Bonjour.vodič: 5 kulturnih događanja u Sarajevu koja vrijedi posjetiti ovaj mjesec - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Bonjour.vodič: 5 kulturnih događanja u Sarajevu koja vrijedi posjetiti ovaj mjesec

Tekst:

Emina Smaka

BONJOUR.VOLI
10.5.2022.

Ako često čujete ili i sami izgovarate rečenicu: ,, U ovom gradu se ništa ne dešava!“ Bonjour.vodič je tu da vas uvjeri u suprotno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U toku zime smo kreirali i vodič za kako provesti jedan cijeli dan u Sarajevu, te smo ubrojali najrazličitije aktivnosti, od omiljenih kafića do kina, ali i malih putovanja na obližnje planine. Ovaj vodič je nešto drugačiji, ali isto tako zabavan. Naime, istražili smo koja to kulturna dešavanja možemo pratiti ovog mjeseca u glavnom gradu BiH. Sigurni smo da će vas ova lista dešavanja oduševiti, te da ćete imati problem samo kako pronaći dovoljno vremena za prisustvovanje svim zanimljivim događajima. Krenimo! 


Foto: Pexels.com


Narodno pozorište Sarajevo 

Krećemo u ovo putovanje s jednom od najbitnijih kulturnih institucija u Sarajevu – Narodnim pozorištem. Od mnogih predstava koje možete pogledati ovaj mjesec, mi izdvajamo 2 događaja. Jedan je od njih je projekat koji počinje u 5. mjesecu, a trajat će do 10. mjeseca ove godine. Riječ je o projektu – Kultura na ulice.
Predviđeno je da program bude otvoren 13.5. kada će biti predstavljena izložba grafika Ensara Hadžića, kao i likovna kolonija studenata Akademije likovnih umjetnosti. Također, na dan otvaranja programa bit će upriličeni nastupi mladih DJ-eva u organizaciji BAM-C. Predstava koju predlažemo za ovaj mjesec je ona zasnovana na knjizi Orhana Pamuka – Snijeg, koja je titlovana i na engleski jezik. 

 

Foto: Narodno pozorište Sarajevo 
 

Umjetnička galerija BiH

Od 9.5. do 23.5. u Umjetničkoj galeriji u Sarajevu bit će upriličena izložba naziva - Četiri bosanska grafičara. Izložba je jedan od sadržaja Osme internacionalne konferencije "Sarajevo i svijet". Umjetnici koji izlažu svoje radove na izložbi su Denis Haračić, Matei Osenk, Amer Hadžić i Salem Pezić.


Foto: Umjetnička galerija BiH


Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu

Muzička akademija u Sarajevu će i ove godine održati festival Majske muzičke svečanosti, koje ove godine broji 15. izdanje. Jednomjesečni program će obuhvatiti šesnaest izuzetnih koncerata će se održati od 10.5. – 10.6.2022. godine. Foto: Muzička akademija u SarajevuSarajevo Photography Festival  

Festival o kojem se mnogo govorilo zadnjih dana će održati revijalni program od 13.-15.5. 2022. u Sarajevskoj Vijećnici. Uz izložbu finalista i pobjednika festivala, posjetioci će moći prisustvovali panelima i radionicama, te se opustiti uz after party u clubu Mash.  

 

* * *
Naslovna fotografija: Pexels.com
 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno