spolova u filmskoj industriji.

Na crvenom tepihu Sarajevo Film Festivala

EVENT , 27.7.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Promotivni članak

Foto by:

Promo

Podijeli:

Posljednje objavljeno