TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 4.11.2016.
Voljeli biste ovaj vikend provesti u dragom društvu slušajući neke od najpoznatijih jazz umjetnika? Željeli biste se nasmijati na stand-up komediji u ugodnom ambijentu i pogledati predstavu koja okuplja sjajnu glumačku ekipu i tematiku dostojnu svjetskih kazališta? Za 11.mjesec, u Sarajevu su već najavljeni programi par zanimljivih predstava, festivala, kao i koncerata.
Kako bismo vam olakšali potragu, zamolili smo Samiru Poričanin-Petrešin, direktoricu Antene Sarajevo i autoricu bloga Prekardašijan da nam otkrije par cool događaja koje nipošto ne trebate propustiti ovaj mjesec. Pripremite olovke i vaše planere.
***
#1 Jazz Fest - 02.11. do 06.11.
Jazz Fest Sarajevo je definitivno događaj koji Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu čini boljim i ljepšim mjestom za život. Svjetska muzička i umjetnička elita dolazi na Festival i ove godine, a ja sam sretna što sam uspjela doći do ulaznica za neke od koncerata koji će biti održani. Iskreno se divim ekipi koja organizira Jazz Fest zbog njihove upornosti, ljubavi prema poslu koji rade i činjenice da su jedni od rijetkih koji ne prave kompromise kada su u pitanju profesionalni standardi.
#2 Predstave "Grupa TNT - Alan Ford” i Julije Cezar, redatelja Kokana Mladenovića
U kalendaru sam zaokružila i dvije predstave redatelja Kokana Mladenovića. Predstava "Grupa TNT - Alan Ford” po tekstu Predraga Lucića u Sarajevu će premijerno biti izvedena 12. novembra u Kamernom teatru 55. S nestrpljenjem čekam da vidim kako će likove iz ovog kultnog stripa odigrati glumci na sceni Kamernog.
U Narodnom pozorištu će 29. i 30. novembra biti odigrana predstava „Julije Cezar“ koju također redateljski potpisuje Kokan Mladenović. Ovaj Shakespearov komad nijedno beogradsko pozorište nije htjelo na svom repertoaru, predstava je podigla dosta prašine, ali je usprkos svemu zaživjela. Drago mi je što ćemo imati priliku da je pogledamo u Sarajevu. P.S. Dame, u predstavi igraju i sjajni Sergej Trifunović i Bane Trifunović.
#3 Stand – up komedija Peđa Bajović
Peđa Bajović u Amfiteatar Doma mladih stiže 24.novembra sa predstavom S NOGU* (*Sredstvo za protiv jugonostalgije i jugofobije). Inače, trenutno je aktuelno takmičenje najboljih stand-up komičara THE FUNNIEST PERSON IN THE WORLD, a upravo Pedja je ušao među 20 najsmješnijih ljudi na svijetu, pa iako nisam veliki poklonik stand - up komedije, obavezno ću otići da provjerim šta je to oduševilo svjetsku publiku i kritiku.
# 4 Koncert Tijane Dapčević u klubu Aquarius Vils
U klubu Aquarius Vils, jednom od mojih omiljenih mjesta u Sarajevu, 11. novembra će nastupiti Tijana Dapčević. Ova pjevačica je jedna od najpozitivnijih osoba koje sam upoznala i s kojom se rado družim svaki put kada je u Sarajevu. Ona na sceni daje 100% energije kako bi publika uživala na njenim nastupima. Moja ekipa i ja smo već u kalendaru zaokružili ovaj dan za dobar provod.
#5 Sarajevo Jazz Guerrila u clubu Monument
Sjajni muzičari benda Sarajevo Jazz Guerrilla ponedjeljak su vratili na mapu dešavanja u Sarajevu kao dan za jazz. Mislim da nema boljeg načina nego početak radne sedmice provesti u Clubu Monument.
Foto: Facebook
TEKST: Bonjour.ba
Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.
Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba.
Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić
U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja
Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?
Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm.
Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.
Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.
Malo začina za uspomenu
Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.
Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.
Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!