3 revije s Haute Couture sedmice mode u Parizu koje su nas očarale - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

3 revije s Haute Couture sedmice mode u Parizu koje su nas očarale

Tekst:

Emina Smaka

MODNE VIJESTI
6.7.2022.

Ok, najvažnija sedmica u svijetu mode je počela, a riječ je o Haute Couture revijama omiljenih nam dizajnera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Da se podsjetimo, Haute Couture su ekskluzivne kreacije, vrhunskog dizajna koje su ručno rađene od najfinijih materijala s posebnom pažnjom na detalje i finalnu izradu i označava visoku modu. Naziv dolazi iz Francuske gdje 'couture' označava šivenje a 'haute' visoko te se održava 2 puta godišnje u Januaru i Julu primarno u Parizu pa i u Milanu, New Yorku i Londonu. Julsko izdanje je počelo 4.7. a završava se 07.07.2022. Pregledali smo sve dosadašnje revije te u nastavku izdvajamo nekoliko najupečatljivijih. 

 

Schiaparelli Haute Couture Fall/Winter 2022, Daniel Roseberry

Schiaparelli još jednom sve prisutne, a i nas koji smo pratili online ostavio pod velikim dojmom. Kolekcija je sačinjena od komada kreiranih kao odavanje počasti osnivačici brenda Elsi Schiaparelli. Na zatamnjenoj pisti su prikazani kreativni komadi ponajviše u crnoj i bijeloj boji s neizostavnim detaljima u zlatnoj boji. U dizajnu su se istaknuli i 3D cvjetni aranžmani kao i detalji u obliku grožđa , koje također suptilno odaje omaž Elsi. Volumenizirani i strukturalni komadi su stilizirani s upečatljivim dodacima poput predimenzioniranih šešira. 
 

 

Dior Haute Couture Autumn-Winter 2022-2023 show, Maria Grazia Chiuri.

Cijela kolekcija je inspirisana radom umjetnice Olesia Trofymenko koja dolazi iz Ukrajine. Naime, Maria Grazia Chiuri se oduševila njenim radom vezenja na landscape slikama. U razgovoru s umjetnicom došle su do ideje da koriste element ukrajinske kulture zvan 'Drvo života' te da to bude okvirna tema kolekcije. Kroz cijelu kolekciju se mogu vidjeti etno motivi te iako na prvu ne izgleda kao Dior u punom sjaju, u detaljima ove kolekcije leži cijela njena čar. 

 

 

Giambattista Valli | Haute Couture Fall Winter 2022/2023 

Talijanski dizajner se ove godine vratio na Haute Couture reviju nakon 2019. s 59 ekskluzivnih kombinacija. Inspiracija za njegove kreacije se krila u outfitima koje su se nosile u Studiu 54 u New Yorku, 70ih godina. Revija je otvorena s nešto jednostavnijim kreacijama u bijeloj boji s detaljima od srebra, dok se na sredini pojavljuje rapsodija jarkih boja od roza, žute, narančaste, zelene pa i nekoliko komada u tirkiznoj boji, koja čini se ove godine pravi comeback. Omiljeni nam je look s dugom haljinom od tila i bijelom košuljom ukrašenom crnom mašnom koja je poslužila kao remen. 

 

* * * 
Naslovna fotografija: @schiaparelli

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno