TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 16.2.2023.

Krafne su tradicionalno dansko slatko pecivo čija je receptura veoma dobro poznata dijljem svijeta.


Riječ je o pecivu koje se dobije dvostrukim dizanjem tijesta te koje se zatim ubacuje u duboko ulje kako bi dobilo prekrasnu zlatnu boju. Krafne se nakon toga pune neodoljivim slatkim nadjevom te urolaju u neodoljivi šećerni prah. Zvuči #mljac, zar ne?

Stoga kako bismo ovih dana napravili ukusne i mekane krafne, baš poput onih što su pripremale naše bake kontaktirali smo gourmet entuzijasticu Nikolinu Bedarica koja nam je otkrila tradicionalni recept za prepoznatljive krafne.

Pri našem upitu o krafnama, Nikolina nam je šaljivo odogovorila: „Zašto je dobro raditi ovaj recept? Prvi je razlog što su krafne savršene, a drugi što navečer odradim jedan dio posla, a ujutro dovršim i taman za doručak."

Recept :

  • 500 g brašna
  • 1 suhi kvasac
  • 40 g šećera
  • Prstohvat soli
  • 130 g otopljenog maslaca
  • 200 ml mlakog mlijeka
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka
  • 1 žlica ruma
  • Korica 1 naranče
  • Ulje za prženje
  • Punjenje po želji






Priprema:


Sve sastojke staviti u posudu i miksajte (nastavci za tijesto) dok se tijesto ne sjedini i ne odvaja od posude. Izvaditi na radnu plohu i još ga malo premijesite. Nemojte dodavati brašno. Zatim ide na dizanje, fino prekrijte posudu plastičnom folijom da nema zraka i ušuškajte tijesto da mu bude toplo. Ja uvijek ih radim predvečer tako da moje idu na spavanje preko noći.

Kad se tijesto udvostručilo, premijesite ga i vratite u posudu (prekriti folijom) i neka bude u hladnjaku. Ujutro izvadite tijesto od kojeg odmah odvajate komadiće po cca 60 g i onda radite kuglice (vrtite ih da se pretvore u glatku kuglicu). Pripremljene kuglice stavite na plitki pleh i prekrijte dubljim  plehom i na dizanje, ili ih dobro ušuškajte.(stavite ih na komad papira za pečenje, i kad se dignu s tim papirom ih stavite u ulje jer su tako pahuljaste i lagane kad se dignu pa ako ih rukama spljošte se).

Ako je u prostoriji toplo i imate vremena pustite ih da se udvostruče ili malo ubrzajte ako ih stavite u pećnicu na 50°C da se dižu, ali stavite krpu da pećnica ostane malo otvorena. Ali tek kad se udvostruče spremne su za prženje. Ako ne idu u hladnjak, onda samo preskočite taj dio i nakon prvog dizanja ih premijesite, oblikujte kuglice i na dizanje. 

Ulje za prženje ugrijati, staviti krafne tako da gornja strana ide prva u ulje, poklopiti poklopcem (super ako je proziran da vidite krafnice) i nakon oko dvije minute (paziti na vatru, ne prejaka) okrenuti krafne i pržiti minutu ili dvije bez poklopca. Ponavljati postupak dok ne ispržite sve krafne. Vaditi vani na ubrus, uvaljati u šećer ili puniti po želji. Od ove količine ispadne nekih 16 srednjih krafni. I ta-da!


* * *
Foto: Nikolina Bedarica


Bonjour

Ne znaš da li su bolji wagyu sushi ili kokteli. Znaš samo da ovdje dolaziš opet.

TEKST: Dragana Rauš

Ne znaš da li su bolji wagyu sushi ili kokteli. Znaš samo da ovdje dolaziš opet. Ne znaš da li su bolji wagyu sushi ili kokteli. Znaš samo da ovdje dolaziš opet.

Nova gastro tačka na Trgu slobode, stvorena je za one koji znaju cijeniti hranu koja je jednako ugodna za oko i za nepce, vino koje se bira s polica od poda do plafona i koktele zbog kojih će ti svaki izlazak sa drugaricama biti kao scena iz serije Sex and the City.

 

 

Jer ponekad je samo novo mjesto dovoljno da ponovo zavoliš grad u kojem si godinama.

 

 

Ovdje je sve u detalju, od teksture burrate na pizzi do wagyu sushija koji ne očekuješ u srcu Tuzle. Svaki tanjir je mala priča za sebe, a svaka fotografija uhvati djelić ambijenta koji podsjeća na privatnu vinsku sobu u kojoj bi rado da izgubiš pojam o vremenu.

 

 

Petkom se svjetla priguše, bend zasvira, a Trg slobode pretvori se u savršeno mjesto za afterwork druženje koje se lako oduži do kasno.

Don Papa je za one koji vole spoj elegancije i spontanosti. Za one koji cijene dobru kuhinju, ali i dobru priču.

 

 

FOTO: @the_maya_b


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!