Sarajevo: Događaji koje možete posjetiti u ovom mjesecu - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Sarajevo: Događaji koje možete posjetiti u ovom mjesecu

Tekst:

Nevena Divčić

EVENT
7.5.2024.

Sunčani dani i lijepo vrijeme koje smo dugo najavljivali konačno su tu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Želimo ih maksimalno iskoristiti, a pored šetnje, kafe i odmaranja na našim lijepo uređenim balkonima, to ćemo najbolje uraditi na ulicama grada.


Foto: Narodno pozorište Sarajevo


Kultura na ulice

Simbolično i prikladno za naš uvod u ovu priču. Ono što nikako ne smijete propustiti u narednom periodu je repertorar 3. izdanja specijalnog programa NPS "Kultura na ulice 2024".


Foto: Narodno pozorište Sarajevo


10. maja nemojte propustiti "All that Jazz" koncert operu, a repertoar nadolazećih događaja donosimo na linku ispod.
 


Maj je blistav i u zatvorenom prostoru Narodnog pozorišta Sarajevo, a iz repertoara se posebno izdvajaju drama "Svijet mogućnosti" i koncert "Carmina Burana", kao i predstava "Madama Butterfly".


Foto: Narodno pozorište Sarajevo


U SARTR - u, pored već od ranije poznatih predstava, ovaj put izdvajaju se „Bio je lijep i sunčan dan“ Tanje Miletić, „Mjera za mjeru“ po djelu Williama Shakespearea i „Stotinu malih smrti“ Semezdina Mehmedinovića.

Ako već niste, u intimnom prostoru Kamernog teatra ovog mjeseca imate nekoliko prilika za gledanje dobro poznatih predstava „Sin“, „Majka“ i „Malograđanska svadba“.

O mjuziklu „Pinokio“ održanom na daskama Pozorišta mladih Sarajevo, u danima iza nas se mnogo govorilo te smo sigurnu da su pohvale stigle i do vas. Ako ste ga propustili obradovat će vas termini za gledanje mjuzikla 18. i 19. 5.

 U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u periodu od 14. do 19. 5. obratite pažnju na izložbu i promociju knjige Zorana Milišića, „Putovanje u beskonačnost“.

"Moja putovanja kroz Nepal, Tibet i Himalaje, koja kulminiraju na svetoj planini Kajlaš, uhvaćena su u živopisnim detaljima, odražavajući potragu ne samo za pejzažima, već i za unutrašnjim otkrićem.

Iz mojih ranijih projekata kao što su "Mirrors of Me" i "Innocence", istraživao sam univerzalnu vezu koja nas sve povezuje - izvan rase, vjerovanja ili statusa. Ove fotografije su više od slika; oni su potraga za razumijevanjem, istraživanje naše zajedničke ljudskosti u svijetu koji se često osjeća nepovezanim i umjetnim. Putovanje u beskonačnost je poziv da pronađemo jasnoću u tišini, da vidimo svijet – i sebe – novim očima.
“ – napisao je Zoran na Instagramu.

 Festival ženskog zdravlja je događaj u Domu mladih za koji u svojim planerima trebate označiti 11. 5. a istog dana hiljade ljudi na ulicama Banja Luke, Mostara, Sarajeva i Tuzle će ujediniti ljubav prema muzici.

 Na događajima u Sarajevu, Banja Luci, Tuzli i u Mostaru će nastupiti svjetski poznati umjetnici:

  • OXIA, Kastel Banja Luka
  • Henry Saiz, plato Pozorišta mladih Sarajevo
  • Musumeci, Mostar
  • Nipplepeople, Soni Trg Tuzla.

* * *
Naslovna fotografija: @jessinowo

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno