Ova puslica torta ima jedan poseban sastojak, a nas je osvojila i izgledom i okusom
Tekst:GOURMET
Kad vam se jede nešto slatko ili svojim gostima i ukućanima želite pripremiti lagan, nježan i slastan desert, puslica torta ono je što će zadovoljiti sve vaše potrebe za slatkim.
Ukusna kora, sočne i okusom raskošne kreme sa voćnim décorom, ovoj će torti dati epitet favorita koji ćete rado praviti u narednim mjesecima.
Recept za ovu slasnu puslica tortu pronašli smo na Instagram profilu @arminasdelicious iza kojeg stoji Armina Šahmanović Delić.
Svoju ljubav prema kuhanju Armina dijeli kroz fotografije i recepte sa 2,999 followera koji rado kušaju njena slatka i slana jela. Nas se posebno i izgledom i okusom dojmila puslica torta za koju vam recept donosimo u nastavku.
Foto: Armina Šahmanović Delić
Sastojci:
Kora:
- 6 jaja
- 250 gr šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kašika jabučnog octa
- 1 kašika gustina
- prstohvat soli
Žuta krema:
- 6 žumanjaka
- 100 gr šećera
- 100 gr putera
- 400 ml mlijeka
- 1 puding od vanilije
- 1 kašika gustina
Plazma krema:
- 250 ml vrhnja
- 120 gr mljevenog plazma keksa
- 2 kašike šećera u prahu
Za ukrašavanje:
- 250 ml vrhnja za šlag
- 2 kašike šećera u prahu
- jagode ili neko drugo voće
Foto: Armina Šahmanović Delić
Način pripreme:
Umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka, šećera, vanilin šećera i prstohvata soli. Na kraju dodati jednu kašiku octa i jednu kašiku gustina, zatim mutiti još nekoliko minuta. Šaum prebaciti na pleh koji ste prethodno obložili pek papirom i oblikovati željeni izgled. Pećnicu zagrijati na 200 stepeni, zatim smanjiti na 120 stepeni i peći 1 sat i 40 min (bez otvaranja pećnice).
Kad se kora ispekla ostaviti je u pećnici dok se ne ohladi potpuno.
Foto: Armina Šahmanović Delić
Žuta krema:
Pomiješati žumanjke, šećer, puding i jednu kašiku gustina sa 100 ml mlijeka tako da ne ostane grudvica. Preostalih 300 ml mlijeka prokuhati pa dodati pomiješanu smjesu. Kuhati na blagoj temperaturi dok ne dobijete kremu željene gustine. U toplu kremu dodati 100 gr putera i sve sjediniti.
Plazma krema:
Umutiti vrhnje sa šećerom, zatim dodati keks i sve lagano sjediniti varjačom. Ostaviti kremu da odstoji 15 minuta, zatim ponovo lagano sve izmiješati. Pečena puslica (kora) će u sredini imati šupljinu nakon što je pečena. Prvo staviti kremu sa plazma keksom a zatim žutu kremu. Između možete dodati svježe voće ili džem od jagode. Na kraju premazati umućen šlag i dekorisati voćem. Prijatno!
Za još maštovitih i ukusnih, slanih i slatkih jela posjetite Instagram profil i pronađite odlične recepte!
***
Naslovna fotografija: Armina Šahmanović Delić
Tekst: Ana Bošnjak