TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 1.6.2024.
U svijetu gastronomije, neki okusi postaju ikonični, osvajajući nepca sladokusaca diljem svijeta.
Jedan od tih kulinarskih remek - djela je San Sebastian cheesecake, čije ime odjekuje kao simbol savršenstva u svijetu slatkih delicija. Ovaj kolač, poznat i kao burnt cheesecake, zavoljet ćete zbog njegove kremaste teksture i bogatog okusa.
San Sebastian cheesecake se priprema na nekonvencionalan način, bez korita ili kore, što mu daje jedinstvenu teksturu - kremasta je poput svile, ali istovremeno ima čvrstinu koja se savršeno stopi s karameliziranim vanjskim slojem. Taj kontrast između mekanog i hrskavog, slatkog i karameliziranog, čini ga jednim od najtraženijih i najomiljenijih deserta diljem svijeta.
Tako je jednostavan, a opet tako nezaboravan. Svojim jedinstvenim okusom, postao je jedna od omiljenih delicija mnogima koji su ga kušali, kao i jedna od delicija koja je zagolicala maštu svima koji ga još nisu probali.
Sada ga možete kušati i u Mostaru, u cafe baru „Kafić“, adresi Krešina bb. Ovdje, gourmet entuzijasti i insajderi imaju priliku doživjeti čaroliju San Sebastian cheesecakea, a pri tome i uživati u ugodnom ambijentu, okruženi prirodom.
@mia.neziri Love it! ? #sansebastian #sansebastiancheesecake #cake #sweet #food #mostar #bih #bosniaandherzegovina #balkan #balkanfyp #bosna #viral #trending #fyp #fy #foryou ♬ MILLION DOLLAR BABY (VHS) - Tommy Richman
* * *
Naslovna fotografija: @edalitarifler
TEKST: Ilda Lihić-Isović
Cheesecake s jagodama je odgovor na pitanja koji desert pravite danas! vrate ravno u djetinjstvo?
Znate ono kad proljeće najzad ozbiljno pokuca na vrata, ne s kaputima na pola kopčanja i neodlučnim vremenskim prognozama, već s punim košarama jagoda na pijaci i mirisima koji nas. E pa, to je upravo taj trenutak i vrijeme je da ga proslavimo kako dolikuje… s cheesecake kolačem s jagodama.
Ovaj cheesecake s jagodama je kao da su se april i maj dogovorili da naprave desert iz snova, spoj kremaste raskoši, blago kiselkastog voća i podloge koja hrskavo pozdravlja svaki zalogaj.
Ne morate biti slastičar da biste ga uspjeli napraviti jer je recept za ovaj cheesecake s jagodama jednostavan, a rezultat izgleda kao da ste ga naručili iz fancy pekare s Instagram feeda.
Sastojci za cheesecake s jagodama
Za podlogu:
300 g mljevenog keksa
120 g otopljenog maslaca
Za kremu:
500 g krem sira
200 ml slatke pavlake za šlag
100 g šećera u prahu
1 kašičica ekstrakta vanilije
sok pola limuna
Za jagoda sloj:
300 g svježih jagoda
1–2 kašike šećera (po ukusu)
1 kašičica želatine + 2 kašike vode (ili 1 kesica želatina u prahu)
Priprema:
Podloga
Pomiješajte mljevene kekse i otopljeni maslac, dobro sjedinite i utisnite u kalup promjera 20–22 cm. Stavite u frižider da se stisne (barem 15 minuta) dok pravite kremu.
Krema
Mikserom umutite krem sir sa šećerom u prahu, vanilijom i limunovim sokom. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku u čvrst šlag, pa je lagano umiješajte u krem sir. Kada dobijete glatku i pahuljastu smjesu, nanesite je preko ohlađene podloge. Vratite u frižider na barem 1 sat.
Jagoda sloj
Jagode isjeckajte i stavite ih u šerpicu sa šećerom. Neka kratko prokuhaju dok ne puste sok i postanu mekane. U posebnoj posudici pomiješajte želatinu s vodom da nabubri, pa dodajte u vruće jagode i dobro promiješajte. Ostavite da se malo prohladi pa nježno prelijte preko kreme.
Vratite u frižider na barem 4–5 sati, idealno preko noći, da se sve lijepo stisne.
Mini trik: Ako želite dodatni glam momenat, pospite svježe jagode po vrhu cheesecake s jagodama prije serviranja ili dodajte listiće mente za onaj „ovo je iz restorana“ efekat.
Foto: @bakedbylaora
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!