Ovaj ukusni i kremasti Raffaello namaz je gotov za samo nekoliko minuta i da, savršen je!
Tekst:Ilda Lihić-Isović
GOURMETGotovo da i nema osobe koja nije svoje nepce počastila sa #mljac kuglicama Raffaelo slastice.
Radi se o kremi sa kokosom koja je toliko ukusna da joj rijetko ko može odoljeti.
Istražujući zanimljive gourmet adrese na Instagramu pronašli smo recept Marije Vasić koji jedva čekamo isprobati, a sudeći po feed-u upravo on je oduševio sve. Kremasti desert ćete dovršiti u svega nekoliko minuta, a do degustacije vas dijeli otprilike isto toliko.
Osim što će biti super pripremiti ga za svoj doručak i porodicu, rado ćete ga pripremiti i za prijatelje uz omiljene palačinke.
Recept za Raffaello namaz pronađite u nastavku, a svakako savjetujemo da zavirite na Marijin instagram profil i potražite ideju za još neku ukusnu gourmet opciju.
Sastojci:
100 g blanširanih lješnika ili badema
300 g bijele čokolade
3 kašike ulja
1 kašičica arome vanile
40 g kokosa
Priprema:
Izblendati blanširane lešnike (lijepo bi bilo i sa bademima) pa im dodati otopljenu bijelu čokoladu (može Milka) vanilu i ulje i sve zajedno dobro izblendati.
Prebaciti krem u posudu i dodati kokos pa ručno sjediniti. Nikad lakše i brže, a užitak je zagarantovan!
Foto: @vasicmarija_
Dodatni savjeti:
Najbolje je koristiti blanširane lešnike ili bademe kako bi krem bio bijele boje. Ako su pečeni bit će dosta tamnije boje i ukus se će se razlikovati.
Možete koristiti i već samljevene bademe ili lješnike. Ukoliko koristite blender koji se potpuno zatvara, potrebno je da malo prohladite čokoladu.
Krem će se malo vremenom zgusnuti, ali se neće potpuno stvrdnuti jer ga drži ulje (možete koristiti suncokretovo). Kokos dodajte na kraju i umiješajte ga ručno jer će pustiti masnoću ukoliko ga blendate. Ukoliko dodate više kokosa nego što je naznačeno, krem će biti dosta gust i ne toliko ukusan. Ima li savršeniji način za započeti dan?
***
Naslovna fotografija: @vasicmarija_
Tekst: Ilda Lihić-Isović