TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 29.6.2023.
„Putovanje mijenja čovjeka. Kako se krećeš kroz život i ovaj svijet mijenjaš stvari pomalo, ostavljaš tragove iza sebe, koliko god maleni bili. A zauzvrat, život i putovanje ostavljaju tragove na tebi”, riječi su koje je ostavio kulinarski Mozzart, Anthony Bourdain.
Vodeći se tom filozofijom u našem uredništvu volimo otkrivati neka nova mjesta, dijeliti iskustva s našim čitateljima te putovanja predočiti kroz nešto drugačiju dimenziju. Tako smo ovog puta s vama odlučiti podijeliti gourmet putopis naše novinarke Ane Rotim koja je prethodnih dana posjetila Istru i za naše čitatelje kreirala listu #mustvisit lokacija na sjeverozapadu susjedne države.
Ana Rotim, novinarka
„Svatko tko me poznaje vrlo dobro zna koliko uživam u istraživanju novih okusa, kušanju specijaliteta iz raznih kuhinja kao i otkrivanju tradicionalnih recepata koji su obilježili domaću gourmet ponudu. Stoga je Istra, kao riznica užitaka za okusne pupoljke, bila već duže vrijeme na mojoj listi želja. Naime, istarsku kuhinju opisala bih kao jedinstvenu fuziju mediteranske, srednjoeuropske i kontinentalne kuhinje koja obiluje svježim sirevima, pršutom i maslinovim uljem koje je prepoznato diljem svijeta.
No, kada govorimo o istarskoj gourmet ponudi ne smijemo preskočiti vrhunska vina. Istrijani s ponosom ističu svoju vinarsku tradiciju koja će vas oduševiti svojom raznolikošću i kvalitetom i bogatu ponudu autohtonih vina, poput malvazije, terana i muškata. Svaka čaša vina ima svoju priču koju će vam sommelieri rado podijeliti.
Stoga, ako ste kroz nadolazeće mjesece planirali odlazak na jadranski poluotok, u nastavku vam donosim zanimljive gourmet preporuke.
Restoran Zigante
Jedna od prvih foodie lokacija na ovoj gourmet turi bio je fine dining restoran Zigante koji već neko vrijeme nalazi na listi Michelin vodiča za food mjesta koje vrijedi posjetiti. Restoran je prepoznatljiv po svojim jelima od tartufa, no Zigante nudi i širok izbor drugih jela koja su istaknuta na njihovom jelovniku.
Tartar od srnjaka
Marinirana tuna
Od svježe ribe do domaćih mesnih specijaliteta, svatko može pronaći nešto što će zadovoljiti njegove gastronomske preferencije. Svako jelo bilo je pomno pripremljeno i prezentirano na način koji je pobuđivao osjećaj pravog gurmanskog iskustva.
Mliječna teletina sa sezonskim povrćem
Uz jela koja donose rapsodiju okusa na nepce, dojmila me i homemade pripremljena kombucha s okusom jagoda koja je bila idealan završetak ove gourmet priče.
Kombucha
Karlić Tartufi
Sljedeći dan bio je rezerviran za potragu za tartufima na foodie lokaciji – Karlić Tartufi. Riječ je o obiteljskom poduzeću s dugom tradicijom tartufarstva smještenom u središnjoj Istri. U pratnji lovca na tartufe i tri psa - Sunny, Dalme i Gice, pridružila sam se grupi od šestero ljudi u potrazi za ovim ukusnim blagom.
Iako na prvi pogled izgleda zabavan, lov na tartufe je izrazito zahtijevan posao. Psi su njuškali zemlju, trčeći po šumi s nepresušnom energijom i oštrim njuhom koji je usmjeravao našu potragu.
Lovac na tartufe Armin i psi Sunny, Dalma i Gica
Nakon sat vremena provedenog u šumi, uspjeli smo pronaći čak deset skupocijenih gljiva. Naš lovac Armin objasnio nam je različite vrste tartufa, njihovu vrijednost i načine na koje se koriste u kulinarskim jelima diljem svijeta.
Zatim, poslije uspješne potrage za tartufima, bilo je vrijeme za uživanje u jednoj od najskupljih namirnica na svijetu. Karlić Tartufi su nam pripremili razne delicije s tartufima, uz slijed meze, zatim glavnog jela - fritaje od tartufa, a imali smo priliku zasladiti se i s fritulama s nadjevima od tartufa.
Fritule s nadjevima od tartufa (Trufella i bijela čokolada sa šampanjcem)
Vinarija Roxanich
Treća lokacija koju sam posjetila u svojoj istarskoj avanturi bila je Vinarija Roxanich, čija je posebnost bila prekrasan pogled na motovunske vinske obronke. Ova vinarija predstavlja oazu mira i ljepote, te pruža nevjerojatno iskustvo za sve ljubitelje vina i prirode.
