TEKST: Nevena Divčić
DATUM OBJAVE: 31.10.2024.
1.11. je dakle došao je trenutak da vam pomognemo da popunite svoj planer za ovaj mjesec.
Kroz Bonjour rubriku Event kroz proteklih godinu dana vam je postalo jasno koliko se trudimo provesti vas kroz skrivene dragulje Sarajeva i na vrijeme vas obavijetiti o važnim i interesantnim događajima u Sarajevu. Naš cilj je da sve manje izgovarate "nema se šta raditi u Sarajevu" i da teatarske stolice i stolovi u cool lokalima budu popunjeni do zadnjeg mjesta, a karte rasprodane mnogo prije nego što biste pomislili da će se to desiti.
I ovog mjeseca donosimo vam različite prijedloge te vjerujemo da će svako pronaći nešto za sebe. Pored događaja koje mi izdvojimo svakako provjerite i linkove naznačene unutar članka kako biste mogli vidjeti cijeli repertoar svakog od navedenih pozorišta ili detalje o pomenutim događajima.
Koncerti
Izdvojit ćemo dva koncerta u ovom mjesecu koja imaju nešto zajedničko - Sarajevsku filharmoniju.
9.11. budite u Domu mladih na zajedničkom koncertu Sarajevske filharmonije i Helem Nejse. Ovaj jedinstveni kulturni događaj ne želite propustiti!
Foto: @helemnejse.oficijelni
15.11. rezervišite za Slušaj drugačije i Sarajevsku filharmoniju. Govoreći o koncertima ovog mjeseca nikako nemojte propustiti biti dio još jedne Jazz Fest Sarajevo priče. Ovdje vam donosimo više detalja.
Baletne izvedbe i predstave
Romeo i Julija
14. novembra u 19:30h.
"Ovaj balet odaje počast svim mladim ljudima i ljubavnicima koji su izgubili živote u pokušaju da pobjegnu od bilo kakve vrste sukoba." - Davide Bombana, koreograf.
Foto: NPS
Uhvati zeca
Već smo vam reklii da se za ovu predstavu traži karta više. Ulovite svoju kartu za termin 4. novembra u 19:30h.
Foto: NPS
Održiva kreativnost
Deveti OREA Art Market održat će se 10. novembra 2024. godine u Hotelu Holiday u Sarajevu. Ovaj jedinstveni prodajni sajam rukotvorina namijenjen je svim generacijama te će okupiti 43 kreativca iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.
Kao i svaki put do sada, očekuje vas fantastična i bogata ponuda ručno rađenih proizvoda – od odjeće, obuće i torbi, preko nakita i modnih dodataka, do dječijih igračaka. Da Art Market postaje prepoznatljivo mjesto susreta kreativnosti i održivosti, govori i činjenica da sve više kompanija, međunarodnih institucija i regionalnih brendova prepoznaje značaj ovog događaja.
Ove godine se očekuje najveći broj regionalnih izlagača, njih 19, među kojima su Ants, Bowtie Wooden Style, BokaJok Ceramics, A.Rachine, BYD atelier, Link by Ogi, Maja Knez Design, Svetlana Vukov dizajn, Wood U colorYourself i mnogi drugi.
Izložba
U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine ne propustite retrospektivnu izložbu slika Halila Tikveše, jednog od najistaknutijih bosanskohercegovačkih umjetnika. Izložba traje do 28.12. 2024. godine i ne preporučuje se osobama mlađim od 14 godina zbog seksualno eksplicitnog sadržaja.
* * *
Za još više aktuelnosti savjetujemo vam da redovno pratite Bonjour rubriku Event kako nikada ne biste propustili aktuelne događaje u sedmici ili tog vikenda.
* * *
Naslovna fotografija: @amina__cengic
TEKST: Bonjour.ba
Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.
Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba.
Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić
U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja
Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?
Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm.
Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.
Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.
Malo začina za uspomenu
Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.
Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.
Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!