TEKST: Nevena Divčić
DATUM OBJAVE: 1.8.2024.
Prvo zapišite adresu: Kovači, 20.
Ulica u kojoj se nalaze Čajdžinica Džirlo i Ministry of Ćejf, tako je... Caffe Behut (znamo koju pjesmu ste odmah zapjevušili i to u dobro poznatom ritmu) je nedavno otvoreni lokal u čiji interijer i vibe smo se odmah zaljubili.

Unutra vlada cozy atmosfera, a cijelim prostorom dominiraju jarke boje. Žuta, zelena, plava, crvena...
Znamo da ste već na prvi pogled poželjeli fotografije u nekoliko uglova ovog prostora. Vedro okruženje i lokacija čine ga idealnim izborom za dnevne kafe s prijateljima, naročito ako želite biti u srži dobre energije grada.



No, njegov interijer čini ga jednako poželjnim mjestom za dvoje. Romantični detalji, lampa i boje ukazuju na to da će se ovdje voditi neki od najljepših razgovora.

Koga vi ovdje vodite?
* * *
Foto: @behut_cafe
TEKST: Adelisa Mašić
Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.
Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.
Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:
Priprema:
U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so.
Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.
Foto: @lottastichler
Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 
Foto: @meljorino
Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.
Foto: @meljorino
Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije.
Foto: @meljorino
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!