Samusa x Plusminus fashion: Linija nakita koju možete nositi na nekoliko načina i koja krade simpatije formom i izradom...

Samusa x Plusminus fashion: Linija nakita koju možete nositi na nekoliko načina i koja krade simpatije formom i izradom

Tekst:

Bonjour.ba

MODNI DODACI
12.2.2021.

Još kada smo na društvenim mrežama ova dva domaća brenda vidjeli prve teasere o njihovoj suradnji, znali smo da želimo znati više detalja o liniji nakita koja spaja rad i viziju ova dva kreativca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plusminus Fashion modni je brend koji je prepoznatljiv po sintagmi mode i grafike, jednostavnosti, eleganciji i krojevima koji na suptilan način naglašavaju ženstvenost.
Samusa nakit karakterizira ručna izrada, igra formom te dizajn koji uvijek ima snažnu priču u pozadini.
Zato ne iznenađuje što je rezultat njihove suradnje upravo spoj linija, crteža i grafike koji će vas osvojiti na prvu i imati posebno mjesto u vašoj kutijici nakita.

Kada smo Tarika Musakadić, osnivača Samusa brenda pitali kako je došlo do njihove suradnje, odgovara: „Do saradnje je došlo na Eninu inicijativu, kada je u određenim segmentima prepoznala spoj kojim bi mogli doći do zajedničkog produkta i saradnje. Rado sam se odazvao i započeli smo kreiranje koje bi u formi nakita dopunilo Plusminus modne komade. Obzirom da se početak saradnje desio prije proglašenja pandemije, dinamika je bila neizvjesna. Nakon što su se stekli uslovi za koliko-toliko normalan rad, odlučili smo da skice pretvorimo u nakit i predstavimo proizvode.“

Eni Dujmović, dizajnerici Plusminus Fashion smo postavili isti upit, kao i što je bila inspiracija za ovu liniju nakita:
Uvijek idem tamo gdje me uzbuđenje vodi, onaj osjećaj kada vjeruješ da će nešto biti dobro, kad ti nadolaze ideje bez prestanka. Tako je za mene bilo i ovaj put, obzirom da sam uvijek u želji da ponudim i napravim nešto novo za svoje kupce. Samusa nakit za mene imao je vizualno primamljivu priču koja je u određenoj formi podsjetila na naše linije crteža i grafike. Taj princip izrade mi je bio interesantan i mislila sam da bi moglo funkcionisati u realizaciji, što se na kraju i ispostavilo. Tarik je fenomenalan saradnik i energije su nam se poklopile te je bilo vrlo jednostavno doći do svih dogovora i realizacije.

Inspiracija je išla u dva smjera i te su zbog toga tu dvije kolekcije u tri varijacije. Prosto nismo mogli da se odlučimo šta je bolje te smo odlučili realizovati oboje.
Prva kolekcija nosi naziv Plusminus Line i zapravo potiče iz priče koja kroz dosadašnje kolekcije odjeće prati koncept Plusminus brenda, to su horizontalna i vertikalna linija koje predstavljaju plus i minus kao pojednostavljene simbole. Vertikalna linija koja predstavlja + te horizontalna kao -. Same forme kao takve veoma su čiste i jednostavne, izvorno svepostojane te odišu pričom i smislom. U kolekciji se nalazi nekoliko komada nakita: naušnice, prstenje, lančić. Cilj je bio potaknuti na kreativnost s načinom kako će se nakit nositi, svaki komad može se kombinovati na više načina, lančić recimo ima četiri pozicije za nošenje, svaki prsten je podesiv te se može nositi na svakom prstu ili gornjem dijelu prsta, naušnice se mogu birati i nositi obje iste ili dvije različite. Nakit je rađen u srebru 925 kombinacijom mašinskih i ručnih zanatskih tehnika, te je ručno bojen u bijelu ili crnu boju tehnikom hladnog emajliranja.

Druga kolekcija inspirisana je crtežima Plusminus saradnika, umjetnika Denisa Hračića. Forma crteža je stvorila oblik krajnjeg produkta kroz linije koje su na kraju sam okvir. Forma je realizovana na više načina pa imamo šuplje crteže od srebra ili ručno popunjene u crnu ili bijelu boju koje daju dojam većeg kontrasta. Kada su grafike oživjele u vidu malih fragmenata bilo ih je veoma lako postaviti u ulogu prstena, naušnica, lančića. Svi modeli pri svojoj izradi su polirani i platinirani kako bi što duže zadržali svoj izgled i kvalitet.

U narednim danima predstavit će i preostale artikle iz linije, a svoje favorite iz ove zanimljive suradnje možete naručiti preko Instagram ili Facebook stranice oba brenda: Plusminus Fashion ili Samusa. Nakit će već naredni ponedjeljak biti u prodaji u Samusa radnji u Sarajevu na adresi Mudželiti veliki br. 7.


***
Foto: Maja Topčagić
Model: Rea Jakopec
MUA: Naida Đekić
Studio: Purple Key

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno