TEKST:
DATUM OBJAVE: 4.5.2021.
Kad vam se jede nešto slatko ili svojim gostima i ukućanima želite pripremiti lagan, nježan i slastan desert, puslica torta ono je što će zadovoljiti sve vaše potrebe za slatkim.
Ukusna kora, sočne i okusom raskošne kreme sa voćnim décorom, ovoj će torti dati epitet favorita koji ćete rado praviti u narednim mjesecima.
Recept za ovu slasnu puslica tortu pronašli smo na Instagram profilu @arminasdelicious iza kojeg stoji Armina Šahmanović Delić.
Svoju ljubav prema kuhanju Armina dijeli kroz fotografije i recepte sa 2,999 followera koji rado kušaju njena slatka i slana jela. Nas se posebno i izgledom i okusom dojmila puslica torta za koju vam recept donosimo u nastavku.
Foto: Armina Šahmanović Delić
Sastojci:
Kora:
Žuta krema:
Plazma krema:
Za ukrašavanje:
Foto: Armina Šahmanović Delić
Način pripreme:
Umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka, šećera, vanilin šećera i prstohvata soli. Na kraju dodati jednu kašiku octa i jednu kašiku gustina, zatim mutiti još nekoliko minuta. Šaum prebaciti na pleh koji ste prethodno obložili pek papirom i oblikovati željeni izgled. Pećnicu zagrijati na 200 stepeni, zatim smanjiti na 120 stepeni i peći 1 sat i 40 min (bez otvaranja pećnice).
Kad se kora ispekla ostaviti je u pećnici dok se ne ohladi potpuno.
Foto: Armina Šahmanović Delić
Žuta krema:
Pomiješati žumanjke, šećer, puding i jednu kašiku gustina sa 100 ml mlijeka tako da ne ostane grudvica. Preostalih 300 ml mlijeka prokuhati pa dodati pomiješanu smjesu. Kuhati na blagoj temperaturi dok ne dobijete kremu željene gustine. U toplu kremu dodati 100 gr putera i sve sjediniti.
Plazma krema:
Umutiti vrhnje sa šećerom, zatim dodati keks i sve lagano sjediniti varjačom. Ostaviti kremu da odstoji 15 minuta, zatim ponovo lagano sve izmiješati. Pečena puslica (kora) će u sredini imati šupljinu nakon što je pečena. Prvo staviti kremu sa plazma keksom a zatim žutu kremu. Između možete dodati svježe voće ili džem od jagode. Na kraju premazati umućen šlag i dekorisati voćem. Prijatno!
Za još maštovitih i ukusnih, slanih i slatkih jela posjetite Instagram profil i pronađite odlične recepte!
***
Naslovna fotografija: Armina Šahmanović Delić
Tekst: Ana Bošnjak
TEKST: Dragana Rauš
U Planjama, duboko u stogodišnjoj šumi, imate osjećaj kao da ste zakoračili u sasvim drugi svijet. Uz šum rijeke i miris drveća, boravak ovdje donosi mir i ugodu kakvu je teško pronaći u gradu.
Restoran Mlin ima svoju mikroklimu: prirodni hlad, svjež zrak i tišinu koju prekida samo zvuk vode. Umjesto betona i klima-uređaja, terasa vam pruža pogled na zelenu oazu i osjećaj da ste daleko od svega, iako ste samo dva sata vožnje od Sarajeva.
Gosti na Google-u ga opisuju kao “mjesto zbog kojeg vrijedi sjesti u auto i doći”, “savršeno utočište za vruće i sparne dane” i “ambijent koji je magičan i opuštajući”.
Atmosfera je mirna i posebno će vam prijati ako volite domaću kafu i miris hljeba koji upravo izlazi iz peći, a ako vam se posreći, velika je šansa da ćete vidjeti srnu, šumskog zeca ili vjevericu, što će vaš doživljaj učiniti još posebnijim.
Šta obavezno probati?
Specijaliteti pod sačem: teletina ili jagnjetina koja se raspada pod viljuškom. Ili riba iz vlastitog ribnjaka, koju ovdje sami love i pripremaju na žaru ili prženu. Porcije su, kako kažu gosti, “velikodušne, taman onako kako se očekuje u ovom dijelu Evrope”, a uz njih stižu domaći hljeb i hladno lokalno pivo.
Bilo da dolazite s porodicom, prijateljima ili u dvoje, ovo je lokacija zbog koje zaboravite gledati na sat. Parking je prostran, put je lagan i dobro označen, a Google Maps vas vodi pravo do ulaza.
Bonus ideja za put: Spojite uživanje u prirodi s malo istorije. Svratite do Vranduk tvrđave ili se izgubite u kamenim ulicama starog Tešnja. To je ona vrsta pauze zbog koje putovanje postane jednako posebno kao i odredište.
Foto: @restoranmlin
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!