TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 29.6.2023.
„Putovanje mijenja čovjeka. Kako se krećeš kroz život i ovaj svijet mijenjaš stvari pomalo, ostavljaš tragove iza sebe, koliko god maleni bili. A zauzvrat, život i putovanje ostavljaju tragove na tebi”, riječi su koje je ostavio kulinarski Mozzart, Anthony Bourdain.
Vodeći se tom filozofijom u našem uredništvu volimo otkrivati neka nova mjesta, dijeliti iskustva s našim čitateljima te putovanja predočiti kroz nešto drugačiju dimenziju. Tako smo ovog puta s vama odlučiti podijeliti gourmet putopis naše novinarke Ane Rotim koja je prethodnih dana posjetila Istru i za naše čitatelje kreirala listu #mustvisit lokacija na sjeverozapadu susjedne države.
Ana Rotim, novinarka
„Svatko tko me poznaje vrlo dobro zna koliko uživam u istraživanju novih okusa, kušanju specijaliteta iz raznih kuhinja kao i otkrivanju tradicionalnih recepata koji su obilježili domaću gourmet ponudu. Stoga je Istra, kao riznica užitaka za okusne pupoljke, bila već duže vrijeme na mojoj listi želja. Naime, istarsku kuhinju opisala bih kao jedinstvenu fuziju mediteranske, srednjoeuropske i kontinentalne kuhinje koja obiluje svježim sirevima, pršutom i maslinovim uljem koje je prepoznato diljem svijeta.
No, kada govorimo o istarskoj gourmet ponudi ne smijemo preskočiti vrhunska vina. Istrijani s ponosom ističu svoju vinarsku tradiciju koja će vas oduševiti svojom raznolikošću i kvalitetom i bogatu ponudu autohtonih vina, poput malvazije, terana i muškata. Svaka čaša vina ima svoju priču koju će vam sommelieri rado podijeliti.
Stoga, ako ste kroz nadolazeće mjesece planirali odlazak na jadranski poluotok, u nastavku vam donosim zanimljive gourmet preporuke.
Restoran Zigante
Jedna od prvih foodie lokacija na ovoj gourmet turi bio je fine dining restoran Zigante koji već neko vrijeme nalazi na listi Michelin vodiča za food mjesta koje vrijedi posjetiti. Restoran je prepoznatljiv po svojim jelima od tartufa, no Zigante nudi i širok izbor drugih jela koja su istaknuta na njihovom jelovniku.
Tartar od srnjaka
Marinirana tuna
Od svježe ribe do domaćih mesnih specijaliteta, svatko može pronaći nešto što će zadovoljiti njegove gastronomske preferencije. Svako jelo bilo je pomno pripremljeno i prezentirano na način koji je pobuđivao osjećaj pravog gurmanskog iskustva.
Mliječna teletina sa sezonskim povrćem
Uz jela koja donose rapsodiju okusa na nepce, dojmila me i homemade pripremljena kombucha s okusom jagoda koja je bila idealan završetak ove gourmet priče.
Kombucha
Karlić Tartufi
Sljedeći dan bio je rezerviran za potragu za tartufima na foodie lokaciji – Karlić Tartufi. Riječ je o obiteljskom poduzeću s dugom tradicijom tartufarstva smještenom u središnjoj Istri. U pratnji lovca na tartufe i tri psa - Sunny, Dalme i Gice, pridružila sam se grupi od šestero ljudi u potrazi za ovim ukusnim blagom.
Iako na prvi pogled izgleda zabavan, lov na tartufe je izrazito zahtijevan posao. Psi su njuškali zemlju, trčeći po šumi s nepresušnom energijom i oštrim njuhom koji je usmjeravao našu potragu.
Lovac na tartufe Armin i psi Sunny, Dalma i Gica
Nakon sat vremena provedenog u šumi, uspjeli smo pronaći čak deset skupocijenih gljiva. Naš lovac Armin objasnio nam je različite vrste tartufa, njihovu vrijednost i načine na koje se koriste u kulinarskim jelima diljem svijeta.
Zatim, poslije uspješne potrage za tartufima, bilo je vrijeme za uživanje u jednoj od najskupljih namirnica na svijetu. Karlić Tartufi su nam pripremili razne delicije s tartufima, uz slijed meze, zatim glavnog jela - fritaje od tartufa, a imali smo priliku zasladiti se i s fritulama s nadjevima od tartufa.
