Sarajevo ima novu foodie lokaciju koja će oduševiti ljubitelje japanske kuhinje - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Sarajevo ima novu foodie lokaciju koja će oduševiti ljubitelje japanske kuhinje

Tekst:

Ana Rotim

GOURMET
5.4.2023.

Nove foodie lokacije smještene unutar granica Bosne i Hercegovine nerijetko ukradu našu pažnju, a upravo jedna takva tema je naše današnje Gourmet rubrike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Naime, sarajevska gurmanska scena bogatija je za još jedan restoran s japanskom kuhinjom. Riječ je o sushi baru pod nazivom Arigato koji je ušuškan na adresi Hamdije Kreševljakovića na Čobaniji. Restoran s popularnim japanskim jelima koja potpisuju Almir MukačaKenan Hasković svoja vrata je otvorio prošloga tjedna, a što sve možete pronaći na jelovniku kao i koja jela biste trebali probati otkrio nam je Almir u nastavku.


Arigato timJapanska kuhinja ima posebno mjesto na svjetskoj gastronomskoj sceni. Kako je nastala ideja za Suhi Bar Arigato?

Sarajevo i BiH treba jednu renesansu u gastronomskoj ponudi. Kenan Hasković i ja smo željeli da doprinesemo boljoj ponudi kada je hrana u pitanju i logičan slijed je bio sushi, jer je i Kenan sushi majstor koji veoma dobro poznaje ovu vrstu kuhinje.

Što se sve krije na jelovniku vašeg restorana te koje biste izdvojili jelo kao preporuku za naše čitatelje?

Kenan Hasković i ja smo kreirali menu koji je malo drugačiji, jer je fokusiran na sushi. Imamo i male porcije kako bi naši gosti mogli probati što više ukusa. Pored sushija imamo u ponudi ramen, miso supu, proljetne rolnice i pečene škampe. Meni je jednostavan i svako može ponešto za sebe da izabere.

Naša preporuka je da gosti traže preporuku od naših sushi majstora koji će ih usmjeriti ka onome što bi im najviše odgovaralo. Arigato je jedinstven po tome što je koncept barskog tipa, što znači da je kuhinja otvorena i sushi majstor pred gostima mota sushi.

Sigurni smo da sladokusce zanimaju i deserti uz koje će zasladiti nepce, stoga koja sve slatka jela možemo pronaći u Arigatu?

Nema slatkih jela. Imamo odlične komšije So i čokolada u kojem naši gosti mogu naći odlične kolače :)

Za ljubitelje tradicionalne kuhinje koji se još nisu susreli s okusima japanskih specijaliteta, koja biste jela preporučili?

Imamo opciju sushija sa pečenim škampima i taj sushi smo nazvali Arigato roll koji je ujedno i najpopularniji.


Za kraj, možete li nam otkriti neke od planova za ovu godinu?

Plan je da se kao tim uhodamo i da usavršimo naš sistem i menu, a imamo i nekih još planova o kojima ćemo neki drugi put.


* * *
Foto: Aida Slamnik

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno