TEKST: Nevena Divčić

DATUM OBJAVE: 1.8.2024.

Prvo zapišite adresu: Kovači, 20.


Ulica u kojoj se nalaze Čajdžinica Džirlo i Ministry of Ćejf, tako je... Caffe Behut (znamo koju pjesmu ste odmah zapjevušili i to u dobro poznatom ritmu) je nedavno otvoreni lokal u čiji interijer i vibe smo se odmah zaljubili.




Unutra vlada cozy atmosfera, a cijelim prostorom dominiraju jarke boje. Žuta, zelena, plava, crvena...

Znamo da ste već na prvi pogled poželjeli fotografije u nekoliko uglova ovog prostora. Vedro okruženje i lokacija čine ga idealnim izborom za dnevne kafe s prijateljima, naročito ako želite biti u srži dobre energije grada.




No, njegov interijer čini ga jednako poželjnim mjestom za dvoje. Romantični detalji, lampa i boje ukazuju na to da će se ovdje voditi neki od najljepših razgovora.




Koga vi ovdje vodite?

* * *
Foto: @behut_cafe


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!