TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 30.3.2023.
Nove foodie lokacije smještene unutar granica Bosne i Hercegovine nerijetko ukradu našu pažnju, a upravo jedna takva tema je naše današnje Gourmet rubrike.
Naime, sarajevska gurmanska scena bogatija je za još jedan restoran s japanskom kuhinjom. Riječ je o sushi baru pod nazivom Arigato koji je ušuškan na adresi Hamdije Kreševljakovića na Čobaniji. Restoran s popularnim japanskim jelima koja potpisuju Almir Mukača i Kenan Hasković svoja vrata je otvorio prošloga tjedna, a što sve možete pronaći na jelovniku kao i koja jela biste trebali probati otkrio nam je Almir u nastavku.
Arigato tim
Japanska kuhinja ima posebno mjesto na svjetskoj gastronomskoj sceni. Kako je nastala ideja za Suhi Bar Arigato?
Sarajevo i BiH treba jednu renesansu u gastronomskoj ponudi. Kenan Hasković i ja smo željeli da doprinesemo boljoj ponudi kada je hrana u pitanju i logičan slijed je bio sushi, jer je i Kenan sushi majstor koji veoma dobro poznaje ovu vrstu kuhinje.
Što se sve krije na jelovniku vašeg restorana te koje biste izdvojili jelo kao preporuku za naše čitatelje?
Kenan Hasković i ja smo kreirali menu koji je malo drugačiji, jer je fokusiran na sushi. Imamo i male porcije kako bi naši gosti mogli probati što više ukusa. Pored sushija imamo u ponudi ramen, miso supu, proljetne rolnice i pečene škampe. Meni je jednostavan i svako može ponešto za sebe da izabere.
Naša preporuka je da gosti traže preporuku od naših sushi majstora koji će ih usmjeriti ka onome što bi im najviše odgovaralo. Arigato je jedinstven po tome što je koncept barskog tipa, što znači da je kuhinja otvorena i sushi majstor pred gostima mota sushi.
Sigurni smo da sladokusce zanimaju i deserti uz koje će zasladiti nepce, stoga koja sve slatka jela možemo pronaći u Arigatu?
Nema slatkih jela. Imamo odlične komšije So i čokolada u kojem naši gosti mogu naći odlične kolače :)
Za ljubitelje tradicionalne kuhinje koji se još nisu susreli s okusima japanskih specijaliteta, koja biste jela preporučili?
Imamo opciju sushija sa pečenim škampima i taj sushi smo nazvali Arigato roll koji je ujedno i najpopularniji.
Za kraj, možete li nam otkriti neke od planova za ovu godinu?
Plan je da se kao tim uhodamo i da usavršimo naš sistem i menu, a imamo i nekih još planova o kojima ćemo neki drugi put.
* * *
Foto: Aida Slamnik
TEKST: Bonjour.ba/PR
Sa velikim entuzijazmom očekujemo još jedno uspješno izdanje festivala, koje će dodatno učvrstiti poziciju Sarajeva kao centar fotografije i umjetnosti.
Ovaj, već renomirani, Sarajevo Photography Festival slavi umjetnost fotografije i okuplja fotografe iz cijelog svijeta. Od svog osnivanja 2022. godine, festival je privukao radove iz gotovo 60 zemalja, potvrđujući svoj status jednog od najvećih događaja za fotografe u regionu.
Prošle godine, festival je obilježio svoj prvi jubilej sa izuzetnim odzivom i kvalitetom radova, a ove godine se radujemo još uspešnijem izdanju.
Ove godine, donosimo vam ekskluzivne informacije o žiriju sastavljenom od međunarodnih lidera iz svijeta fotografije, vizionarskih umjetničkih direktora, renomiranih kuratora i utjecajnih glasova koji oblikuju globalni vizuelni pejzaž.
Sa njihovim oštrim okom, dubokom stručnošću i nezamjenjivom strašću za fotografiju, zadatak pred njima neće biti lak! Ovaj moćni žiri odabrat će najimpresivnije radove za 2025. godinu.
Bezvremenska ikona
Alessia Glaviano je šefica Global PhotoVogue i direktorka PhotoVogue Festival. Alessia je ključna figura u oblikovanju vizuelnog identiteta Vogue Italia.
Njen rad ima ogromni uticaj na globalnu fotografiju. Alessia je posvećena podsticanju novih talenata i redefinisanja granica fotografije u modnoj industriji.
Odvažna vizionarka
Marina Paulenka, sa više od 17 godina iskustva u umjetničkoj direkciji, trenutno vodi izložbeni program u Fotografiska Berlin, promovišući nedovoljno zastupljene umjetnike.
Njene kuratorske prakse su nagrađivane na svjetskoj sceni. Marina je poznata po svom radu koji istražuje društvene teme i pruža platformu za kritičke i provokativne umjetničke izraze.
Snaga kulture
Irfan Hošić je osnivač Centra za savremenu kulturu KRAK i direktor Fondacije Revizor. Irfan je priznat kuratorski stručnjak koji je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Venecijanskom bijenalu. Njegov rad ima uticaj i na lokalnu i na globalnu umjetničku scenu.
Irfan je također autor i akademski radnik, koji aktivno doprinosi teoriji umjetnosti i dizajna.
Moćna pripovjedačica
Kiana Hayeri je nagrađivana fotoreporterka sa fokusom na migracije i identitet. Kiana je poznata po svom senzibilnom pristupu i radu sa The New York Times-om. Njene fotografije donose snažne priče o krizama i ljudskim iskustvima.
Kiana je posvećena istraživanju tema rata, identiteta i ljudskih prava, dokumentujući neispričane priče sa terena.
Pozivamo sve ljubitelje fotografije da se pridruže i budu dio ovog izuzetnog događaja, jer nas čekaju nevjerojatni radovi, inspirativni učesnici i izuzetno važna međunarodna platforma za sve umjetnike.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!