TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 21.2.2018.

U Sarajevu, na adresi Mustafe kamerića 12, smjestio se restoran koji je jako brzo postao gost Instagram feeda brojnih dama i muškaraca. Naime, ovaj novoadaptirani restoran na Dobrinji odlično je osvježenje na sarajevskoj gastro sceni zahvaljujući modernom uređenju restorana čiji dizajn potpisuje studio Sova arhitektura, te pomno osmišljenom jelovniku nadahnutom mediteranskom, bosanskom i orijent

 

22540022 953951518076385 900863879987469381 n

22549557 953951844743019 3900635707881231694 n

22549557 953951844743019 3900635707881231694 n

23518906 965967690208101 2984612499541592178 n

23561601 965967546874782 8568052199891080698 n

24274582 1862488894081389 2265122845187112960 n


Ovaj razigran koncept omogućuje vam i da svaki dan na meniju birate između trideset različitih jela – od sporo kuhanih junećih obraza s domaćim njokama preko ručno rađene tjestenine s rezancima bifteka do potočne pastrmke s bademima.

 

21768476 942274309244106 5925102424160571992 n

22008429 943665475771656 4451996994640172870 n

22279585 948946495243554 6885917102378605293 n

 

Naravno, u njihovoj ponudi ćete pronaći i ukusne deserte (kao i američke palačinke koje će razbuditi svako nepce), ali i čorbice, engleski doručak… 

Hoće li se uskoro ovaj restoran naći i na vašoj gastro mapi?

foto by Jovana Sladoje ( @josephine.s )

Foto by @josephine.s

@taida nazraic

Foto by @taida_nazraic


Foto: Instagram, Restoran Sendi


Bonjour

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

TEKST: Adelisa Mašić

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.

Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala. 

 



Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.

 



A kako ga obilježiti?   

Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati. 

 



Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.

 



Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.

 



Potrebno vam je: 

  • 200 g tamne čokolade, 

  • 100 g putera, 

  • 100 g šećera, 2 jaja 

  • 80 g brašna. 

Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.

 



Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.

 

 

Foto: @manon.dbn


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!