Pogled na život iz drugačije perspektive donosi neprocjenjivu podršku Sarajevo Film Festivalu i rodnoj ravnopravnosti -...

Pogled na život iz drugačije perspektive donosi neprocjenjivu podršku Sarajevo Film Festivalu i rodnoj ravnopravnosti

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

EVENT
17.8.2022.

Mastercard je već osmu godinu zaredom uz Sarajevo Film Festival, neprocjenjivi filmski događaj koji povezuje cijelu regiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Mastercard film predstavlja važnu passion kategoriju, a kinematografija moćno sredstvo za ukazivanje na važne društvene teme i stvaranje prilika za pozitivne promjene u društvu, dok su šira inkluzija i jednake prilike za sve globalni prioriteti kompanije. Rodna ravnopravnost je imperativ za izgradnju prosperitetnih i inkluzivnih ekonomija kako bi svi imali priliku da se edukuju i napreduju, a Sarajevo Film Festival je upravo prilika da svoje napore pretvorimo u praksu i pogledamo život iz drugačije perspektive.

Promjena svijesti samog društva u pravcu rodne ravnopravnosti je dugotrajan proces, ali svaki uloženi napor ka željenim promjenama itekako čini razliku i inspiriše na velike korake. Kada je u pitanju  tematika rodne ravnopravnosti Mastercard je duboko posvećen kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou. Pružiti ženama više prilika i mogućnosti je od krucijalne važnosti za cijelo društvo jer studije pokazuju da oni sistemi u kojima je zastupljen veći broj žena na pozicijama donosilaca odluka dostižu bolje rezultate i kreativnije rješavaju probleme i zato Mastercard podržava i praktikuje rodnu ravnopravnost i širu inkluziju na svakom koraku. S tim u vezi, i ove festivalske godine Mastercard ima za cilj staviti poseban fokus na žene rediteljice i uopšte žene u filmskoj industriji, jer filmske umjetnice zaslužuju više pažnje i veću podršku.

 Upravo u tom svjetlu Mastercard je drugu godinu zaredom sponzor Specijalne nagrade za promicanje rodne ravnopravnosti koja će biti dodijeljena rediteljici debitantkinji. U konkurenciji za nagradu nalazi se 11 debitantskih filmova rediteljica iz različitih festivalskih programa, a nagradni fond koji je osigurala kompanija Mastercard iznosi 7,500 eura. U žiriju za Specijalnu nagradu za promicanje rodne ravnopravnosti 28. Sarajevo Film Festivala su rediteljica, videoumjetnica, istraživačica Marta Popivoda, rediteljica Selma Spahić i producent i scenarist Miguel Valverde.

SFF je prepoznao kompaniju Mastercard kao savršenog partnera za uspostavljanje ovakve nagrade koja već prelazi u tradicionalno priznanje Festivala, jer zajedno SFF i Masterdcard dijele viziju da se kroz umjetnost i stvaralaštvo može doprinijeti stvaranju inkluzivnijeg i pravednijeg društva, komunicirajući važne životne teme kroz film.

Još jedna važna tema koja se također tiče žena u filmskoj industriji i njihovom osnaživanju bit će predmet razgovara na panelu pod nazivom „Ženska solidarnost u filmskoj industriji: Kako do nje?“ koji organizuju Sarajevo Film Festival i Mastercard u sklopu CineLink Talksa, konferencijskog dijela Industry programa Sarajevo Film Festivala. Panel će biti održan u Hotelu Europe, 18. augusta od 16 do 17 sati. Na panelu će učestvovati rediteljice Teona Mitevska (Sjeverna Makedonija) i Marta Popivoda (Srbija), producentica Anamaria Antoci (Rumunija) i casting direktorica Timka Graho (BiH). Razgovor će moderirati Amra Bakšić Čamo, producentica i voditeljica CineLinka.

Mastercard želi svim posjetiocima da istinski uživaju u festivalskim danima, te poziva sve ljubitelje filmske umjetnosti da pored projekcija prate i sjajne panele i razgovore u okviru CineLink Talks programa.

***
Naslovna fotografija: Mastercard PR

Povezani članci

Najpopularniji članci