Fritule s nadjevima od tartufa (Trufella i bijela čokolada sa šampanjcem)
Vinarija Roxanich
Treća lokacija koju sam posjetila u svojoj istarskoj avanturi bila je Vinarija Roxanich, čija je posebnost bila prekrasan pogled na motovunske vinske obronke. Ova vinarija predstavlja oazu mira i ljepote, te pruža nevjerojatno iskustvo za sve ljubitelje vina i prirode.
Ono što me dojmilo kod vinarije Roxanich jest njihova strast prema prirodnom vinskom procesu. Tijekom posjete imala sam priliku kušati vina od suptilnih bijelih do punih i kompleksnih crnih, svaki gutljaj budio je nova osjetila i otkrivao slojeve različitih okusa.
Vinarija Kabola
Kao posljednju lokaciju, ali sigurno ne manje bitnu ove istarske gourmet avanture istaknula bih Vinariju Kabola smještenu u prekrasnom selu Momjanu. Ova vinarija nije samo poznata po svojim vrhunskim vinima, već i zbog prekrasnog krajolika, zbog čega je privukla pažnju i holivudskih producenata.
Naime, tu je sniman film “Čuvaj mi leđa 2” (Hitman's Wife's Bodyguard) u kojem glavne uloge imaju Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson i Salma Hayek.
Poster filma Hitman's Wife's Bodyguard
Sam objekt vinarije Kabola je savršeno uklopljen u okruženje. Tradicionalna istarska arhitektura, stvarala je jedinstvenu estetiku i dala poseban šarm našem posjetu. Uz vrhunska vina istaknula bih i njihovo maslinovo ulje koje je intenzivnog i bogatog okusa.
Na kraju ovog nevjerojatnog putovanja po Istri, moram istaknuti da me ovaj poluotok oduševio svojom autentičnošću, tradicijom i prekrasnim krajolicima. Istinski hedonizam za nepce te odmor za dušu.
Sigurna sam da ovo neće biti moja posljednja posjeta ovom mjestu, a do tada. Arrivederci!”
* * *
Foto: Privatna arhiva
TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak
Milan Design Week 2025. godine potvrdio je svoju poziciju kao najvažniji događaj u svijetu dizajna, gdje se susreću inovacija, umjetnost i tehnologija.
Od 7. do 13. aprila 2025. godine, Milano je postao epicentar globalne kreativnosti, domaćin više od hiljadu izložbi, instalacija i događaja u sklopu Milan Design Weeka.
Ove godine, tema "Connected Worlds" istražuje kako dizajn može povezati različite aspekte našeg života od prirodnog okruženja do naprednih tehnologija, kulturnih tradicija i budućih inovacija.
A mi smo uz IQOS krenuli u ovu avanturu i imali priliku da prisustvujemo dizajnerskom spektaklu i donesemo vam najzanimljivije trenutke direktno iz srca Milana.
Idemo redom. Vodimo vas na prvu stanicu našeg dizajnerskog putopisa, može?
IQOS x Seletti: Senzorna priča o susretu dva svijeta
Suradnja između IQOS i kultnog italijanskog brenda Seletti bila je jedan od zapaženijih trenutaka ovogodišnjeg Milan Design Weeka.
Instalacija je predstavljena kao šetnja kroz imaginarnu piazzu od dnevne vreve tržnice do večernje tišine pod visećim lampicama. Tradicija reinterpretirana kroz objektiv futurističkog dizajna i hrabrog eksperimenta.
Iza koncepta stoji Stefano Seletti, kreativni direktor i vizionar koji decenijama unosi ironiju, umjetnost i igru u svakodnevne predmete. Instalacija pod nazivom ‘’Curious X Sensorium Piazza'' utjelovljuje fokus na inovaciju i Selettijev eksperimentalni pristup, oblikujući dinamično okruženje u kojem publika ima aktivnu ulogu.
Digitalne strukture mijenjaju se kroz interakciju s posjetiocima, dok se fragmenti riječi i lica pretaču u vizualni pejzaž, tvoreći neprestano promjenjivo kolektivno sjećanje. Tradicija i tehnologija susreću se u prostoru koji se ne zaboravlja.
