TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 30.3.2023.

Nove foodie lokacije smještene unutar granica Bosne i Hercegovine nerijetko ukradu našu pažnju, a upravo jedna takva tema je naše današnje Gourmet rubrike.


Naime, sarajevska gurmanska scena bogatija je za još jedan restoran s japanskom kuhinjom. Riječ je o sushi baru pod nazivom Arigato koji je ušuškan na adresi Hamdije Kreševljakovića na Čobaniji. Restoran s popularnim japanskim jelima koja potpisuju Almir MukačaKenan Hasković svoja vrata je otvorio prošloga tjedna, a što sve možete pronaći na jelovniku kao i koja jela biste trebali probati otkrio nam je Almir u nastavku.


Arigato tim



Japanska kuhinja ima posebno mjesto na svjetskoj gastronomskoj sceni. Kako je nastala ideja za Suhi Bar Arigato?

Sarajevo i BiH treba jednu renesansu u gastronomskoj ponudi. Kenan Hasković i ja smo željeli da doprinesemo boljoj ponudi kada je hrana u pitanju i logičan slijed je bio sushi, jer je i Kenan sushi majstor koji veoma dobro poznaje ovu vrstu kuhinje.





Što se sve krije na jelovniku vašeg restorana te koje biste izdvojili jelo kao preporuku za naše čitatelje?

Kenan Hasković i ja smo kreirali menu koji je malo drugačiji, jer je fokusiran na sushi. Imamo i male porcije kako bi naši gosti mogli probati što više ukusa. Pored sushija imamo u ponudi ramen, miso supu, proljetne rolnice i pečene škampe. Meni je jednostavan i svako može ponešto za sebe da izabere.





Naša preporuka je da gosti traže preporuku od naših sushi majstora koji će ih usmjeriti ka onome što bi im najviše odgovaralo. Arigato je jedinstven po tome što je koncept barskog tipa, što znači da je kuhinja otvorena i sushi majstor pred gostima mota sushi.





Sigurni smo da sladokusce zanimaju i deserti uz koje će zasladiti nepce, stoga koja sve slatka jela možemo pronaći u Arigatu?

Nema slatkih jela. Imamo odlične komšije So i čokolada u kojem naši gosti mogu naći odlične kolače :)





Za ljubitelje tradicionalne kuhinje koji se još nisu susreli s okusima japanskih specijaliteta, koja biste jela preporučili?

Imamo opciju sushija sa pečenim škampima i taj sushi smo nazvali Arigato roll koji je ujedno i najpopularniji.


Za kraj, možete li nam otkriti neke od planova za ovu godinu?

Plan je da se kao tim uhodamo i da usavršimo naš sistem i menu, a imamo i nekih još planova o kojima ćemo neki drugi put.


* * *
Foto: Aida Slamnik


Bonjour

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

TEKST: Adelisa Mašić

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.

Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.

 



Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:

  • 1 kg mekog brašna
  • 1 svježi kvasac
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 4 velike kašike kisele pavlake
  • 500 ml toplog mlijeka
  • 150 ml ulja
  • 130 g margarina
  • 2 jaja


Priprema:

U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so. 

 



Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.


kiflice1bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 


kiflice6bonjour_ba

Foto: @meljorino

Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.


kiflice5bonjour_ba

Foto: @meljorino

Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije. 

Foto: @meljorino


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!