Nutricionistica Nevena Pandža donosi recept za zdravu tarhana čorbu s lećom - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Nutricionistica Nevena Pandža donosi recept za zdravu tarhana čorbu s lećom

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

GOURMET
20.11.2023.

Na pragu smo zime i vrijeme je kada na našim tanjirima dominira važan, hranjiv i ukusan obrok, a to je supa/juha/čorba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ona nije samo tečni obrok, već pravo blago koje čuva naše zdravlje iznutra i izvana. Širom svijeta, supe su uvijek bile cijenjene zbog svojih okrepljujućih svojstava, a danas ta uvjerenja potkrepljuju i naučna istraživanja, koja kažu da su supe odličan izvor tečnosti što je važno za naše organe i kožu.

Supe su izuzetno hranjive, recimo mesne supe su bogate bjelančevinama i mineralima, dok su povrtne prava riznica vlakana, fitohemikalija i vitamina. One nam daju osjećaj sitosti, pa je naučno dokazano da ćete unijeti 20% manje kalorija, jer nas čine sitim i time izbjegavamo prejedanje kod glavnog obroka. Postale su odlična podrška tokom bolesti, a tajna njihove moći leži u bogatstvu minerala i vode.

Tako nas pileća supa osvježava tokom prehlade, dok paradajz supe pomažu da razbistrimo svoj um i okrijepimo tijelo.

Jedna takva paradajz supa ili popularnije nazvana čorba od davnina je poznata i u našoj zemlji. Riječ je o tarhani (perzijski tarkhaneh znači drobljenac). Na naše tlo je došla iz Turske, ali se u Bosni i Hercegovini, a i širom Balkana, razvilo na desetine varijanti ove čorbe.




Najčešće se tako naziva posebna vrsta čorbe s mrvicama sušenog tijesta. Tijesto obično sadrži pasirani paradajz ili samo sok od paradajza, što mu daje posebnu kiselost i boju, a čorbi prepoznatljiv okus.

S obzirom da užurban način života i manjak vremena nam ne dozvoljava da sami sebi spremamo ovaj ukusni tečni obrok, vremenom su nastala i nova rješenja za to. Tako su se razvile instant supe čija priprema traje samo nekoliko minuta, kao i supe u prahu koje se pripremaju u kombinaciji s vodom i zahtijevaju kuhanje ne duže od desetak minuta.

Prateći potrebe svojih konzumenata, najveća kompanija za proizvodnju hrane i pića Nestlé, razvila je niz ukusnih praškastih supa, a među njima se posebno ističe tarhana napravljena prema tradicionalnoj recepturi, sa niskim sadržajem masti i bogatim izvorom vlakana.

U surčinskim tvorničkim pogonima, tarhana čorba se proizvodi isključivo za bosanskohercegovačko tržište. Ova gesta pokazuje koliko se posvećuje pažnja korisnicima, ali ujedno i ističe važnost tržišta koje je specifično po svojoj tradiciji i potrebama.

Tako se u posljednjih godinu dana, prema Nielsen istraživanju, u Bosni i Hercegovini prodalo 80.416kg tarhane (svih proizvođača), odnosno 1.277.606 vrećica, što ako pretvorimo u porcije govorimo o više od 5.110.000 tanjira tarhane.

Da tarhana spada u jednu od omiljenih supa govori i podatak da je unutar Maggi asortimana, tarhana posljednjih godina zauzimala 2. mjesto po količini prodatih proizvoda, dok je u ovoj godini prešla na 1. mjesto i čini 20% ukupne prodaje Maggi supa. Osim toga, Nestlé već odavno primjenjuje cirkularni model poslovanja, pa su i vrećice tarhana supe napravljene tako da čuvaju svježinu sadržaja, a ujedno se nakon upotrebe, vrećica može reciklirati.




Najnovija istraživanja pokazuju da supe osim što su dobro predjelo, one su već godinama i glavni obrok za kojim posežu mnogi. Lagane su za pripremiti, a dovoljno hranjive da vas drže svježe i nahranjene tokom napornog dana.  Recepti za supe danas su sve popularniji, a neke od njih, poput karfiol supe, supe s crvenom lećom i supe s piletinom i povrćem možete pronaći u kuharici Zdravo! kuhaj.

Ukoliko ste u žurbi, onda neka vaš izbor bude jedinstvena tarhana koju možete skuhati za samo deset minuta. Neka vas njezin okus i blagotvorna svojstva inspirišu da redovno uključujete ove čudesne tečne obroke u vašu svakodnevnu prehranu.

Kako nam se bliže hladniji dani u godini, onda su supe definitivno sjajno rješenje da bi se, ne samo brzo ugrijali, već i nahranili nutritivnim sastojcima koji se nalaze u svim supama u prahu ili instant supama za koje je prilikom pripreme potrebna samo vruća voda. Svaku instant supu možete i sami obogatiti. Za vas je to ovoga puta učinila nutricionistkinja Nevena Pandža čiji recept možete i sami probati.

 



Tarhana čorba s lećom by Nevena Pandža

(za 4 porcije)




Sastojci:
 

•         1 glavica crvenog luka

•         1 češanj češnjaka

•         2 srednje mrkve

•         50 g korijena celera

•         80 g crvene leće

•         1 žlica maslinovog ulja

•         svježi bosiljak i peršin

•         1/3 žličice kurkuma

•         1 vrećica Maggi Tarhana supa


Priprema:

- Crvenu leću potopite 2 h u vodi, isperite i skuhajte u blago posoljenoj vodi.

- Na maslinovu ulju zažutite sitno nasjeckani luk, a nakon 5 minuta dodajte naribanu mrkvu i celer i dinstajte 7-8 min.

- Dodajte skuhanu leću i prodinstajte par minuta s povrćem i zalijte sa 100 ml prokuhane vode ili jušnog temeljca.

- Tarhana supu pripremite prema uputstvu s vrećice. Kada je skuhana, povežite ju s pripremljenom lećom i povrćem u čorbu te na kraju kuhanja dodajte kurkumu, nasjeckani svježi peršin i bosiljak.


Nutri objašnjenje:

*Dodavanjem leće povećali smo udio proteina u obroku što je važno za naše male sportaše, a dodavanjem svježeg korjenastog povrća udio vlakana za dužu sitost i zdrav probavni sustav. Budući da Tarhana supa u svom sastavu sadrži sol, nema potrebe za dosoljavanjem, te dodavanje kurkume i svježeg začinskog bilja pridonosi protuupalnom učinku i posebnoj aromi cjelokupnog jela. 

*Tanjur čorbe može se poslužiti uz šnitu integralnog kruha s humusom (namazom od slanutka) ili namazom od svježeg sira i sjemenki tikve i obavezno čašom vode. :)

* * *
Foto: Nestlé Zdravo! PR

Povezani članci

Najpopularniji članci