Fondazione Prada: Kad film postane crtež
Šetajući kroz Fondazione Prada izložbu zakoračili smo u tihi, ali vizuelno snažan svijet storyboardova, crteža koji su nekada bili prva forma velikih filmskih priča. Izložba „A Kind of Language“ vodi vas kroz više od 800 radova koji otkrivaju kako su režiseri poput Mélièsa i Disneya maštali u linijama i sjenama.
Prostor je zamišljen poput ateljea u kojem se ideje pretaču u kadrove, a paralelno s izložbom, posjetioci mogu pogledati filmove Sofije Coppole, Wesa Andersona i Fellinija.
Sve je zaokruženo projekcijama kultnih filmova u Cinema Godard. Još jedan podsjetnik da je dizajn, kad je u rukama vizionara, uvijek priča.
Mooi: Personalizirani mirisi doma vođeni umjetnom inteligencijom
Holandski brend Mooi predstavio je inovativnu instalaciju gdje posjetioci, prolaskom kroz roza zavjese, ulaze u svijet personaliziranih interijera.
Na osnovu interaktivnog testa ličnosti, kreirali su vlastiti "home scent scene" ,jedinstveni miris doma, prilagođen individualnim preferencijama, i to na licu mjesta. Naravno da smo isprobali.
Lavazza: Multisenzorno iskustvo budućnosti kafe
Multisenzorno iskustvo Lavazze ostavilo je snažan utisak ne samo zbog inovativnosti, već i zbog načina na koji su uspjeli transformirati jednostavan gutljaj espressa u punopravni dizajnerski doživljaj.
Ulazimo u zrno kafe, doslovno. Pod ispod nas izrađen je od mljevene kafe, a miris u zraku možete zamisliti: topao i zavodljiv.
Nova kapsula bez plastike, koja će se na tržištu naći tek u septembru 2025., predstavljena je u ambijentu koji uključuje zvukove, vizuale i teksture pažljivo orkestrirane da potaknu sva čula. I da, imali smo privilegiju da je ekskluzivno kušamo ukus pun, bogat, gotovo filmski.
Google: Svjetlost koju možete dodirnuti
Google je predstavio instalaciju koja istražuje interakciju svjetlosti i tehnologije umjetnika Lachlan Turczana. Posjetioci su mogli "dodirnuti" svjetlost, doživljavajući interaktivno i poetsko iskustvo koje pomjera granice percepcije i tehnologije.
Hermès: Klasična elegancija u tišini
Hermès je ostao vjeran svom prepoznatljivom stilu, predstavljajući instalaciju koja odiše klasičnom elegancijom. Bez puno riječi, posjetioci su mogli doživjeti suštinu brenda kroz tišinu i sofisticirani dizajn, naglašavajući ljepotu u jednostavnosti.
Umjesto klasičnih, zanatski teških instalacija po kojima su prethodne godine bili prepoznatljivi, umjetnički direktori Charlotte Macaux Perelman i Alexis Fabry odlučili su se za pročišćeniju, gotovo meditativnu formu izraza.
Posebnu pažnju privukao je set od 33 porculanske posude koje je kreirao irski dizajner Nigel Peake. Riječ je o delikatnoj kolekciji ručno oslikanih tanjira, zdjela i šalica u akvarel tehnici, pažljivo aranžiranih unutar jedne od kutija, poput postavke za neku zamišljenu, svečanu večeru.
Kao savršenu završnicu, imali smo čast prisustvovati ekskluzivnoj večeri s gospodinom Selettijem, koja je bila pravi gourmet doživljaj. Chef Enrico Bartolini, dobitnik čak 13 Michelin zvjezdica, brižljivo je balansirao između ekstravagancije i topline, stvarajući večeru koja je bila jednako sofisticirana kao i sama instalacija.
Ana Ćavar, vlasnica i direktorica Bonjour.ba i Stefano Seletti, vizionar i kreativni direktor Selletija
Ove godine Milano Design Week ostavio je snažan utisak: spoj tehnologije i mašte, senzacija i značenja. Ova oda kreativnosti i dizajnu bez granica nas je podsjetila na jedno: Stay curious.
*IQOS nije proizvod bez rizika i oslobađa nikotin koji izaziva ovisnost. Samo za punoljetne pušače.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!