Ono što me dojmilo kod vinarije Roxanich jest njihova strast prema prirodnom vinskom procesu. Tijekom posjete imala sam priliku kušati vina od suptilnih bijelih do punih i kompleksnih crnih, svaki gutljaj budio je nova osjetila i otkrivao slojeve različitih okusa.
Vinarija Kabola
Kao posljednju lokaciju, ali sigurno ne manje bitnu ove istarske gourmet avanture istaknula bih Vinariju Kabola smještenu u prekrasnom selu Momjanu. Ova vinarija nije samo poznata po svojim vrhunskim vinima, već i zbog prekrasnog krajolika, zbog čega je privukla pažnju i holivudskih producenata.
Naime, tu je sniman film “Čuvaj mi leđa 2” (Hitman's Wife's Bodyguard) u kojem glavne uloge imaju Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson i Salma Hayek.
Poster filma Hitman's Wife's Bodyguard
Sam objekt vinarije Kabola je savršeno uklopljen u okruženje. Tradicionalna istarska arhitektura, stvarala je jedinstvenu estetiku i dala poseban šarm našem posjetu. Uz vrhunska vina istaknula bih i njihovo maslinovo ulje koje je intenzivnog i bogatog okusa.
Na kraju ovog nevjerojatnog putovanja po Istri, moram istaknuti da me ovaj poluotok oduševio svojom autentičnošću, tradicijom i prekrasnim krajolicima. Istinski hedonizam za nepce te odmor za dušu.
Sigurna sam da ovo neće biti moja posljednja posjeta ovom mjestu, a do tada. Arrivederci!”
* * *
Foto: Privatna arhiva
TEKST: Ada Ćeremida
Nakon što smo u prvim izdanjima serijala Baščaršija ljeti otkrili mjesta koja lokalci čuvaju za sebe i komade ručnog rada koji mijenjaju interijer, sada vas vodimo na jedno od onih mjesta gdje ne sjedite dugo ali vam ostane u mislima. Mjesto koje nije fancy, nema stolove s platnenim stolnjacima ni tanjire za slikanje.
Ovdje je glavni detalj: miris.
I to onaj koji vas vraća nazad.
Skrivena niz prolaz u starom dijelu Baščaršije, na adresi Mudželiti veliki 21, pekara Imaret decenijama je opsluživala lokalne stanare, radoznale posjetioce i sve one koji znaju da miris dobarh kiflica ne vara.
Ime “imaret” vuče porijeklo iz osmanskog doba i označava javnu kuhinju koja je pripremala obroke za putnike, siromašne i vjerske škole. Sarajevo je imalo više imareta, a upravo se ovdje, u blizini Sahat-kule, smjestila jedna od najstarijih pekarskih lokacija u gradu.
Nekad je ovdje postojao samo jedan otvor jedan prozorčić iz kojeg ste, bez menija i bez staklenih vitrina, naručivali svoj somun, kiflu, hljeb. I to je bilo dovoljno. Danas, ulaskom kroz isti tunel, dočekuje vas veća ponuda, a ono što nije promijenjeno je osjećaj da ulazite u prostor koji još miriše isto kao prije 10, 20, 30 godina.
Svakako je jedna od rijetkih pekara u centru koju lokalci upisuju u rutinu: stajete po kiflu na putu kući, kupujete somun za ručak, uzimate slatku buhtlu za poslije.
I zaista, svako ima svoje “go-to” narudžbe: slana kifla s krupnom soli, buhtla s čokoladom, klasik u obliku perece. Neko će reći to je samo tijesto. Ali nije.
To je tekstura koju pamtite, slatkoća koja vas vraća na veliki odmor u osnovnoj školi, i toplina koja se osjeti odmah kroz papirnu vrećicu. I nije svaki dan isti, ali ovdje znate da će biti dobar.
Ovdje ne dolazite da ručate satima. Dolazite za trenutak. Za miris koji vas vuče natrag. Za toplinu kiflice u ruci dok stojite na drveni stočić pokraj ulaza. I dok je danas izbor širi, ono što nikad ne posustaje je miris uspomene.
Baščaršija ljeti tek se zahuktava.
Nakon kafića, ateljea i ručno rađenih predmeta, sada stižete do onih mirisa koji su dio identiteta. Naredna izdanja? Čekaju vas mjesta koja ostavljaju trag topline i dopuštaju vam da uđete u priču grada.
I… nešto neočekivano.
Produkcija: Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!