Recept za mekane i slasne krafne, baš kakve su pripremale naše bake
Tekst:Ana Rotim
GOURMETKrafne su tradicionalno dansko slatko pecivo čija je receptura veoma dobro poznata dijljem svijeta.
Riječ je o pecivu koje se dobije dvostrukim dizanjem tijesta te koje se zatim ubacuje u duboko ulje kako bi dobilo prekrasnu zlatnu boju. Krafne se nakon toga pune neodoljivim slatkim nadjevom te urolaju u neodoljivi šećerni prah. Zvuči #mljac, zar ne?
Stoga kako bismo ovih dana napravili ukusne i mekane krafne, baš poput onih što su pripremale naše bake kontaktirali smo gourmet entuzijasticu Nikolinu Bedarica koja nam je otkrila tradicionalni recept za prepoznatljive krafne.
Pri našem upitu o krafnama, Nikolina nam je šaljivo odogovorila: „Zašto je dobro raditi ovaj recept? Prvi je razlog što su krafne savršene, a drugi što navečer odradim jedan dio posla, a ujutro dovršim i taman za doručak."
Recept :
- 500 g brašna
- 1 suhi kvasac
- 40 g šećera
- Prstohvat soli
- 130 g otopljenog maslaca
- 200 ml mlakog mlijeka
- 1 jaje
- 2 žumanjka
- 1 žlica ruma
- Korica 1 naranče
- Ulje za prženje
- Punjenje po želji
Priprema:
Sve sastojke staviti u posudu i miksajte (nastavci za tijesto) dok se tijesto ne sjedini i ne odvaja od posude. Izvaditi na radnu plohu i još ga malo premijesite. Nemojte dodavati brašno. Zatim ide na dizanje, fino prekrijte posudu plastičnom folijom da nema zraka i ušuškajte tijesto da mu bude toplo. Ja uvijek ih radim predvečer tako da moje idu na spavanje preko noći.
Kad se tijesto udvostručilo, premijesite ga i vratite u posudu (prekriti folijom) i neka bude u hladnjaku. Ujutro izvadite tijesto od kojeg odmah odvajate komadiće po cca 60 g i onda radite kuglice (vrtite ih da se pretvore u glatku kuglicu). Pripremljene kuglice stavite na plitki pleh i prekrijte dubljim plehom i na dizanje, ili ih dobro ušuškajte.(stavite ih na komad papira za pečenje, i kad se dignu s tim papirom ih stavite u ulje jer su tako pahuljaste i lagane kad se dignu pa ako ih rukama spljošte se).
Ako je u prostoriji toplo i imate vremena pustite ih da se udvostruče ili malo ubrzajte ako ih stavite u pećnicu na 50°C da se dižu, ali stavite krpu da pećnica ostane malo otvorena. Ali tek kad se udvostruče spremne su za prženje. Ako ne idu u hladnjak, onda samo preskočite taj dio i nakon prvog dizanja ih premijesite, oblikujte kuglice i na dizanje.
Ulje za prženje ugrijati, staviti krafne tako da gornja strana ide prva u ulje, poklopiti poklopcem (super ako je proziran da vidite krafnice) i nakon oko dvije minute (paziti na vatru, ne prejaka) okrenuti krafne i pržiti minutu ili dvije bez poklopca. Ponavljati postupak dok ne ispržite sve krafne. Vaditi vani na ubrus, uvaljati u šećer ili puniti po želji. Od ove količine ispadne nekih 16 srednjih krafni. I ta-da!
* * *
Foto: Nikolina Bedarica