TEKST: Ilda Ilda

DATUM OBJAVE: 11.4.2025.

Od 11. do 13. travnja Rovinj ponovo postaje središte okusa, ideja i priča koje mijenjaju način na koji gledamo hranu. Četvrto izdanje Weekend Food Festivala vraća se s programom koji spaja vrhunske chefove, stručnjake i sve one kojima je hrana posao i strast.


U staroj Tvornici duhana, kroz panele, masterclassove, showcooking radionice i posebne događaje, susreću se znanje i užitak, struka i publika, profesionalci i entuzijasti. Na glavnu festivalsku pozornicu stižu velika imena svjetske gastro scene - Marco Pierre White, chef-ikona i prvi britanski chef s tri Michelinove zvjezdice, Jp McMahon, osnivač festivala Food on the Edge te Matt Orlando, pionir održive gastronomije, možda najpoznatiji po svom genijalnom restoranu Amass. Uz njih, Rovinj će ugostiti stotine sudionika iz regije i svijeta – chefova, vinara, proizvođača i vizionara.  
 

rovinj_Weekend Food Market_14_bonjour_ba

Jp McMahon   

rovinj_Weekend Food Market_17_bonjour_ba
Matt Orlando   


U dvorani se otvaraju i ključne teme industrije. Na panelu Od sela do hotela , Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Silvija Terlević, istarska poljoprivrednica i članica HPK, te Jeffrey Vella, korporativni kulinarski direktor Maistre, govorit će o povezivanju lokalne poljoprivrede s turističkim sektorom – i o tome kako domaće namirnice uvesti u vrhunske restorane.


rovinj_Weekend Food Market_27_bonjour_ba

rovinj_Weekend Food Market_25_bonjour_ba
 

U festivalskom restoranu Weekend Food x Noel by Ivan Temšić održat će se i predavanje Informatization of Restaurant Business , namijenjeno profesionalcima, koje vodi Davor Bienenfeld, vlasnik nekoliko vrlo uspješnih restorana. Predavanje istražuje kako moderni restorani transformiraju poslovanje putem digitalnih inovacija, fokusirajući se na sustave prikaza u kuhinji, komunikacijske alate u stvarnom vremenu i tehnologije "home automation" prilagođene ugostiteljstvu.   
 

rovinj_Weekend Food Market_10_bonjour_ba

Davor Bienenfeld    

rovinj_Weekend Food Market_12_bonjour_ba

Ivan Temšić


Na temelju konkretnih primjera bit će riječi o tome kako ti sustavi pojednostavljuju tijek rada, smanjuju pogreške i poboljšavaju koordinaciju između prednjeg i stražnjeg dijela restorana, u konačnici poboljšavajući iskustvo gostiju i operativnu učinkovitost. Ulaz na predavanje je slobodan.  
 

rovinj_Weekend Food Market_16_bonjour_ba

Luka Cinalli  
 

Za sve posjetitelje s festivalskom ulaznicom pripremljen je bogat raspored masterclassova i showcookinga u prostoru stare Tvornice duhana. Poseban dio programa, profesionalni masterclassovi, održat će se u Grand Park Hotelu Rovinj i u potpunosti su posvećeni barskom segmentu. Luca Cinalli, jedan od najcjenjenijih europskih barmena i Karlo Ferenčak, poznati hrvatski barmen i konzultant, donose teme od luksuznog doživljaja gosta do znanosti karbonizacije koktela. Na profesionalni program možete se prijaviti na službenoj stranici Festivala  
 

rovinj_Weekend Food Market_26_bonjour_ba
 

Weekend Food Festival ugostit će i Istra Natural, boutique festival jantarnih i prirodnih vina , na kojem će se predstaviti hrvatski i slovenski vinari. Bit će to rijetka prilika da se na jednom mjestu kušaju vina nastala tehnikama maceracije bijelih sorti i minimalne intervencije. Cijene degustacija dostupne su na službenoj stranici Festivala.    
 

rovinj_Weekend Food Market_24_bonjour_ba
 

Ako želite doživjeti Istru na tanjuru – ne propustite RANGITE! – Istrian Food Market, otvoreni dio festivala u staroj Tvornici duhana, osmišljen uz podršku Maistre. Ovdje se nude sirevi, maslinova ulja, pršuti, tartufi, domaća tjestenina i vina – ali i osobni susreti s onima koji ih stvaraju.

Unutar prostora festivala bit će otvoren i Weekend Food Market, dvije izložbene zone s proizvodima partnera festivala, Make it count bar kao prostor za večernje druženje te festivalski restoran Weekend Food x Noel by Ivan Temšić  
 

rovinj_Weekend Food Market_23_bonjour_ba
 

U festivalski program uključili su se i brojni rovinjski restorani koji će za posjetitelje Weekend Food Festivala pripremati posebne jelovnike inspirirane lokalnim sastojcima. Među njima su Giannino, Orca, Rio, Santa Roma, Fortuna, Marina, La Perla, Sapori di Spirito Santo, Al Dente, Grongo e Alice, El Bugadur, Maslina, Brasserie Adriatic i Konoba Kantinon – svatko sa svojom interpretacijom istarskog okusa i pričom koja se pamti. 

Više informacija o ovogodišnjem Weekend Food Festivalu potražite na službenoj stranici Festivala te na društvenim mrežama,  InstagramuTikToku Facebooku

Vidimo se u Rovinju!

FOTO: ime i prezime


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!