TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 10.3.2019.
Kada smo u potrazi za slatkim receptima za cijelu obitelj, epiteti poput raw, zdravi i brza priprema, instant nas privuku da detaljnije istražimo koji su sve sastojci potrebni za njihovu pripremu. Najveća prednost raw kolača jeste što uz tek par sastojaka i bez paljenja pećnice dobijete poslasticu koja će uljepšati poslijepodnevno ispijanje kave. U ovu skupinu ubrajaju se i čokoladne tartufe, koje dolaze u bezbroj varijacija. U nastavku smo izdvojili klasičan recept koji vrijedi isprobati.
Potrebni sastojci:
100 g zobenih pahuljica
4 žlice kakao praha
1 žličica ekstrakta vanilije
16 datulja
4 žlice kokosovog ulja (rastopljenog)
2 žlice glatkog kikiriki maslaca
Priprema:
Datulje namočite u toploj vodi oko petnaest minuta. Zatim zobene pahuljice i kakao sameljite u brašno, dodajte ostale sastojke, izblendajte i oblikujte smjesu. Rukama oblikujte sitne kuglice i stavite ih u hladnjak na najmanje trideset minuta. Dobar tek!
Foto: pinterest.com
TEKST: Adelisa Mašić
Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.
Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala.
Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.
A kako ga obilježiti?
Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati.
Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.
Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.
Potrebno vam je:
200 g tamne čokolade,
100 g putera,
100 g šećera, 2 jaja
80 g brašna.
Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.
Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.
Foto: @manon.dbn
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!